Φοιτητές Ιατρικής: Διαμαρτυρία για την αναστολή της κλινικής άσκησης
Φοιτητές του πέμπτου έτους συλλέγουν υπογραφές για την άμεση επιστροφή όλων των κλινικών φοιτητών Ιατρικής (και Νοσηλευτικής), και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους, όπως έχει προβλεφθεί και για τους τελειόφοιτους.

Κείμενο συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας από φοιτητές 5ου έτους ιατρικών σχολών της χώρας για την αναστολή της κλινικής τους άσκησης, έλαβε και δημοσιοποιεί το alfavita.gr Οι φοιτητές απ’ όλες τις σχολές ζητούν την επιστροφή τους με όλα τα μέσα προστασίας στα νοσοκομεία, κι απαιτούν τη συγκρότηση ενός σχεδίου από τους υπεύθυνους, πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει απ’τον Σεπτέμβριο.

Το κείμενο των φοιτητών:

Από τις 03/11 η κλινική πράξη των πεμπτοετών φοιτητών αντίστοιχα τέθηκε σε αναστολή.

Οι τελειόφοιτοι έχουν -και σωστά- επιστρέψει στην κλινική πράξη, ωστόσο το πρόβλημα για τους υπόλοιπους κλινικούς φοιτητές εξακολουθεί. Το πέμπτο έτος σε όλες τις σχολές αποτελεί αμιγώς κλινικό έτος, που σημαίνει ότι η παύση της κλινικής πράξης συνεπάγεται την πλήρη απομάκρυνση των φοιτητών από το αντικείμενο σπουδών τους. Με αυτό το δεδομένο, οι κλινικοί φοιτητές απ’όλες τις σχολές ζητούν την επιστροφή τους με όλα τα μέσα προστασίας στα νοσοκομεία, κι απαιτούν τη συγκρότηση ενός σχεδίου από τους υπεύθυνους, πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει απ’τον Σεπτέμβριο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Πατρών προχώρησαν στη σύνταξη ενός κειμένου υπογραφών, στο οποίο καλούν φοιτητές απ’όλες τις Ιατρικές της χώρας να υπογράψουν, σε μια κατεύθυνση αλληλεγγύης και συσπείρωσης όλων τους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, οπότε απαιτούν την άμεση επιστροφή όλων των κλινικών φοιτητών Ιατρικής (και Νοσηλευτικής), και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους, όπως έχει προβλεφθεί και για τους τελειόφοιτους. Σημειώνεται ότι στην Ιατρική Αθηνών, το πρόβλημα αφορά και τους τεταρτοετείς, κι από το εαρινό εξάμηνο και το 3ο έτος, καθώς από το 6ο εξάμηνο το πρόγραμμα σπουδών τους αποτελείται μονάχα από κλινικά μαθήματα.

Το κείμενο υπογραφών έχει προς το παρόν συγκεντρώσει 108 υπογραφές από Ιατρική Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Στόχος είναι να φτάσει στα αφτιά και του τελευταίου φοιτητή Ιατρικής ώστε να διεκδικήσουμε την ασφαλή εκπαίδευσή μας ακόμα και στο πλαίσιο της πανδημίας. Επισυνάπτεται το κείμενο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScKQNVVSZhLOGclk34AcvA9AMitpXXBbN8wQ_97e50M8vDBVg/viewform?usp=sf_link

Τι αναφέρει το κείμενο διαμαρτυρίας

Όπως είναι γνωστό, το πέμπτο και το έκτο έτος Ιατρικής, έπαψαν την κλινική άσκηση από τις 03 και 09/11 αντίστοιχα, κι έμειναν μόνο με τη θεωρητική εκπαίδευση, όπως αυτή προσδιορίστηκε απ’ την κάθε κλινική, μέχρι τελικά να σταματήσει κι αυτή. Δίχως αμφιβολία, στο πλαίσιο της πανδημίας, η οχύρωση της υγείας μας αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα.
Έχοντας λοιπόν, πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας της κατάστασης και των προβλημάτων που δημιουργεί, οι φοιτητές του 5ου έτους έχουμε υπομείνει την αναστολή της κλινικής πράξης ήδη για πάνω από 2 μήνες. Ωστόσο, η αδιέξοδη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει. Το πέμπτο έτος, όπως και το έκτο, αποτελούν αμιγώς κλινικά έτη, άρα η απομάκρυνση αμφότερων από τα νοσοκομεία συνεπάγεται τη συνολική διακοπή της εκπαίδευσής μας! Έτσι, και με δεδομένο ότι οι τελειόφοιτοι έχουν ήδη -και σωστά- επιστρέψει, απαιτούμε τη συγκρότηση σχεδίου για την εξακολούθηση των κλινικών σπουδών μας.

Το γεγονός ότι σε άλλες χώρες με σφοδρό δεύτερο κύμα, λ.χ. στη Γαλλία, οι κλινικοί φοιτητές δεν απομακρύνθηκαν ποτέ απ’τα νοσοκομεία αλλά εκπαιδεύτηκαν ώστε να προφυλάσσονται απ’το να νοσήσουν, αποδεικνύει πως μια διαφορετική στρατηγική θα ήταν εφικτή απ’τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ακόμη και τώρα, είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε τους όρους για την πραγματοποίηση της κλινικής μας άσκησης με ασφάλεια για φοιτητές κι ασθενείς. Η διαδικασία του εμβολιασμού κινείται αργά και βασανιστικά, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως έρχεται ένα σφοδρό τρίτο κύμα, να χτυπήσει τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία. Δε χωρά αμφιβολία πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνυπάρχουμε με τον Covid κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μας. Αυτό σημαίνει Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους κλινικούς φοιτητές, διαγνωστικά τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσαρμογή του προγράμματος με βάση τις υγειονομικές συνθήκες, κι εμβολιασμό των κλινικών φοιτητών κατά προτεραιότητα. Ο εμβολιασμός μας θα πρέπει να τρέξει άμεσα, ώστε να προστατέψουμε εμάς, τους ασθενείς και την οικογένειά μας!

 


Σημαίνει επίσης ειδική μέριμνα για όσους ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου για covid-19!
Δεν απαιτούμε την άνευ όρων επιστροφή μας στις κλινικές! Ήδη απ’ τον Νοέμβριο, απαιτούμε έναν οργανωμένο σχεδιασμό με μέτρα σαν αυτά που αναφέραμε παραπάνω που να διασφαλίζει την προστασία μας! Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο, η επιστροφή μας θα’ ναι και επικίνδυνη και βραχυπρόθεσμη!


Η πανδημία θα’ ναι κοντά μας για αρκετό καιρό. Σίγουρα η εκπαίδευση των φοιτητών θα πρέπει να τροποποιείται λόγω των συνθηκών. Αντί όμως να τίθεται σε επ’ αορίστου αναστολή, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσής της, να δοθούν χρήματα και να χρησιμοποιηθεί όλη η φαιά ουσία ώστε να γίνει με ασφάλεια. Για τους κλινικούς φοιτητές ιατρικής (και νοσηλευτικής), η επιστροφή μας πρέπει να είναι άμεση, οργανωμένη, μόνιμη!


Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών ζήτησαν ήδη την επιστροφή μας.
Εμείς, υπογράφοντας αυτή την επιστολή, γνωστοποιούμε την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, και συντονιζόμαστε με τους φοιτητές των Ιατρικών της χώρας για να απαιτήσουμε την ομαλή διεξαγωγή των κλινικών μας υπό τη συνθήκη της πανδημίας!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση 170.000 εκπαιδευτικών

Νέο βίντεο από Νέα Σμύρνη που διασύρει την ΕΛ.ΑΣ.: Η στιγμή της επίθεσης σε πολίτη που διαμαρτύρεται 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
«Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω...
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Μαζική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή