Πότε ανοίγουν τα πανεπιστήμια - Τι ισχύει για τα εργαστήρια
Με τηλεκπαίδευση η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου - Με ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων οι αποφάσεις για το εαρινό εξάμηνο

Ένα χρόνο, σχεδόν, αναμένεται να κλείσουν οι φοιτητές μακριά από τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, τις αίθουσες διαλέξεων και των εργαστηρίων των πανεπιστημίων, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, τα ΑΕΙ λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις.

Με ΦΕΚ, άλλωστε, το υπουργείο Παιδείας ορίζει πως συνεχίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ η εξεταστική θα διεξαχθεί αποκλειστικά με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική περίοδος θα αρχίσει κατ’ αρχήν μετά την 27η Ιανουαρίου 2021, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι μπορούν να αρχίσουν. 

Τα δεδομένα για εργαστήρια, κλινικές

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητες που απαιτούν φυσική παρουσία των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηρίων. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η διενέργεια κλινικών ασκήσεων για τους τελειόφοιτους των σχολών Υγείας.

Σχετικά με τα εργαστήρια και τις πρακτικές ασκήσεις, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος δήλωσε στον ΣΚΑΊ ότι Σε ό,τι αφορά στα εργαστήρια και τις πρακτικές ασκήσεις που απαιτούν παρουσία, ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι, ότι «έχουμε ζητήσει από όλα τα πανεπιστήμια να μας πουν τι προγράμματα έχουν που χρειάζονται παρακολούθηση, όπως τα εργαστήρια, και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, και θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες».

Προβλήματα στην παράδοση συγγραμμάτων

Παραμένουν τα προβλήματα στη διανομή των συγγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού αποφασίστηκε να γίνει κατ΄οίκον διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, ωστόσο αρκετοί φοιτητές εξακολουθούν να μην έχουν λάβει τα απαιτούμενα βιβλία, λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις.

Ο Α. Συρίγος δήλωσε στο Mega πως το  87% των συγγραμμάτων, όπως εξήγησε, έχει δοθεί στους φοιτητές από τις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διανομές, όμως το θέμα θα λυθεί εντός των επόμενων ημερών.

Θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια για το εαρινό εξάμηνο;

«Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, η κατ’ αρχήν πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Άλλωστε, ο Α. Συρίγος δήλωσε η εξεταστική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο διάστημα για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων. Προς το τέλος του Ιανουαρίου, δε, αναμένεται να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2021: Πως υπολογίζονται τα μόρια

Σπύρος Γραμμένος: Στα 13 μου με βίασε οικογενειακός φίλος

Ανοικτά σχολεία τον Απρίλιο χωρίς καθόλου διακοπές το Πάσχα

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Κατά την υπουργό Παιδείας, όλα είναι τέλεια!
Εκπαιδευτικοί: Κατά την υπουργό Παιδείας, όλα είναι τέλεια!
Η Δημοκρατική Συνεργασία εκπαιδευτικών θεωρεί προσχηματική την συνάντηση Κεραμέως - ΔΟΕ, αφού η υπουργός Παιδείας προχώρησε σε έναν απολογισμό του...
Εκπαιδευτικοί: Κατά την υπουργό Παιδείας, όλα είναι τέλεια!
Τηλεκπαίδευση: Έγινε σεισμός κυρία Κεραμέως... Το μάθατε;
Τηλεκπαίδευση: Έγινε σεισμός κυρία Κεραμέως... Το μάθατε;
Το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τους εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλία να προχωρήσουν σε μαθήματα τηλεκπαίδευσης, δεύτερη μέρα μετά τον σεισμό, ενώ τελικά...
Τηλεκπαίδευση: Έγινε σεισμός κυρία Κεραμέως... Το μάθατε;