asoee mat
Νέο ειδικό αστυνομικό σώμα στα πανεπιστήμια - Στην προκήρυξη 1.000 θέσεων προχωρά η ΕΛΑΣ

Τουλάχιστον 1.000 προσλήψεις ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν τη σύσταση ειδική μονάδας ασφάλειας σε κάθε πανεπιστήμιο. Το νέο σώμα που θα ονομάζεται ΟΠΠΙ, θα στελεχώνεται από κατωτέρους αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς και παρά τις αντιδράσεις των πρυτάνεων, το νέο σώμα θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.

Τα μέλη του νέου σώματος θα διατίθενται αναλόγως με τις ανάγκες των ιδρυμάτων, θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση από την αστυνομία και θα φέρουν ειδική στολή ώστε να ξεχωρίζουν από τους άλλους αστυνομικούς αλλά δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα.

Θα στεγάζονται σε χώρους του ιδρύματος και θα κάνουν φύλαξη, (πχ. περιπολίες) ενώ θα έχουν και προανακριτικά καθήκοντα, ενώ σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν τις διαδικασίες δικογραφιών κτλ. 

Η πρώτη προκήρυξη θα αφορά 1.000 θέσεις (200 άτομα ανά βάρδια) με έμφαση αρχικά στα πέντε μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. 

Τι ανακοίνωσαν Κεραμέως-Χρυσοχοΐδης

asoee-toxikomaneis-sygklitos-708.jpg


Ειδικότερα, το νέο σχέδιο φύλαξης-αστυνόμευσης περιλαμβάνει:

- Έλεγχος εισόδου-εξόδου

- Δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης με cctv και λειτουργία σε κάθε ΑΕΙ κέντρο λήψης σημάτων συνδεδεμένο με αστυνομία.

- Κέντρο διαχείρισης καταστροφών και συμβάντων

-Τεχνικός ασφάλειας ανά ΑΕΙ με μελέτες πυροπροστασίας και αναβάθμιση φωτισμού, εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων κτιρίων

-Ορισμός προσώπων από την αστυνομία και την πυροσβεστική που θα είναι σε άμεση επαφή με τις διοικήσεις των ΑΕΙ

-Συγκρότηση υποομάδας ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΕΛΑΣ. Θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς μέσω ΑΣΕΠ και θα εκπαιδευτούν, ενώ ο εξοπλισμός θα οριστεί από την ΕΛΑΣ και θα διατίθενται στα ΑΕΙ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα Ταμεία σούπερ μάρκετ αργούν σκόπιμα;

«Αποκάλεσαν μαθητές "ζώα" και "μηδενικά"»: Σοκαριστικές καταγγελίες γονέων για Πειραματικό Λύκειο

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λογότυπο ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ για Βελόπουλο: Εμφανίστηκε πάλι ο «αυτοφωράκιας» του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σκληρό ροκ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης με φόντο τη σύνθεση σε ΑΔΑΕ και Ταμείο Παρακαταθηκών
ΠΑΣΟΚ για Βελόπουλο: Εμφανίστηκε πάλι ο «αυτοφωράκιας» του Κυριάκου Μητσοτάκη
Κυριακή Μάλαμα
Κυριακή Μάλαμα για Κέντρα Καινοτομίας: «Ποιο είναι το σχέδιο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης;»
Στη Βουλή το μέλλον των 13 δομών: Οι ημερομηνίες λήξης, η υποστελέχωση και τα 5,5 εκατ. ευρώ που «γεννούν» ερωτήματα
Κυριακή Μάλαμα για Κέντρα Καινοτομίας: «Ποιο είναι το σχέδιο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης;»
Αλίκη Καλλέργη στην Ελβετία
Κραν Μοντανά: Αγωνία για τη 15χρονη Αλίκη Καλλέργη – Πληροφορίες ότι ταυτοποιήθηκε η σορός της
Θρίλερ με το 15χρονο κορίτσι που χάθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Le Constellation - Το σπαρακτικό μήνυμα του αδερφού της
Κραν Μοντανά: Αγωνία για τη 15χρονη Αλίκη Καλλέργη – Πληροφορίες ότι ταυτοποιήθηκε η σορός της