Άνοιγμα σχολείων: Στον ορίζοντα συγκεκριμένη ημερομηνία
Στο τραπέζι των Λοιμωξιολόγων συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων - Το σενάριο που προκρίνεται και οι επιφυλάξεις

Η Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 θεωρείται ως πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που προκύπτουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Λοιμωξιολόγων για τον τρόπο, καθώς και για το ποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με το Mega, οι Λοιμωξιολόγοι βάζουν στο τραπέζι την ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ στους μαθητές, ενώ συζητείται και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα. Με τα κρούσματα του κορονοϊού να βρίσκονται κοντά στο 1.000 ανά ημέρα, η ανακοίνωση της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων μετατέθηκε για τις 4 Ιανουαρίου.

Η επιστροφή στα θρανία εκτιμάται ότι θα γίνει σταδιακά, με τα Δημοτικά να ανοίγουν στις 11 Ιανουαρίου και μία εβδομάδα μετά, στις 18 Ιανουαρίου, να ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια.

Ανάμεσα στους πιο επιφυλακτικούς της Επιτροπής φέρεται να είναι ο Νίκος Σύψας, καθώς, σύμφωνα πάντα με το Mega, τονίζει πως θα πρέπει να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά την κινητικότητα των γιορτών.

Μια άλλη ομάδα επιστημόνων της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και η Αθανασία Λουρίδα, λένε «ναι» στη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις το κλίμα για το άνοιγμα των σχολείων στη συνεδρίαση των ειδικών όπου παρέστη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ήταν θετικό.

Όλοι συμφώνησαν ότι τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν είτε σταδιακά είτε όλες οι βαθμίδες μαζί οριζόντια.

Σαρηγιάννης: Έως και 2.000 κρούσματα το Μάρτιο από το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίο εκτιμά ότι αναμένεται να έχουμε ακόμα και 2.000 κρούσματα κορονοϊού στα μέσα Μαρτίου από το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ή κοντά σε αυτή την ημερομηνία.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας στον Realfm 97,8, «Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στα 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα για να κάνουμε μια σύγκριση θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα.

Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο».

Ακόμα, συμπληρώνει: «Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο».

«Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουμε το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κτλ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί είναι το πώς», τονίζει επιπλέον ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κλειστά μέχρι τον Ιανουάριο παραμένουν τα σχολεία

Γιαμαρέλλου: «Πράσινο φως» για τα Δημοτικά

Μιλώντας επίσης στο Mega, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε την ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα της επιδημίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θετικούς παράγοντες, όπως η νόσηση των παιδιών με ήπια συμπτώματα ή και ασυμπτωματικά, καθώς και η σχετικά χαμηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των μαθητών. Ειδικά τα Δημοτικά, προσέθεσε, δεν προξενούν ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, ενώ ενθαρρυντικός είναι και ο υψηλός βαθμός πειθάρχησης στα μέτρα προστασίας από τους μαθητές. «Για τα Δημοτικά σχολεία, δεν θα είναι μια δύσκολη απόφαση», απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, επεσήμανε, η διεθνής βιβλιογραφία και οι έρευνες σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού σε μεγαλύτερους μαθητές παρουσιάζουν αντιφατικά στοιχεία και συμπεράσματα.

Το σχέδιο Κεραμέως

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς, σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων, όπως ανέφερε στο Mega ο Λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

«Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο» είπε.

«Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την ΠρωτοχρονιάΔεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aksiologisi2.jpg
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»
«Το δικαίωμα μας στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας και δε θα το παραδώσουμε»
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»