golearn-engl_970-250
"Κάθε σχολείο διαθέτει "κανονισμό λειτουργίας". Κάποιες βασικές αρχές ορθής λειτουργίας της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης, του Συλλόγου Διδασκόντων και του 15μελούς"

Ενα κείμενο με τρεις πολύ χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για εκπαιδευτικούς, δημοσιοποίησε στο facebook, στην ομάδα αλληλοβοήθειας Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός κ.Μανώλης Κουσλόγλου. Τις παραθέτουμε καθώς είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για ένα πιο ήρεμο και αποτελεσματικό, υπό συνθήκες, μάθημα:

Σήμερα δέχτηκα παράπονα από αρκετούς συναδέλφους ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματός τους, εισέρχονται μαθητές με ψευδώνυμο ή άσχετοι μαθητές ή, ακόμα χειρότερα, μαθητές με όνομα άλλου συμμαθητή τους και δημιουργείται αναστάτωση στα μαθήματα. Επίσης, σε κάποια τμήματα, οι μαθητές ανοιγοκλείνουν κάμερες και μικρόφωνα ή μιλάνε συνεχώς.

Καταρχάς, αναρωτιέμαι γιατί ένα σύστημα τηλεκπαίδευσης που προσφέρεται στη Δημόσια εκπαίδευση, επιτρέπει τη χρήση ενός ψευδωνύμου και όχι υποχρεωτικά το πραγματικό όνομα....

Τέλος πάντων. Επειδή είμαστε μόλις στις πρώτες μέρες της τηλεκπαίδευσης, θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι άμεσες και αποφασιστικές.

Θέτω το ζήτημα για τυχόν προτάσεις/λύσεις. Ας καταθέσω τις δικές μου:

Α) Τα βασικά: Πριν την έναρξη του μαθήματος, έχουμε ρυθμίσει το δωμάτιο ώστε:

  • Να μην επιτρέπεται οι μαθητές να συζητούν με κάθε συμμαθητή τους ξεχωριστά (Participant->Assign Privileges και στην καρτέλα Communicate ξετσεκάρουμε την επιλογή "Other participants").
  • Να μην επιτρέπεται οι μαθητές να γράφουν στην οθόνη, αν δεν τους επιτρέψουμε πρώτα εμείς (Participant -> Assign Privileges και στην καρτέλα Participants ξετσεκάρουμε (και) την επιλογή "Annotate".

Β) Κατά την έναρξη του μαθήματος:

  • Επιτρέπουμε την είσοδο των μαθητών στην αίθουσα, ώστε να μπαίνουν ένας - ένας από το λόμπυ και όχι όλοι μαζί. Μιλάμε σε κάθε έναν (καλωσόρισμα, ένα "γεια", κάτι τέλος πάντων για να απαντήσει). Κάνουμε μια γρήγορη ταυτοποίηση δηλαδή. Δεν είναι χάσιμο χρόνου γιατί έτσι κι αλλιώς, θα το κάναμε αυτό για να πάρουμε παρουσίες...

Γ) Αφού ξεκινήσει το μάθημα

  • Ενημερώνουμε τους μαθητές, ότι οφείλουν να μπαίνουν με τα πραγματικά ονόματά τους στην αίθουσα.
  • Ενημερώνουμε τους μαθητές, ότι με την επιλογή "expel", αποβάλλονται από την virtual αίθουσα με... real απουσία.
  • Αν δημιουργηθεί φασαρία, αφαιρούμε από όλους τον λόγο προσωρινά, αφαιρώντας τους ταυτόχρονα το δικαίωμα να πάρουν μόνοι τους τον λόγο και πάλι (Participant -> Mute All και στο παράθυρο που ανοίγει, ΞΕτσεκάρουμε την επιλογή "Allow attendees to unmute themselves"). Θα μπορέσουν να μιλήσουν και πάλι, μόνο όταν κρίνουμε εμείς (unmute), μετά από λίγη ώρα δηλαδή (δεν θα κάνουμε μάθημα με φιμωμένους τους μαθητές...)
  • Αν κάποιος παίζει με την κάμερα, είτε τον στέλνουμε προσωρινά στο λόμπυ, είτε τον αποβάλλουμε (expel) με απουσία.

Άφησα για το τέλος το πιο βασικό: Κάθε σχολείο διαθέτει "κανονισμό λειτουργίας". Κάποιες βασικές αρχές ορθής λειτουργίας της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης, του Συλλόγου Διδασκόντων και του 15μελούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2022: Ποια Τμήματα αποψιλώνονται από θέσεις εισακτέων-Οι μεγάλοι χαμένοι

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2022: Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις
Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2022, που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια...
Πανελλήνιες 2022: Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις
Υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ: Νέοι όροι και διαδικασία επιλογής για 3.000 προπτυχιακές υποτροφίες
Το Ι.Κ.Υ. προκηρύσσει προπτυχιακές υποτροφίες ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, των οποίων ο αριθμός εκτιμάται σε 3.000, οι οποίες αποσκοπούν στην...
Υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ: Νέοι όροι και διαδικασία επιλογής για 3.000 προπτυχιακές υποτροφίες
Αγωνιστική Παρέμβαση Α' ΕΛΜΕ Αθήνας: Αντιδημοκρατική παραβίαση του καταστατικού στη ΓΣ
Για αντιδημοκρατική παραβίαση του καταστατικού στη Γενική Συνέλευση της Α' ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει το προεδρείο η Αγωνιστική Παρέμβαση
Αγωνιστική Παρέμβαση Α' ΕΛΜΕ Αθήνας: Αντιδημοκρατική παραβίαση του καταστατικού στη ΓΣ