Λασίθι: Από 35 μέχρι 50 τμήματα θα χαθούν σε Νηπιαγωγεία - Α’ και Β’ τάξεις Δημοτικού σχολείου
Ενημερωτικό των αιρετών Αλέξανδρο Αλεξάκη & Γιάννη Πασπαράκη, στο ΠΥΣΠΕ Λασιθίου

Η πιθανή ψήφιση και η εφαρμογή της πρότασης νόμου Κεραμέως - που στο άρθρο 49 προβλέπει «Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα» - στο νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας, θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και σε λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Κατά συνέπεια θα υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και συρρίκνωση των θέσεων εργασίας.

     Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα χαθούν τουλάχιστον 35 τμήματα, στα Νηπιαγωγεία και στις Α΄ και Β΄ Δημοτικού των σχολείων Α/θμιας του Λασιθίου, καθώς ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα από τον μέγιστο των 22 μαθητών που ισχύει τώρα θα διαμορφωθεί στον ελάχιστο των 24 μαθητών έως και τους 26 μαθητές ανά τμήμα.

Στην Α΄ Δημοτικού θα φοιτήσουν οι μαθητές που την φετινή σχολική χρονιά (2019-2020) ήταν νήπια στα νηπιαγωγεία του Λασιθίου. Το σύνολο των νηπίων αυτών, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας  για την κατανομή τους στα αντίστοιχα Δημοτικά Σχολεία, αντιστοιχεί σε 78 τμήματα. Με το νομοσχέδιο όμως, τα τμήματα αυτά συρρικνώνονται σε 64, οπότε θα λειτουργήσουν 14 τμήματα λιγότερα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έχουν υπολογιστεί οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία του Νομού, μιας και είναι πολύ δύσκολο να γίνει συλλογή των στοιχείων αυτών, αφού έχει ανασταλεί η λειτουργία σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά.

Για τα νηπιαγωγεία του Λασιθίου, τα προνήπια που φοιτούν φέτος θα είναι νήπια την επόμενη χρονιά, οπότε γνωρίζουμε τον αριθμό τους. Ο αριθμός των προνηπίων για τη νέα χρονιά υπολογίστηκε μειωμένος κατά 4% σε σχέση με τον αριθμό των νηπίων, στοιχείο που προκύπτει από δημογραφικές μελέτες.

·        Να επισημάνουμε ότι δεν έχει υπολογιστεί η αύξηση σε 20 του ελάχιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα 7/θ και άνω Δημοτικά Σχολεία, γεγονός που θα φέρει επιπλέον μείωση των λειτουργούντων τμημάτων και συνεπάγεται μετακινήσεις μαθητικού δυναμικού σε άλλες σχολικές μονάδες προκειμένου να επιτευχθεί η διατήρηση του αριθμού όπως προβλέπεται από την πρόταση νόμου. Η εκτίμηση μας είναι ότι από τις συμπτύξεις τμημάτων μπορεί να προκύψει επιπλέον μείωση μέχρι και 15 τμημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, συνεπώς η συνολική μείωση μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 τμήματα

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και στις συνθήκες ασφάλειας που θα έπρεπε να τηρούνται δεδομένων των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Το Υπουργείο Παιδείας με ένα αναχρονιστικό μέτρο έρχεται να «εκσυγχρονίσει» το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Επιπλέον το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν στηρίζει τους αναπληρωτές, οι οποίοι πάνω από δέκα χρόνια κρατάνε το δημόσιο σχολείο, αλλά τους τιμωρεί με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας.

ΠΥΣΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ
ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Τάξεις

Αριθμός Τμημάτων που λειτουργούν

(2019 – 2020)

Εκτίμηση αριθμού τμημάτων με 24 μαθητές

Εκτίμηση αριθμού τμημάτων με 26 μαθητές

Νηπιαγωγείο

78 + 56 Ολοήμερου = 134

64+56 Ολοήμερου = 120

61+53 Ολοήμερου = 114

Α’ Δημοτικού

52

40

38

Β’ Δημοτικού

---------------

40

38

 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Ειδικότητες

Θέσεις εκπαιδευτικών στα υπάρχοντα τμήματα

Εκτίμηση με τα νέα δεδομένα

Διαφορά

που προκύπτει

Τμήματα με 24 μαθητές

Τμήματα με 26 μαθητές

Τμήματα με 24 μαθητές

Τμήματα με 26 μαθητές

1. Δάσκαλοι (ΠΕ 70)

52

40

38

-12

-14

2. Νηπιαγωγοί (ΠΕ 60)

134

120

114

-16

-20

 

 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αλέξανδρος Αλεξάκης & Γιάννης Πασπαράκης, Αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ Λασιθίου

 

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνουμε στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορούν να μας το στείλουν σε μήνυμα στα  alexandro.alexak@gmail.com & ypasparakis@sch.gr.

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό δραπέτευσαν από το νοσοκομείο «Σωτηρία»
Ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό δραπέτευσαν από το νοσοκομείο «Σωτηρία»
Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης δύο ασθένειες θετικοί στον κορονοϊό «δραπέτευσαν» από το νοσοκομείο...
Ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό δραπέτευσαν από το νοσοκομείο «Σωτηρία»
Η Google βάζει περιοριστικά μέτρα για τους χρήστες του YouTube κάτω των 18 ετών
Η Google βάζει περιοριστικά μέτρα για τους χρήστες του YouTube κάτω των 18 ετών
Η Google ανακοίνωσε ότι οι κάτω των 18 ετών χρήστες στην Ευρώπη θα πρέπει, πλέον, να παρέχουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της ηλικίας τους όταν θα...
Η Google βάζει περιοριστικά μέτρα για τους χρήστες του YouTube κάτω των 18 ετών
«Τριμηνίτες» εκπαιδευτικοί: Ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών
«Τριμηνίτες» εκπαιδευτικοί: Ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών
Εδραιώνεται η αντίληψη του «αναλώσιμου» εκπαιδευτικού, με επίκληση των έκτακτων συνθηκών - Αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας
«Τριμηνίτες» εκπαιδευτικοί: Ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών