Μαθητικός ξεσηκωμός με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα αύριο
Μαθητικά συλλαλητήρια αύριο, Πέμπτη 1/10, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας - Στο πλευρό των μαθητών Σωματεία και Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και γονέων - Κλειστά εκατοντάδες σχολεία

Στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν για μία ακόμα φορά οι μαθητές αύριο, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πλήθος άλλων πόλεων της Ελλάδας με κύριο αίτημα τις ασφαλείς συνθήκες στα σχολεία εν μέσω νέας έξαρσης του κορονοϊού. Στο πλευρό τους συντάσσονται Ομοσπονδίες και Σωματεία εκπαιδευτικών και γονέων. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για άμεσο άνοιγμα των σχολείων.

Στην Αθήνα, οι μαθητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη κινητοποίηση θα λάβει χώρα στις 10:30 στο άγαλμα Βενιζέλου. Επιπλέον, μαθητικά συλλαλητήρια αναμένεται να διεξαχθούν σε πολλές πόλεις της επαρχίας, καθώς εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι ζητούν οι μαθητές

Το προηγούμενο διάστημα έλαβε χώρα μια αρκετά εκτεταμένη δημόσια συζήτηση αναφορικά με το τι πραγματικά ζητούν οι μαθητές με τις μαθητικές καταλήψεις και το αν αυτές είναι υποκινούμενες. Κυβερνητικά στελέχη και δημοσιεύματα αμφισβήτησαν ανοιχτά τις προθέσεις των μαθητών, με ισχυρισμούς όπως το ότι οι καταλήψεις πραγματοποιούνται για να χαθεί μάθημα ή για τα... Rafale...

Ενδεικτικά, λοιπόν, παραθέτουμε το πλαίσιο αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα ζητά:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία και σε πορείες και κινητοποιήσεις.

«Θέλουμε, τους γονείς και τους καθηγητές δίπλα μας. Μας χαροποιεί που βαδίζουμε μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, Ενώσεις Εκπαιδευτικών, εργαζόμενους, φοιτητές», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Σε σημερινή μάλιστα ανακοίνωσή της η Επιτροπή, απαντώντας στη Νίκη Κεραμέως για τις ανακοινώσεις της σχετικά με τα υπό κατάληψη σχολεία, τονίζει:

«Αν η κα. Κεραμεως νομίζει πως με την απειλή να χάσουμε γιορτές και εκδρομές, να κανουμε μάθημα το σαββατοκύριακο και πάει λέγοντας, θα σταματήσουμε τον δίκαιο αγώνα που δινουμε χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΗ!

Επειδή μάλλον εχει ξεχάσει να της θυμίσουμε:

ΑΥΤΟΙ μας έστειλαν στα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για εμάς και τις οικογένειές μας… ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ;»

Μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Εμείς θέλουμε τα σχολεία μας ανοιχτά και ασφαλή…
Εσείς είναι φανερό πια με τη στάση σας πως θέλετε να είναι κλειστά!

Υγ. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάτι…Γιατί πού μας πρήζετε με το διάλογο που κόφτεσε να κάνετε μαζί μας… Να σας πουμε κάτι που κάνετε σαν να μην το ξέρετε… Έχουμε έρθει στα Υπουργεία και βρήκαμε.τις καγκελόπορτες κλειστές. Έχουμε πάει σε Διευθύνσεις Βθμιας, Δημαρχεία, Περιφέρειες και είτε δεν μας δεχοντουσαν είτε μας πέταγαν σαν μπαλάκι ο ένας στον άλλον…

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!
ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε μαθητή: Να μπορεί να πηγαίνει σε ένα ασφαλές σχολείο που θα τον μορφώνει. Αυτό το δικαίωμα θα το κατακτήσουμε με τους αγώνες μας, όσο και να μας πολεμάτε!».

Στο πλευρό των μαθητών Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων

Την ίδια ώρα, το alfavita.gr λαμβάνει πλήθος ανακοινώσεων από συλλόγους, ενώσεις και ομοσπονδίες γονέων από όλη την Ελλάδα που δηλώνουν τη στήριξή τους στα αιτήματα των μαθητών και καλούν σε μαζική στήριξη των συλλαλητηρίων.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για εκβιαστικά και υποκριτικά διλήμματα αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας για τα υπό κατάληψη σχολεία.

«Εδώ και τώρα η Κυβέρνηση, να συζητήσει με τους μαθητές και τους γονείς και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών», σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής αναφέρει: «Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Να στοιβάζονται 25 και 30 παιδιά στις τάξεις τους με μόνο εφόδιο την μάσκα και χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις; Να μην απολυμαίνονται - καθαρίζονται οι χώροι των σχολείων επειδή δεν προσλαμβάνεται προσωπικό καθαριότητας; Να μας λένε πως τα σχολεία είναι ανοιχτά, αλλά να κάνουν 3ωρα και 4ωρα στην β’βάθμια και να μην λειτουργούν τα ολοήμερα στα Δημοτικά, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών; Να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα τεστ όταν υπάρχει περιστατικό στο σχολείο ή όταν το παιδί μας έχει έναν απλό πονόλαιμο; Να μην υπάρχουν νοσηλευτές σε κάθε σχολείο αλλά την εκτίμηση για μόλυνση από τον ιό να την κάνει εκπαιδευτικός; Εμείς λέμε: ΩΣ ΕΔΩ».

Και καταλήγει: «Όλες οι Ενώσεις Γονέων, όλοι οι Σύλλογοι Γονέων συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά στο νέο μαθητικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, στις 12.00 πμ στα Προπύλαια».

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλες Ομοσπονδίες Γονέων σε όλη τη χώρα.

Στήριξη από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και τοπικά σωματεία εκπαιδευτικών - Διευκολυντικές στάσεις εργασίας

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τονίζοντας την ταύτιση σειράς αιτημάτων των μαθητών με αντίστοιχα που διατυπώνει το τελευταίο διάστημα και το διδασκαλικό και καθηγητικό κίνημα, όπως 15 παιδιά ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

«Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. έχουν οδηγήσει μέσα σε ελάχιστες μέρες στον, σχεδόν, διπλασιασμό των σχολείων που εμφανίζονται κρούσματα. Αντί για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου με άμεσα μέτρα επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων απαντά με κατασυκοφάντηση, καταστολή και μοίρασμα χρημάτων ξανά στα κανάλια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς «να βρεθούμε κοντά στους μαθητές μας, να στηρίξουμε τον κοινό μας αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία που εξαπολύουν».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για να διευκολύνει τη συμμετοχή των συναδέλφων στα εκπαιδευτικά-μαθητικά συλλαλητήρια, κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει στη δική της ανακοίνωση:

«Ο αγώνας των μαθητών για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Μόρφωση και στην Υγεία είναι δίκαιος! Είναι πρώτα από όλα και δικός μας αγώνας! Εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές, όλοι μαζί διεκδικούμε υγειονομικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις για πραγματικό μάθημα με μέτρα ασφαλείας, με άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, με περισσότερες αίθουσες ώστε να μην ξεπερνάνε τα τμήματα τους 15 μαθητές».

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 με 14:00.

Επιπλέον, δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ανά την Ελλάδα καλούν με ανακοινώσεις σε μαζική στήριξη των κατά τόπους μαθητικών κινητοποιήσεων, προκηρύσσοντας συμπληρωματικές διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Ν. Κεραμέως: Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία από αύριο

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε γνωστό ότι κατά την ημέρα των μαθητικών συλλαλητηρίων ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμα ότι «με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», ενώ σημειώνει: «Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Αντιδράσεις και επεισόδια σε σχολεία

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τις προηγούμενες ημέρες οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αντιδράσεις μερίδας διευθυντών σχολείων και γονέων, βίαιες σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι, δεν έλλειψαν οι καταγγελίες για επιθέσεις και τραυματισμούς μαθητών, τσεκουροφόρους που έσπαγαν αλυσίδες καταλήψεων, συνεργεία δήμων με κόφτες που επιχειρούσαν να ανοίξουν πύλες προαυλίων και άλλα παρόμοια.

Την ίδια ώρα, αστυνομία και εισαγγελικές αρχές εντείνουν τις πιέσεις σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να δώσουν τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολείων.

Όλες αυτές οι ενέργειες βρήκαν απέναντί τους το οργανωμένο κίνημα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων που ανέδειξε τα εν λόγω ζητήματα, καταγγέλλοντάς τα.

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

«Να σταματήσει η δίωξη του φοιτητή Θ. Σαββαΐδη και των αγωνιστών κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο»
«Να σταματήσει η δίωξη του φοιτητή Θ. Σαββαΐδη και των αγωνιστών κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο»
Την παύση των διώξεων των συλληφθέντων και των υπόλοιπων αγωνιστών που ζητούσαν να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στο Βόλο ζητά η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας
«Να σταματήσει η δίωξη του φοιτητή Θ. Σαββαΐδη και των αγωνιστών κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο»
Κορονοϊός: «Αλλεπάλληλα κρούσματα σε σχολεία - Kανένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Βοιωτία»
Κορονοϊός: «Αλλεπάλληλα κρούσματα σε σχολεία - Kανένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Βοιωτία»
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγωνιστική Ενότητα - Παρεμβάσεις Βοιωτίας για τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία της περιοχής, «σε όλες τις...
Κορονοϊός: «Αλλεπάλληλα κρούσματα σε σχολεία - Kανένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Βοιωτία»
Εκπαιδευτικοί: Νέα απόσυρση ψηφοδελτίων από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Εκπαιδευτικοί: Νέα απόσυρση ψηφοδελτίων από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Και το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων ανακοίνωσε την απόσυρση των ψηφοδελτίων για τις εκλογές των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια,...
Εκπαιδευτικοί: Νέα απόσυρση ψηφοδελτίων από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Αγία Παρασκευή: Ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και για μαθήματα των πανελλαδικών
Αγία Παρασκευή: Ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και για μαθήματα των πανελλαδικών
Ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και για μαθήματα των πανελλαδικών και ακάλυπτες ανάγκες για την Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη στα σχολεία της...
Αγία Παρασκευή: Ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και για μαθήματα των πανελλαδικών