Warning message

 • Unable to retrieve https://www.facebook.com/alfavita.gr/videos/3333077466806972 at this time, please check again later.
 • Unable to retrieve https://www.facebook.com/alfavita.gr/videos/1008408066324403 at this time, please check again later.
«Δεν είναι αθώοι»: Σήμερα η ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή
Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα ολοκληρώνεται η πιο πολύκροτη δίκη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας - Από την «αυτοκρατορία του τρόμου» που φιλοδοξούσε να ορθώσει η Χρυσή Αυγή, στην (προβλεπόμενη) καταδίκη της οργάνωσης

Το σύνθημα «Δεν Είναι Αθώοι» αντηχεί απ' άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, ενώντας φωνές από διαφορετικά κόμματα φορείς και συλλογικότητες, καθώς μετά από 5,5 χρόνια αγορεύσεων, παράθεσης στοιχείων, καταθέσεων ολοκληρώνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ενώπιον του τριμελούς Εφετείου, οι 8 κατηγορούμενοι (αρχικά 69, καθώς ο ένας απεβίωσε) κάθονται στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας σωρεία κατηγοριών με άξονα τις υποθέσεις της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ, της επίθεσης κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών, μεταξύ των οποίων και ένταξη ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η δίκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο πολύκροτη και πιο σημαντική της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, συγκρινόμενη μόνο με τις δίκες των βασανιστών και των υπεύθυνων της Χούντας των Συνταγματαρχών.  Είναι χαρακτηριστικό πως διεθνή ΜΜΕ έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την υπόθεση και η διαδικασία της απόδοσης κατηγοριών θα μεταδοθεί από μέσα του εξωτερικού. Δεν είναι, άλλωστε, μακρινή η εποχή που η ναζιστική Χρυσή Αυγή είχε περιβληθεί τον μανδύα του μαζικού κοινοβουλευτικού κόμματος, επεκτείνοντας, παράλληλα, την «αυτοκρατορία του τρόμου» στους δρόμους και στις γειτονιές των πόλεων της Ελλάδας.

https://www.facebook.com/alfavita.gr/videos/3333077466806972https://www.facebook.com/alfavita.gr/videos/1008408066324403
efeteioe2.jpg
efeteiooo3.jpg
efeteio3.jpg
efeteio2.jpg
efeteio4.jpg
efeteio1.jpg
1_1.jpg
efeteioo3.jpg

Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα

 

 • Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)

Κατηγορούμενοι: 18
Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση
Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία

 

 • Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι :

Ιωάννης Άγγος
Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Σταύρος Σαντοριναίος
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

 • Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος )

  Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος
  Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
  Δημήτριος Αγριογιάννης
  Θωμάς Μαριάς και
  Μάρκος Ευγενικός.
  Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)
  Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4
  Αναστάσιος Πανταζής
  Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης
  Κυριάκος Αντωνακόπουλος και
  Ιωάννης Καστρινός.

 

 • Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5

Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι άλλοι 2 - οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής - βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

 • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)

Νίκος Μιχαλολιάκος
Χρήστος Παππάς
Ηλίας Κασιδιάρης
Γιάννης Λαγός
Ηλίας Παναγιώταρος
Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης 
Ελένη Ζαρούλια
Γιώργος Γερμενής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Νίκος Μίχος
Γιώργος Γερμενής
Αντώνης Γρέγος
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
 
Ευστάθιος Μπούκουρας
Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Νίκος Κούζηλος
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Δημήτρης Κουκούτσης. 
Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής

* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

 

 • Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική

Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:

Διονύσης Αγιοβλασίτης
Γεώργιος Αποστολόπουλος
Νικόλαος Αποστόλου
Χρήστος Γαλανάκης
Σαββας Γαροφαλάκης
Αριστόδημος Δασκαλάκης
Γεώργιος Καλπιτζής
Διονύσιος Λιακόπουλος
Εμμανουήλ Μαυρικάκης
Θωμάς Μπαρέκας
Νικολέτα Μπενέκη

Νικόλαος Παπαβασιλείου
Γιώργος Περρής
Γιώργος Πετράκης
Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)
Βασίλειος Σιατούνης
Θεώνη Σκαρπέλη
Θέμις Σκορδέλη
Χρήστος Στεργιόπουλος
Αθανάσιος Στράτος
Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα.

Πρόκειται για τους:

Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση
Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και
Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών

 

Πολύωρη η διαδικασία της δίκης - Μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μια εβδομάδα

Σύμφωνα με ενημέρωση του έγκριτου νομικού Βασίλη Σωτηρόπουλου, η διαδικασία της απαγγελίας της δικαστικής απόφασης θα είναι μια πολύωρη διαδικασία που αναμένεται να μην περατωθεί εντός μίας ημέρας.

Σύμφωνα με τον νομικό, το δικαστήριο δεν θα εκφωνήσει απλά ένα "αθώος" ή "ένοχος", αλλά θα πρέπει σε όλες τις παραλλαγές των περιπτώσεων να κρίνει και μια σειρά από ζητήματα.

Στην περίπτωση της ενοχής, η εισαγγελική έδρα θα προτείνει ποινές, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα αγορεύσουν επί των προτάσεων και το δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει επί τόπου. Καθώς οι κατηγορούμενοι είναι πάνω από 60, ανάλογα με την εκδοχή της απόφασης που θα επικρατήσει, αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μία εβδομάδα.

Αλλά και στην περίπτωση της αθώωσης ή της απαλλαγής για μερικές από τις πράξεις, υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να κριθούν επί της έδρας, όπως άρσεις μέτρων, αποδόσεις κατασχεθέντων και λοιπά.

Μαζική συγκέντρωση στο Εφετείο

Το σύνθημα «Δεν Είναι Αθώοι» αντηχεί εδώ και αρκετό καιρό σε Ελλάδα και εξωτερικό από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Σήμερα, δεκάδες ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες και πολιτικά κόμματα δίνουν το «παρών» με μαζική συμμετοχή έξω από το Εφετείο Αθηνών, ενώ χιλιάδες κόσμου έχουν κατακλύσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία της οργάνωσης.

Στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ έως τη λήξη του ωραρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ενώ οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ προχώρησαν σε αντίστοιχη προκήρυξη από τις 8 έως τις 13:00. Παράλληλα, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας (11:00-15:00) και Πειραιά (10:00-14:00). Δεκάδες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, σε Θεσσαλονίκη και πλήθος άλλων πόλεων.

Παράλληλα, σε μαθητικές κινητοποιήσεις πανελλαδικά έχει καλέσει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας και ισχυρή παρουσία ης αστυνομίας

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν γύρω από το Εφετείο αύριο, ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης που καλούν εκατοντάδες φορείς, ομοσπονδίες, κόμματα και οργανώσεις.

Ισχυρή είναι η δύναμη της αστυνομίας, καθώς το κτίριο του Εφετείου έχει αποκλειστεί από κλούβες των ΜΑΤ, ενώ η κίνηση έχει διακοπεί στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ειδικότερα δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων, στο κάτωθι οδικό δίκτυο:

 • Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
 • Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
 • Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
 • Τριχωνίδος, σε όλο το μήκος της.
 • Κούζη, σε όλο το μήκος της.
 • Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
 • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από την 07:45΄ ώρα).

Η στιγμή που η Μάγδα Φύσσα μπαίνει στο Εφετείο

 

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα εισέρχεται στο Εφετείο

efet1_2.jpg

 

efet4.jpg

 

efeteio5.jpg
1efete_2.jpg

Τσίπρας: Δεν είναι αθώοι για τις δολοφονίες και τη δηλητηρίαση της κοινωνίας

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε όταν έφτασε έξω από το Εφετείο:

«Σήμερα παίρνουμε όλοι μαζί αυτό το άχθος της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας αυτής της ηρωικής μορφής της Μάγδας Φύσσα. Ο λαός της Αθήνας δίνει την απάντηση του. Δεν είναι αθώοι για τις δολοφονίες και τη δηλητηρίαση της κοινωνίας. Να σταθεί η δικαιοσύνη στο ύψος των περιστάσεων. Ο λαός όμως τους έχει ήδη δικάσει».

Κουτσούμπας: Είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε

«Είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε. Αναμένουμε, η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχθηκε με πλήθος στοιχείων καθ' όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

   Ο κ. Κουτσούμπας συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, Φοιτητικών Συλλόγων και φορέων, έξω από το Εφετείου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Γεννηματά: Σήμερα, τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση

Μαζί με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται έξω από το Εφετείο η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί».

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία».

«Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΝΔ: Φράξαμε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού

Στο Εφετείο έφτασε και αντιπροσωπεία της ΝΔ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Γαϊτάνη και τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη.

   «Η Νέα Δημοκτρατια έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε παντού απέναντί τους και στην κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους στην πράξη, θέτοντάς τους στο περιθώριο, εκεί που πραγματικα ανήκουν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργιού. Η ΝΔ «ανέδειξε την εγκληματική τους δράση, αυτή που σήμερα εδω αξιολογείται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη