kerameos
Τεχνικό Επιμελητήριο και Οικονομικό Επιμελητήριο υποχρεούνται να εγγράφουν πτυχιούχους κολεγίων, οι οποίοι θα έχουν ίδια δικαιώματα άσκησης επαγγέλματος με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων

Με πτυχία κολεγίων θα πραγματοποιείται η εγγραφή σε Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και Οικονομικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

- Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούται να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, με σκοπό να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα

- Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούται να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, με σκοπό να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού

Τονίζεται ότι τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγέλματος θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Το υπουργείο Παιδείας, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ευθυγραμμίζεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα πτυχία των κολλεγίων.

Η τροπολογία κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και επιπλέον καθορίζει ότι οι αρμοδιότητες της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων επανέρχονται στο υπουργείο.

Ακόμα, καθορίζονται ειδικές προθεσμίες για εγγραφή των κατόχων αποφάσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας στους επαγγελματικούς φορείς, με σκοπό την εξάλειψη των καθυστερήσεων στις διαδικασίες.

Ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στη Βουλή αποτελεί συνέχεια της διάταξης του νόμου 4635/2020 για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματικών συλλόγων του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των φυσικοθεραπευτών κ.λπ.

Εκτιμάται ότι μεγαλύτερες ανατροπές στα επαγγελματικά δικαιώματα αναμένονται για τους κλάδους, των οικονομολόγων, των μηχανολόγων και των φυσικοθεραπευτών.

Η τροπολογία:

tropologia 1
tropologia 2
tropologia 3
tropologia 4
tropologia 5

Ολόκληρη η τροπολογία εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κακοκαιρια
Καιρός: Μπαράζ βροχών και καταιγίδων για τριήμερο – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα
Απαραίτητη η ομπρέλα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση του Δημήτρη Ζιακόπουλου για τις περιοχές που θα βρεθούν σε κλοιό καταιγίδων.
Καιρός: Μπαράζ βροχών και καταιγίδων για τριήμερο – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα