Φοιτητές Ιατρικής: Πάρτε τώρα μέτρα για την κλινική άσκηση
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την διεξαγωγή πρακτικής άσκησης του εαρινού εξαμήνου ζητούν μαθητές του 5ου έτους των ιατρικών σχολών της χώρας

Με κοινό ψήφισμα - επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι φοιτητές του 5ου έτους των ιατρικών σχολών της χώρας (Αθήνας, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πατρών), ζητούν επιτακτικά από το υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα για την πραγματοποίηση των κλινικών ασκήσεων .

«Το 5ο έτος αποτελεί ένα κλινικό έτος με εξαιρετική σημασία ως προς την επαφή με όλο το φάσμα των κλινικών ειδικοτήτων και την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων. Δεν δύναται ένα τέτοιο έτος να θεωρείτε ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του εξ αποστάσεως, δίχως κλινική άσκηση», σημειώνουν.

«Αιτούμαστε το εαρινό εξάμηνο να πραγματοποιηθεί κλινική άσκηση υπό όρους που προστατεύουν την υγεία των φοιτητών και των ασθενών», αναφέρουν στο ψήφισμα.

«Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε θεωρώντας πως η όλη κατάσταση είναι προσωρινή [...] Απαιτούμε να μας παρουσιαστεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το πώς θα εξασφαλιστεί η διδακτική διαδικασία και η κλινική εκπαίδευση», καταλήγουν.

Αναλυτικά:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε και έχοντας πλήρη συναίσθηση των συνθηκών σχετικά με την πανδημία του SARS-CoV-2, κρίνουμε αναγκαίο να σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία των συμφοιτητών μας αναφορικά με την εκπαίδευσή μας.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η εκπαίδευσή μας έχει δοκιμαστεί αρκετά, όπως άλλωστε και πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ως πεμπτοετείς κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης έχουμε ανεχτεί με μεγάλη επιείκεια την ανεπαρκή ενημέρωση και την έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά την εκπαίδευσή μας κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο ζητούμε να επανεξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.   

Το 5ο έτος αποτελεί ένα κλινικό έτος με εξαιρετική σημασία ως προς την επαφή με όλο το φάσμα των κλινικών ειδικοτήτων και την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων. Δεν δύναται ένα τέτοιο έτος να θεωρείτε ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του εξ αποστάσεως, δίχως κλινική άσκηση. 

Απαιτούμε ένα πλάνο για την κλινική μας εκπαίδευση. 

Αιτούμαστε το εαρινό εξάμηνο να πραγματοποιηθεί κλινική άσκηση υπό όρους που προστατεύουν την υγεία των φοιτητών και των ασθενών, δηλαδή παρέχοντας δωρεάν όλα τα δέοντα για την θωράκισή μας έναντι του SARS-CoV-2, όπως μέτρα ατομικής προστασίας, διαγνωστικούς ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εμβολιασμούς, οργανώνοντας την κλινική μας άσκηση σε ολιγομελείς ομάδες φοιτητών με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό. Ως προς τους εμβολιασμούς, να μας κοινοποιηθεί άμεσα το αντίστοιχο πλάνο. Η άσκηση των φοιτητών στα νοσοκομεία πρέπει να υπάγεται στα ίδια πρωτόκολλα υπό τα οποία λειτουργούν και οι υγειονομικοί. Σε περίπτωση φοιτητών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για COVID-19, να ληφθεί ειδική πρόνοια που να διασφαλίζει τόσο την ασφάλεια όσο και την ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους, ενώ παράλληλα να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των σπουδών τους, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους στην κλινική άσκηση περιορίζεται.

Δεν είμαστε ανεύθυνοι να ζητάμε να ασκηθούμε σε θαλάμους ασθενών άνευ όρων. Αυτό που ζητάμε είναι ένα οργανωμένο πλάνο που να επιτρέπει την επανένταξή μας στις κλινικές υπό τη νέα αυτή συνθήκη. Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε θεωρώντας πως η όλη κατάσταση είναι προσωρινή. Απαιτούμε να μας παρουσιαστεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το πώς θα εξασφαλιστεί η διδακτική διαδικασία και η κλινική εκπαίδευση, δεδομένης της κατάστασης. 

Αιτούμαστε επίσης η εκάστοτε Διοίκηση να δεσμευτεί για την πραγματοποίηση αναπληρώσεων των χαμένων κλινικών ασκήσεων, ο χαρακτήρας των οποίων να προκύψει έπειτα από συνεννόηση των φοιτητών κάθε Τμήματος με τον αντίστοιχο Πρόεδρο. 

Τα παραπάνω αιτήματα υπερψηφίστηκαν από τους φοιτητές του πέμπτου έτους των 7 Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας.

Με τιμή,

  • Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης»

  • Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης

  • Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  • Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας

  • Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • 5ο Έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

  • Η επιτροπή: Καλογιαννάκη Ευτυχία, Κατηφόρης Αθανάσιος, Λιώσης Κωνσταντίνος Μάριος, Μελάνη Αρετή, Σμυρνή Μυρτώ

  • 5ο Έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φιλολογοι εκδηλωση
«Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στο Λύκειο»: Εκδήλωση από την Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Καλοκαιρινού, Μονής Αγκαράθου 9
«Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στο Λύκειο»: Εκδήλωση από την Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου