Ακολουθώντας το δρόμο του ντελιβερά
«Δουλειά μας είναι να ανοίξουμε τα σχολεία, να συμβάλλουμε στην επιστροφή στην κανονική ζωή, να αποσοβήσουμε ,όσο είναι εφικτό, τους κινδύνους που συνεπάγεται ο συνεχής εγκλεισμός και να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό των μαθητών μας και των οικογενειών τους»

Ήρθε η ώρα της εξόδου από μια περίοδο δίμηνης καραντίνας, που όσο κι αν προσπαθήσαμε να την περάσουμε ανώδυνα, ήταν πολλαπλά (οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, βιολογικά) επώδυνη. 

Στην εκπαίδευση ήταν και εργασιακά επίμοχθη. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις, έλλειψη τεχνολογικής κατάρτισης, ανεπάρκεια μέσων και υλικών, σωματική και ψυχική καταπόνηση(τόσο ξενύχτι ούτε στα φοιτητικά χρόνια), όσοι τουλάχιστον (και είμαστε η πλειοψηφία) εφαρμόσαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

Τώρα οι δυσκολίες είναι άλλου τύπου. Πώς θα εφαρμόσουμε τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό για τους μαθητές, εμάς τους ίδιους και τις οικογένειες όλων. Οι προδιαγραφές ελαφρώς έως και πολύ πιο χαλαρές από τον γενικό κανόνα. Μεγαλύτερος αριθμός ατόμων σε κλειστό χώρο, μικρότερες αποστάσεις, προαιρετική χρήση μάσκας. Αιτιολογικό γι' αυτή την...έκπτωση ότι τα παιδιά δεν είναι ευπαθής ομάδα, ενώ είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τουλάχιστον εξίσου τον ιό και δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Από την άλλη εμείς οι εκπαιδευτικοί, γερασμένοι λόγω των συνεπειών της κρίσης στους διορισμούς και τις συνταξιοδοτήσεις, λογικά αποτελούμε εύκολο στόχο για τον ιό και εύλογα ανησυχούμε.

Μέχρι εδώ κατανοητές οι αντιδράσεις και οι φόβοι όχι όμως και το "δεν επιστρέφουμε στο σχολείο", "απέχουμε" ή "απεργούμε". Δουλειά μας είναι να ανοίξουμε τα σχολεία, να συμβάλλουμε στην επιστροφή στην κανονική ζωή, να αποσοβήσουμε ,όσο είναι εφικτό, τους κινδύνους που συνεπάγεται ο συνεχής εγκλεισμός και να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό των μαθητών μας και των οικογενειών τους. Ναι, να απαιτήσουμε και να εφαρμόσουμε αυστηρά τα μέτρα, να διευρυνθεί η έννοια των ευπαθών ομάδων που χρήζουν ειδικής προστασίας, αλλά οι υπόλοιποι να πάμε στη δουλειά μας. Ακριβώς όπως πήγαινε στη δουλειά του ο γιατρός, ο νοσοκόμος, η καθαρίστρια, ο υπάλληλος του σουπερμάρκετ κλπ. Και ακριβώς όπως θα πάει τώρα στη δουλειά της η κομμώτρια και  η μανικιουρίστα. 

Άλλωστε η κοινωνία που οραματιζόμαστε και αποθεώνουμε στις τάξεις μας είναι αυτή που εξισώνει τη ζωή μας με αυτήν της κοπέλας που μας φροντίζει τα νύχια και του ντελιβερά που μας φέρνει τα σουβλάκια. 

Ας τους ακολουθήσουμε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe
ΔΟΕ: Συνέντευξη τύπου την Τρίτη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς – Κεντρικό θέμα οι ελλείψεις προσωπικού και οι προτάσεις της ομοσπονδίας
Τα βασικά ζητήματα που θα παρουσιαστούν αφορούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς...
ΔΟΕ: Συνέντευξη τύπου την Τρίτη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς – Κεντρικό θέμα οι ελλείψεις προσωπικού και οι προτάσεις της ομοσπονδίας
ekpaideutikoi
Προσλήψεις 109 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την ΔΥΠΑ
Οι συμβάσεις θα είναι ορισμένου χρόνου, με διάρκεια ενός διδακτικού έτους, και θα συνάπτονται με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου
Προσλήψεις 109 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την ΔΥΠΑ