Κορονοϊός-Ιωάννινα: «Στο κόκκινο» τα σχολεία παρά το lockdown
Εν μέσω Lockdown στα Ιωάννινα, καθημερινά εμφανίζονται στα σχολεία παιδιά με συμπτώματα, αλλά η μόνη οδηγία που δίνεται από τους αρμόδιους είναι: 10 μέρες παραμονή στο σπίτι». Κανένας έλεγχος, κανένα τεστ, καμιά ιχνηλάτηση από κλιμάκια του ΕΟΔΥ - «Τα 5 σχολεία και τα 47 τμήματα που έχουν κλείσει μέχρι σήμερα στον νομό Ιωαννίνων είναι ασήμαντος αριθμός που δεν εμπνέει ανησυχία;»

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών εκθέτει την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής και καταγγέλλει πως «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα» για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες:

Από την Πέμπτη 29 Οκτώβρη η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων τέθηκε σε Lockdown, όμως για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους,  η κατάσταση στα σχολεία της περιοχής μας βρίσκεται στο «κόκκινο» από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Κυβέρνηση, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννιτών, καιρό τώρα, επικαλούνται την ατομική ευθύνη, αποποιούμενοι τις δικές τους πολιτικές ευθύνες. Όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις τους, ότι για τη διάδοση του κορονοϊού φταίνε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις των μαθητών, και τώρα ακόμα πιο προκλητικά στοχοποιούν τους μετανάστες εργάτες των εργοστασίων. «Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα» για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Ακολουθώντας, όλοι οι παραπάνω, την αυθαίρετη και αντιεπιστημονική λογική ότι «τα σχολεία δεν κολλάνε», γονάτισαν το ήδη ανεπαρκές σύστημα υγείας, αφού είναι κοινό μυστικό ότι η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού που νοσεί ή νόσησε στα δυο νοσοκομεία της πόλης, είχε παιδιά σε σχολεία που είχαν κρούσματα. Με την ίδια λογική, όταν ξέσπασαν τα κρούσματα στα μεγάλα εργοστάσια της ΒΙΠΕ, όχι μόνο δε πήραν κανένα μέτρο για να μην εξαπλωθεί ο ιός μέσω των παιδιών των εργαζομένων στα σχολεία (πχ 5ο Λύκειο), αλλά έκαναν πλάτη στην εργοδοσία που συγκάλυπτε τα κρούσματα. Άφησαν τα σχολεία, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς απροστάτευτους, τα νοσοκομεία αθωράκιστα και τους εργαζόμενους στους μεγάλους χώρους δουλειάς έρμαια της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Την ίδια ώρα, ενώ καθημερινά στα σχολεία εμφανίζονται παιδιά με συμπτώματα, η μόνη οδηγία που δίνεται από τους αρμόδιους είναι: «10 μέρες παραμονή στο σπίτι». Κανένας έλεγχος, κανένα τεστ, καμιά ιχνηλάτηση από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ακόμη και όταν προκύπτουν κρούσματα. Απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ιχνηλατήσεις όταν είναι γνωστό σε όλους ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο από εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό. Έτσι, τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τα κρούσματα στα σχολεία είναι απόλυτα αμφισβητήσιμα και συντελούν στο να αυξάνεται ανησυχία όλων. Και πώς να μην ανησυχήσει ένας εκπαιδευτικός ή ένας γονέας όταν  επιστρέφουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί  από αναστολή λειτουργίας τμήματος  ή  σχολείου ή καραντίνα και δεν βεβαιώνει κανένας αν είναι υγιείς; Όταν γονείς - εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν  άδειες ειδικού σκοπού επειδή  δεν προβλέπονται ή φοβούνται μη χάσουν το μεροκάματο ή την δουλειά τους κι έτσι  αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ακόμη και άρρωστα; Πώς να μην υπάρχει καθημερινός φόβος στη σχολική κοινότητα , όταν κλείνει ένα τμήμα ή ένα σχολείο και δεν γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για να διαπιστωθεί η διασπορά, όταν  τα υγειονομικά πρωτόκολλά τους είναι κομμένα και ραμμένα με βάση την ατομική ευθύνη;

Με βάση τα παραπάνω, μόνο ως «ανέκδοτο» μπορεί να ληφθεί η ρήση του πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμά του, ότι «στα σχολεία τηρούνται αυστηρά τα μέτρα, γι΄αυτό δεν έχουμε κρούσματα» και ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στα σχολεία. Αλήθεια,  τα 5 σχολεία και τα 47 τμήματα που έχουν κλείσει μέχρι σήμερα στον νομό Ιωαννίνων είναι ασήμαντος αριθμός που δεν εμπνέει ανησυχία, ή μήπως ο πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του και οι τοπικοί άρχοντες είναι   επικίνδυνα ανεύθυνοι; Σε λίγο θα μας πουν ότι τα κάγκελα και οι πόρτες των σχολείων είναι «θαυματουργές» και αποτρέπουν τον κορονοϊό.

