Πότε ανοίγουν τα σχολεία μαθητές τεστ
Ενα ακόμα αλαλούμ για το πότε θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία, εξελίσσεται από σήμερα το πρωί.

Παρά τις δεύτερες σκέψεις που εκφράστηκαν από κυβερνητικούς για το άνοιγμα μετά και από το συνωστισμό των Θεοφανείων και την νέα σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που θα γίνει πιθανώς αύριο τελικά -και όχι σήμερα όπως έλεγαν οι αρχικές πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας δηλώνει τώρα ξεκάθαρα, ότι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα ανοίξει τη Δευτέρα δια ζώσης κανονικά.

Τι απαντά το υπουργείο

"Η απόφαση που έχει ληφθεί ήδη από το ΥΠΑΙΘ, βάσει της εισήγησης των ειδικών, προβλέπει τη δια ζώσης επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 11/1, καθώς και την εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από αύριο, Παρασκευή 8/1. Έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος για ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και των ΣΜΕΑΕ για αύριο Παρασκευή 8/1. Όλα βαίνουν σύμφωνα με αυτόν τον προγραμματισμό, που στείλαμε στις 4/1", ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στα ερωτήματα που έθεσαν εκπαιδευτικοί συντακτες μετά από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, αλλά και του κ.Πατούλη, για δεύτερες σκέψεις στο άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων απο τη Δευτέρα.

Στην ανακοίνωση αυτή, το υπουργείο ανέφερε:

"Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/1/2021. Επίσης ανακοινώνεται η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021). Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

  • Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:
    • για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
    • για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Και νέα ανακοίνωση

Μάλιστα, προκειμένου να καθησυχάσει τους γονείς, το υπουργείο εξέδωσε πριν απο λίγο νέα ανακοίνωση:

"Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11/1

Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης"

Και η Ζέτα Μακρή

Νωρίτερα εξάλλου και η  νέα υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή, σε πρωινή εκπομπή του Alpha, ξεκαθάρισε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ από μηδενική βάση θα κριθεί -ξανά- αυτές τις ημέρες αν θα πραγματοποιηθεί τελικά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπάιδευσης από Δευτέρα, με συνεκτίμηση και των νέων στοιχείων που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα χθες με το συνωστισμό μέσα και έξω από πολλές εκκλησίες

Νέα σύσκεψη λοιμωξιολόγων

Οι πληροφορίες -που μετέδωσε νωρίτερα ο τηλεοπτικος σταθμός ΟΡΕΝ- αναφέρουν ότι σήμερα (σ.σ. το υπουργείο Παιδείας που ρωτήθηκε πάντως απο το alfavita.gr ανέφερε οτι δεν υπάρχει σύσκεψη σήμερα, αλλά δεν απάντησε αν υπάρχει αύριο) θα γίνει μια πολύ κρίσιμη σύσκεψη λοιμωξιολόγων παρόντων των υπουργών Υγείας, Ανάπτυξης και Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το εμπόριο -σε όποια μορφή του- και το άνοιγμα των σχολείων.

"Πληροφορούμαι ότι όλα επανεξετάζονται από το μηδέν", είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Γ.Σαραντάκος.

"Δηλαδή η απόφαση για επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων από Δευτέρα, το κλικ αγουέι, το λιανεμπόριο, είναι από μηδενική βάση"

Πατούλης: Το ξανακοιτάμε....

Στις δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης το πρωί, μιλώντας στον Σκάι.  Στην ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις να μην επαναλειτουργήσουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου όπως έχει αποφασισθεί, αλλά να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας τους, απάντησε πως υπάρχει μεν η απόφαση επαναλειτουργίας , όμως η αυριανή και μεθαυριανή ημέρα θα καθορίσουν αν θα ανοίξουν τελικά ή θα παραταθεί πιθανόν για μια εβδομάδα το άνοιγμά τους. Θα εκτιμηθούν ξανά τις επόμενες δυο ημέρες τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι αριθμοί των κρουσμάτων, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ κ.α. και αν χρειασθεί δεν θα ανοίξουν τα σχολεία όπως έχει αποφασισθεί, τόνισε. 

Πελώνη: Δεν υπάρχουν βεβαιότητες

Ανάλογη εικόνα έδωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος:

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 η Αριστοτελία Πελώνη για το άνοιγμα των σχολείων.

«Αν όμως η επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία τότε δεν θα ανοίξουν…» πρόσθεσε.

«Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. 'Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», επισήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα και ο κ.Δερμιτζάκης ανέφερε παρόμοιες σκέψεις

Δερμιτζάκης: Δεν θα ανοίξουν ή θα κλείσουν μετά από λίγο

Την εκτίμηση ότι τα σχολεία είτε δεν θα ανοίξουν είτε θα κλείσουν πάλι μετά από λίγο έκανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στα Θεοφάνεια.

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις χθεσινές εικόνες είναι εμφανές ότι είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο

Κικίλιας: Άνοιγμα σχολείων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα

«Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά και να μην ανοίξουν τελικά τα σχολεία την ερχόμενη Δεύτερα.

«Αυξήθηκε η κινητικότητα στις γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει» επισήμανε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι  τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της  επιστημονικής επιτροπής.

«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc  (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε. 

Παίζουν...

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Πελώνη για πιθανό μη άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, ο Παύλος Χρηστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε : Παίζουν με την αγωνία μαθητών και γονιών, δημιουργούν σύγχυση, δείχνοντας ακόμα μια φορά έλλειψη στρατηγικής. Αποδεικνύεται τελικά, ότι κεντρικό σύνθημα και της ανασχηματισμένης κυβέρνησης είναι το Ράβε Ξήλωνε.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΙΡΟΠΙ
ΠΟΥ: Συναγερμός μετά τους 300 θανάτους παιδιών από αντιβηχικά σιρόπια
Επικαλούμενος «απαράδεκτα επίπεδα» τοξινών στα σκευάσματα που συνδέονται με τους θανάτους παιδιών, ο ΠΟΥ ζητεί περισσότερες πληροφορίες για τις...
ΠΟΥ: Συναγερμός μετά τους 300 θανάτους παιδιών από αντιβηχικά σιρόπια
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Οι διορισμοί και οι μισθοί των εκπαιδευτικών στη δίνη των εκλογικών σκοπιμοτήτων

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους διορισμούς και το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά (2023/24), σε...

Οι διορισμοί και οι μισθοί των εκπαιδευτικών στη δίνη των εκλογικών σκοπιμοτήτων