Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα
Εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων είτε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου είτε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Για τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου παραπέμπεται η τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας δεν προέκυψε ομογνωμία. 

«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως σε λίγες ημέρες θα ληφθεί η τελική απόφαση με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων είτε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου είτε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει έχει φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων η πρόταση να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά, και ύστερα τα γυμνάσια και τα λύκεια. 

«Αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών η οποία θα είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία και την οποία ακολουθούμε» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και σύντομα η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε θέση να πει εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων. 

Το σχέδιο της Κεραμέως

Σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το οποίο περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο Mega ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας.

«Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο» είπε.

«Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την ΠρωτοχρονιάΔεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε.

Σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών έχει χωριστεί σε τρία «στρατόπεδα»

1. Η πρώτη ομάδα υποστηρίζει ότι τα σχολεία δε θα πρέπει να ανοίξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά.

2. Η δεύτερη ομάδα προτείνει αρχικά να ανοίξουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και στη συνέχεια, μετά από 15 ημέρεςτα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

3. Η τρίτη ομάδα υποστηρίζει πως θα πρέπει να ανοίξουν οριζόντια όλα τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ή στις 11 Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέα συνεδρίαση, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teachers
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Ποια μέρα της εβδομάδας θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους
Πότε θα πληρωθούν το 15νθήμερο οι μόνιμοι και το μηνιάτικο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Ποια μέρα της εβδομάδας θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους
Κλειστά σχολεία
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μετά το Πάσχα;
H επιστροφή στην εκπαιδευτική καθημερινότητα δεν θα είναι ίδια για όλους, καθώς μια μερίδα μαθητών στην Αττική αλλά και στην επαρχία θα απολαύσει μια...
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μετά το Πάσχα;