 Κανένας εφησυχασμός. Απαίτηση εδώ και τώρα μέτρων προστασίας στις σχολικές μονάδες.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τις κινητοποιήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων με απαίτηση τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εκπαίδευσης. Δεν ξεχνάμε τις προκλητικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησαν εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές ως ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορονοϊό με τις κινητοποιήσεις τους. Ούτε ξεχνάμε ότι οι παραπάνω δεν ικανοποίησαν ούτε ένα από τα δίκαια αίτημα της εκπαιδευτικής  κοινότητας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Για παράδειγμα:

 • Στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο Ιωαννίνων έχουμε 156 σχολικές καθαρίστριες για 138 σχολεία,  για περίπου 20000 μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο αριθμός είναι ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς πανδημία. Μάλιστα πολλές καθαρίστριες είναι ταυτόχρονα σε 3 και 4 σχολεία, ενώ έχουμε και μεγάλα σχολεία που χρειάζονται πάνω από 2 καθαρίστριες.
 • Δεν βρήκαν  ούτε μια επιπλέον αίθουσα για να σπάσουν τα πληθωρικά τμήματα με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χώροι, όταν υπάρχουν κλειστά σχολεία και δημοτικοί χώροι που θα μπορούσαν να διατεθούν.
 • Ενώ  αρκετοί διευθυντές σχολείων (κυρίως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) βεβαιώνουν ότι υπάρχουν άδειες αίθουσες, το υπουργείο Παιδείας και οι τοπικές Διευθύνσεις εκπαίδευσης αρνούνται ακόμα και σήμερα να σπάσουν  τα δεκάδες 25-27αρια τμήματα των γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Έχουμε ακόμα τμήμα 29 μαθητών.
 • Οι μεταφορές των μαθητών ακόμα και σήμερα γίνονται με 100% πληρότητα.
 • Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας περιορίζονται στη μάσκα, το αντισηπτικό και τη χλωρίνη.

Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά λοιπόν το γεγονός ότι, σε συνθήκες lockdown τα σχολεία λειτουργούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο για τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας τους και με βάση τα συνολικότερα μέτρα.  Στις καφετέριες και στις πλατείες, η νεολαία κολλάει τον ιό, αλλά στις αυλές των γυμνασίων και λυκείων δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι επαγγελματίες απαγορεύεται να πηγαίνουν από και προς  τις περιφερειακές ενότητες αλλά οι εκπαιδευτικοί μπορούν ελεύθερα να δουλεύουν στα σχολεία των γειτονικών νομών.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Πάρτε μέτρα πριν να είναι αργά!

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Εδώ και τώρα απαιτούμε :

 • Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
 • Πρόσληψη όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.  Κατάργηση του θεσμού των τριμήνων, των ΑΜΩ και των πολλαπλών κατηγοριών αναπληρωτών. 12μηνη σύμβαση για όλους τους αναπληρωτές, εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους συναδέλφους. 
 • Να μειωθεί εδώ και τώρα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις - 15 μαθητές ανά τμήμα.
 • Να δοθεί ειδική άδεια στους εκπαιδευτικούς που πηγαινοέρχονται από και προς τις δύο περιφερειακές ενότητες μέχρι το τέλος του lockdown , με πλήρεις αποδοχές.
 • Μαζικά – επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι υποκριτικό να κλείνει ένα τμήμα μόνο, όταν εκπαιδευτικοί διδάσκουν μέχρι και σε πέντε διαφορετικά σχολεία.
 • Να υπάρξουν επιπλέον δρομολόγια για τους μαθητές που μεταφέρονται με 50% πληρότητα στα λεωφορεία  και τα ταξί.
 • Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία .
 • Να δοθούν άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.

                                                                                              Ιωάννινα 29 Οκτωβρίου 2020

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πριν τις γιορτές πιθανόν θα ανοίξουν τα σχολεία: Νέες δηλώσεις Κεραμεώς

Tο περιζήτητο σεμινάριο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Παν.Αιγαίου για μόρια - Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτησή του

Μητσοτάκης: Πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά

Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο για διορισμούς στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2021: Μόνο οι μαθητές υποβάλλουν το Νοέμβριο αίτηση συμμετοχής

 


 

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός-Κατερίνη: Θρήνος για το χαμό του συζύγου της 29χρονης που πέθανε λίγο μετά τον τοκετό
Κορονοϊός-Κατερίνη: Θρήνος για το χαμό του συζύγου της 29χρονης που πέθανε λίγο μετά τον τοκετό
Ο 38χρονος «έφυγε» νικημένος από τον κορονοϊό ένα χρόνο μετά το χαμό της 29χρονης συζύγου του, αφήνοντας πίσω ένα κοριτσάκι ενός έτους
Κορονοϊός-Κατερίνη: Θρήνος για το χαμό του συζύγου της 29χρονης που πέθανε λίγο μετά τον τοκετό
Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Οι περιοχές που ανησυχούν περισσότερο τις υγειονομικές αρχές, λόγω κορονοϊού - Ποιες βρίσκονται στο «κόκκινο» σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά
Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;
Άρχισε η συζήτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων… Και αναρωτιόμαστε εύλογα. Άραγε με ποιον τρόπο;
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;