Πότε ανοίγουν τα πανεπιστήμια - Τι ισχύει για τα εργαστήρια
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Με τηλεκπαίδευση η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου - Με ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων οι αποφάσεις για το εαρινό εξάμηνο

Ένα χρόνο, σχεδόν, αναμένεται να κλείσουν οι φοιτητές μακριά από τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, τις αίθουσες διαλέξεων και των εργαστηρίων των πανεπιστημίων, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, τα ΑΕΙ λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις.

Με ΦΕΚ, άλλωστε, το υπουργείο Παιδείας ορίζει πως συνεχίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ η εξεταστική θα διεξαχθεί αποκλειστικά με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική περίοδος θα αρχίσει κατ’ αρχήν μετά την 27η Ιανουαρίου 2021, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι μπορούν να αρχίσουν. 

Τα δεδομένα για εργαστήρια, κλινικές

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητες που απαιτούν φυσική παρουσία των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηρίων. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η διενέργεια κλινικών ασκήσεων για τους τελειόφοιτους των σχολών Υγείας.

Σχετικά με τα εργαστήρια και τις πρακτικές ασκήσεις, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος δήλωσε στον ΣΚΑΊ ότι Σε ό,τι αφορά στα εργαστήρια και τις πρακτικές ασκήσεις που απαιτούν παρουσία, ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι, ότι «έχουμε ζητήσει από όλα τα πανεπιστήμια να μας πουν τι προγράμματα έχουν που χρειάζονται παρακολούθηση, όπως τα εργαστήρια, και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, και θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες».

Προβλήματα στην παράδοση συγγραμμάτων

Παραμένουν τα προβλήματα στη διανομή των συγγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού αποφασίστηκε να γίνει κατ΄οίκον διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, ωστόσο αρκετοί φοιτητές εξακολουθούν να μην έχουν λάβει τα απαιτούμενα βιβλία, λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις.

Ο Α. Συρίγος δήλωσε στο Mega πως το  87% των συγγραμμάτων, όπως εξήγησε, έχει δοθεί στους φοιτητές από τις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διανομές, όμως το θέμα θα λυθεί εντός των επόμενων ημερών.

Θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια για το εαρινό εξάμηνο;

«Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, η κατ’ αρχήν πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Άλλωστε, ο Α. Συρίγος δήλωσε η εξεταστική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο διάστημα για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων. Προς το τέλος του Ιανουαρίου, δε, αναμένεται να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αντρέας Εμπειρίκος στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2026
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μια βαθιά υπαρξιακή επιλογή στην πρεμιέρα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και την αξία της...
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με την Αυστραλιανή εταιρεία τεχνολογίας Canva για δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα Canva Education
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Ελεύθερη πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία παρουσιάσεων και ψηφιακού περιεχομένου για όλους τους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Πανελλήνιες εξετάσεις 2026 σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα
Οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), πότε αρχίζει η κανονική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα