κλειστά σχολεία
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; στις 7/12, στις 14/12 ή μετά τις γιορτές;

Σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία στη χώρα μας και τα μέτρα που ισχύουν στο lockdown θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας ή η αιτιολογία συγκεκριμένων μετακινήσεων με SMS στο 13033. 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ενώ οι ημερομηνίες που έπεσαν στο τραπέζι για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 7 ή η 14 Δεκεμβρίου ακόμη δεν είναι σίγουρο αν θα ανοίξουν σε κάποια από αυτές τις ημερομηνίες ή τελικά θα παραμείνουν κλειστά εφόσον είναι προ των πυλών οι χριστουγεννιάτικες γιορτές.

«Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν.

Μπορεί τα σχολεία, σύμφωνα με το σχεδιασμό, να ανοίξουν πρώτα στη σειρά, η πραγματική, όμως, αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Είναι, λοιπόν, άγνωστο αυτή τη στιγμή εάν θα επαναλειτουργήσουν στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου. Και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως πρώτα θ’ ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εν συνεχεία Γυμνάσια και Λύκεια.

7 Δεκεμβρίου είναι πολύ νωρίς, 14 Δεκεμβρίου δεν είναι τόσο νωρίς αλλά και πάλι ακούγονται ενστάσεις. Τι νόημα έχει να ανοίξουν στις 14 και να κλείσουν μετά από επτά εργάσιμες; 

Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χριστούγεννα ζητούν τοπικοί φορείς

Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δήμαρχος ΘεσσαλονίκηςΚωνσταντίνος Ζέρβας, κατά σύσκεψη που έλαβε χώρα στο ΥΜΑΘ το μεσημέρι του Σαββάτου, με τοπικούς φορείς.

Ο Στέλιος Πέτσας στο ΣΚΑΪ δήλωσε πως «Τα σχολεία μας είναι ασφαλή. Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους. Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει. Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση»
Το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία σε γεωγραφικές ζώνες μάλλον δεν θα εφαρμοστεί.
Εκείνο που είναι δεδομένο, μέχρι στιγμής είναι πως θα απαγορευθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση βλέπει πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζει τη στρατηγική της. «Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Γι' αυτό, η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο» σημείωσε χαρακτηριστικά επιμένοντας πως είναι ενθαρρυντικό πως από ό,τι φαίνεται ο ρυθμός μετάδοσης πέφτει στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός, που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι τα μέτρα τηρούνται καλύτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και πραγματικά σώζοντας ζωές» επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας.

Νίκη Κεραμέως

Το άνοιγμα των σχολείων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μια ημέρα μετά τον πρωθυπουργόΚυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι όταν αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία.

«Θα περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκει και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις με τους ειδικούς», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα