Με τις νέες αντιστοιχίες έχουμε μια νέα πραγματικότητα, ένα παράδοξο, καθώς τμήματα με ίδια ονομασία, δεν έχουν αντιστοιχία μεταξύ τους!

Καθορίστηκε  με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (25/6/2020 – Αριθμός Φύλλου 2549), η    αντιστοιχία των Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή οι αντιστοιχίες δηλώνουν σε ποια τμήματα μπορούν να μετεγγραφούν οι φοιτητές και οι μετεγγραφές αφορούν χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Υπουργικής Απόφασης για τις αντιστοιχίες φέτος δεν αφορά μόνο στις μετεγγραφές αλλά και στην ισοτιμία των τμημάτων και των σχολών της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Να σημειώσουμε αρχικά ότι οι μετεγγραφές πλέον θα είναι πιο δύσκολες καθώς το υπουργείο έχει ανακοινώσει την προϋπόθεση της «βάσης μετεγγραφής», ενός ακαδημαϊκού «κόφτη» δηλαδή, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος.

Ωστόσο στη φετινή Υπουργική Απόφαση με τις αντιστοιχίες έχουμε μια νέα πραγματικότητα, ένα παράδοξο καθώς τμήματα με ίδια ονομασία, δεν έχουν αντιστοιχία μεταξύ τους.

Σχολές με ίδιο γνωστικό περιεχόμενο δεν μπορούν να έχουν την ίδια αξία στις μεταξύ τους μετεγγραφές γιατί τα Τμήματα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Θράκης δεν είναι αντίστοιχα με τα τμήματα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθήνας ή Θεσσαλονίκης!

Τμήματα με ίδια ονομασία, όπως Μουσικών Σπουδών ή Ορυκτών Πόρων ή Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων δεν  είναι πλέον αντίστοιχα με τα συνονόματά τους σε άλλες πόλεις!

Τμήματα που πέρυσι κρίθηκαν αντίστοιχα με συνονοματά τους, φέτος δεν θεωρούνται αντίστοιχα. Για παράδειγμα το Χημικό Καβάλας δεν είναι ισοδύναμο με τα άλλα Χημικά ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν, ενώ  και το Φυσικό Καβάλας είναι ισοδύναμο μόνο με το φυσικό Λαμίας όχι με τα άλλα Τμήματα Φυσικής (Αθήνας, Θεσσαλονίκης Πάτρας κλπ).  Για παράδειγμα τα τμήματα Μαθηματικών. Τα τμήματα στη Λαμία και την Καστοριά που ήταν αντίστοιχα με τα υπόλοιπα τμήματα Μαθηματικών στην προηγούμενη Υπουργική Απόφαση για τις αντιστοιχίες – μετεγγραφές του 2019 στη νέα Υπουργική Απόφαση δεν είναι. Έτσι στα τμήματα Μαθηματικών δημιουργούνται δυο ομάδες αντιστοιχιών: Στη μια ομάδα αντίστοιχα θεωρούνται τα τμήματα Μαθηματικών της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Ιωάννινων και στη δεύτερη ομάδα τα τμήματα Λαμίας και Καστοριάς!

Αυτό, βέβαια, αφενός δεν έχει καμιά λογική καθώς ο υποψήφιος εισάγεται σε μια πόλη είτε γιατί προτιμά Πανεπιστήμιο δίπλα στο σπίτι του είτε, κοντά στο σπίτι του είτε με τη βαθμολογία που του δίνει τη δυνατότητα επιλογής και αφετέρου, ξαφνικά, λίγες ώρες πριν από την επαφή των υποψηφίων με το μηχανογραφικό δημιουργείται μια μεγάλη σύγχυση ένα μεγάλο ερωτηματικό.

 Πριν μιλήσουμε για το ερωτηματικό να σημειώσουμε ότι η νέα αυτή πραγματικότητα δεν αφορά μόνο τις αντιστοιχίες των Τμημάτων Μαθηματικών  αλλά και δεκάδων άλλων Τμημάτων: Ψυχολογίας στη Φλώρινα, Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Περιβάλλοντος, Πληροφορικής, Τουριστικών Σπουδών, Φυσικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Διαιτολογίας και Διατροφής, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Δασολογίας και Περιβάλλοντος, Γεωπονίας, σε διάφορες πόλεις και άλλα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά και τι εξυπηρετούν; Είναι φανερό! Στήνεται φέτος ένας μεγάλος «κόφτης» στις μετεγγραφές για το σημαντικό περιορισμό τους. Δηλαδή, αντί η πολιτεία να ενισχύσει τη φοιτητική μέριμνα έτσι ώστε οι νέοι από τις στερημένες οικονομικά οικογένειες να μπορούν να σπουδάσουν αυτό που αγαπούν ακόμη και σε πανεπιστήμιο άλλης πόλης χωρίς να «ματώνουν» οικονομικά τις οικογένειές τους, στήνονται αθέατα «οδοφράγματα» περιορισμού των μετακινήσεων. Με λίγα λόγια το υπουργείο λέει στους υποψήφιους φοιτητές ότι για σπουδές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας θα πρέπει να υπολογίζουν και στα αντίστοιχα έξοδα. Αλήθεια υπάρχει καλύτερο λίπασμα για το πελατολόγιο των Κολεγίων Που υπόσχονται σπουδές δίπλα στο σπίτι του υποψηφίου με δίδακτρα που λίγο θα ξεπερνούν τις ιδιωτικές δαπάνες για τις σπουδές σε δημόσιο Πανεπιστήμιο εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας;

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ;

Σ’ αυτά τα τμήματα φοιτούν ήδη κάποιες χιλιάδες φοιτητών και θα εισαχθούν και πολλοί άλλοι φέτος. Και ήδη ένας μεγάλος «κόφτης».

Αν όμως το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ή το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν είναι αντίστοιχα με το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το πρώτο ή με το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών το δεύτερο μήπως τελικά αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και ισοδύναμα τα πτυχία; . Γιατί αν ήταν ισοδύναμα θα έπρεπε να είναι και αντίστοιχα.

Μήπως δημιουργούνται πτυχιούχοι ΑΕΙ ομοειδών τμημάτων 2 Ταχυτήτων; Τμημάτων που αν και έχουν την ίδια ονομασία δεν έχουν ισοδύναμο πτυχίο ή Τμημάτων που τα πτυχία τους θα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους και Τμημάτων με το ίδιο όνομα που δεν θα δίνουν;

Και δεν είναι φανερό ότι την ίδια στιγμή που οι απόφοιτοι των κολεγίων θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα τα Τμήματα των Δημοσίων Πανεπιστημίων που είναι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα δεν θα προτιμηθούν από τους υποψήφιους και έτσι ο κεντρικός στόχος του κλεισίματος θα έρθει στο Υπουργείο σαν ώριμο φρούτο; Ακούω ήδη το Υπουργείο Παιδείας: Τα τμήματα αυτά δεν είχαν ζήτηση άρα δεν είχαν και λόγο ύπαρξης!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

   

  Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

  Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

  Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

  ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

  Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

  Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

  ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

  Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

  νέα από το Ethnos logo

  σχετικά άρθρα

  πυροσβεστική
  Ανοίγουν 3.600 θέσεις στην Πυροσβεστική και με απολυτήριο λυκείου
  Η πλήρωση των 3.600 θέσεων δεν θα γίνει με μία ενιαία προκήρυξη αλλά με μικρότερες διαδοχικές προκηρύξεις που θα περιλαμβάνουν 500 με 700 θέσεις η...
  Ανοίγουν 3.600 θέσεις στην Πυροσβεστική και με απολυτήριο λυκείου
  σιβιτανιδειος
  Μια πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών: Το "κοινωνικό μαγαζάκι" στη Σιβιτανίδειο στηρίζει τους μαθητές που έχουν ανάγκη
  Είναι πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που δημιουργείται μια τέτοια δομή μέσα σε σχολικό περιβάλλον
  Μια πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών: Το "κοινωνικό μαγαζάκι" στη Σιβιτανίδειο στηρίζει τους μαθητές που έχουν ανάγκη