Κανένας μόνος! Με όπλο την αλληλεγγύη είμαστε πιο δυνατοί!
Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής
Αυτές τις ανησυχητικές και δύσκολες για όλους μας μέρες είμαστε εδώ δίπλα σε κάθε σπουδαστή. Τα Δ.ΙΕΚ μπορεί να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 Απρίλη, όμως ο Σύλλογός μας δεν αναστέλλει τη δράση του. Ειδικά γνωρίζοντας ότι η κατάσταση στα σπίτια πολλών συναδέλφων μπορεί να δυσκολεύει πιο πολύ τόσο λόγω του άγχους και της ανησυχίας για την υγεία των ίδιων, συγγενών και φίλων όσο και γιατί η αναστολή των μαθημάτων μας προκαλεί ανησυχία για το τι θα γίνει με το εξάμηνο, τα οικονομικά προβλήματα σε κάθε σπίτι μπορεί να μεγαλώνουν. Όλοι μας χρειάζεται να δείξουμε κουράγιο, θάρρος και αλληλεγγύη!
 
Ως Σύλλογος που το τελευταίο διάστημα ήρθαμε σε επαφή με χιλιάδες συναδέλφους μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποιήσαμε στην πλειοψηφία των Δ.ΙΕΚ προτρέπουμε κάθε σπουδαστή να απευθυνθεί στο Σύλλογο είτε για ερωτήματα που έχει για όσα μας απασχολούν στις σπουδές μας είτε για προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει στη δουλειά του, στη ζωή του συνολικότερα, όπως ήδη έχουν κάνει ήδη πολλοί συνάδελφοί μας.  Γιατί κανένας δεν είναι μόνος του σε αυτή την κατάσταση!
 
Κάποια ζητήματα ειδικότερα για τις σπουδές μας
 
Όπως όλοι γνωρίζουμε το Υπ. Παιδείας έχει ανακοινώσει την αξιοποίηση του διαδικτύου και  την έναρξη της εξ αποστάσεως ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Ως Σύλλογος όμως έχουμε πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς για τον τρόπο εφαρμογής του.
 
1. Οι πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης που διαθέτει το κάθε Δ.ΙΕΚ (Open eClass, E-learning, Moodle κ.λ.π), τις περισσότερες φορές δεν λειτουργούν, ενώ δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους εκπαιδευτές επειδή δεν βοηθάει τους σπουδαστές. Δε θα βρούμε δηλαδή τις σημειώσεις των καθηγητών – να θυμίσουμε βιβλία δεν έχουμε, έστω να πούμε ότι κάπου θα διαβάζαμε κάποια πράγματα.
 
2. Από την άλλη, αναρωτιόμαστε πως θα κάνουμε τα πρακτικά μαθήματα, σε ποια εργαστήρια π.χ. οι μάγειρες ή τα τμήματα ΤΕΠ ή οι μηχανοτρονικοί κλπ.  
 
3. Για πολλούς σπουδαστές δεν είναι δεδομένη η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αφού πολλοί δε διαθέτουν κατάλληλα εργαλεία (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο).  Μπορεί να ακούγεται περίεργο το 2020 να μην έχει κάποιος Η/Υ, αλλά εδώ δεν μας παρέχονται στα Δ. ΙΕΚ μας Η/Υ ή κι αν μας παρέχονται είναι άλλης δεκαετίας για να κάνουμε μάθημα.
 
4. Πολλοί σπουδαστές είναι εργαζόμενοι και έρχονται αντιμέτωποι με εντατικοποίηση της δουλειάς ή εκ περιτροπής εργασίας, ενώ αρκετοί είναι γονείς και προσέχουν τα παιδιά τους ή τους ηλικιωμένους που κι αυτός είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Όλα αυτά αποτελούν σοβαρά προβλήματα και ως αποτέλεσμα έχουν να μην υπάρχει πρόσβαση από όλους τους σπουδαστές κάνοντας την πρόσβαση στην εκπαίδευση πολυτέλεια για λίγους.
 
Την ίδια ώρα που το Υπουργείο έχει «σκεφτεί» – σύμφωνα με την ανακοίνωση του - εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους προκειμένου «να διατηρήσουν οι εκπαιδευτές και σπουδαστές την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία» με βάση όλα τα παραπάνω δεν έχει εξασφαλίσει ούτε στο ελάχιστο την ενιαία εφαρμογή του μέτρου, με υλικοτεχνική υποδομή και προετοιμασία - εξοικείωση σπουδαστών και εκπαιδευτικών.
 
Παράλληλα οι εκπαιδευτές μας παραμένουν απλήρωτοι για το προηγούμενο εξάμηνο και χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση για το τρέχον εξάμηνο για να μπουν στη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Κάτι το οποίο δεν είναι ζήτημα φιλότιμου των εκπαιδευτών, αλλά εάν όντως θα εξασφαλιστεί η πληρωμή τους για την επιβίωσή τους.
 
Ενώ (δεν) μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας την Τετάρτη 11/3/20 με κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βουλή, η ΝΔ ως κυβέρνηση (αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και προηγούμενη κυβέρνηση) δεν μας δέχτηκε για να της καταθέσουμε το υπόμνημά μας με τα πάγια αιτήματα του Συλλόγου και να μας ενημερώσει για τα μέτρα που επρόκειτο να πάρει μετά και την αναβολή των μαθημάτων των Δ.ΙΕΚ, όπως ζητούσαμε αλλά και να τις εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας.
 
Δεν είναι ατομική ευθύνη του καθενός, αλλά κυβερνητική ευθύνη να βοηθηθούν όλοι οι σπουδαστές  που αντιμετωπίζουν όλα τα παραπάνω προβλήματα για να μη χάσουν την επαφή τους με τα διδακτικά αντικείμενα, και αυτό να γίνει ενιαία και οργανωμένα, με τρόπο που θα μας βοηθήσει, και όχι «για τα μάτια του κόσμου». Φυσικά δεν παραγνωρίζουμε, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία της τάξης και την αλληλεπίδραση όσων συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντίστοιχα, να πληρωθούν οι εκπαιδευτές μας και να υπογράψουν σύμβαση, αλλά και να βοηθηθούν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Ειδικότερα για τους εργαζόμενους συναδέλφους
 
Γνωρίζουμε ότι πολλοί συνάδελφοί μας εκτίθεται σε μεγάλους κινδύνους αφού υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που η εργοδοσία δε παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις σε χώρους), την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναθροίσεις και μετακινήσεις ρίχνοντας το μπαλάκι σε εμάς για τη διασπορά του κορωνοιού, αλλά και θέλοντας να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τραγικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές (δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, μόλις 15 μέρες είναι κλειστά τα Δ.ΙΕΚ) που ήταν γνωστές και πριν τον κορονοϊό.
 
Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι "βρισκόμαστε σε πόλεμο", η αλήθεια είναι ότι λαός και νεολαία πολεμάμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας ενάντια στην πολιτική που την κοστολογεί, πολεμάμε ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματίες, που εν μέσω πανδημίας αφήνουν εκτεθειμένους, εκμεταλλεύονται πιο σκληρά και απολύουν εργαζόμενους.
 
Επίσης, εκφράζουμε το σοβαρό προβληματισμό μας και χρειάζονται απαντήσεις:
 
1. Για τους σπουδαστές που θα δούλευαν σεζόν το επόμενο διάστημα τόσο γιατί δεν δικαιούνται επίδομα όσο και γιατί για όλους αποτελεί κάθε χρόνο σημαντικό εισόδημα για να τα βγάλουν πέρα οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
 
2. Για το εάν τηρείται από όλες τις επιχειρήσεις η διακοπή της πρακτικής άσκησης. Να υπάρξει έλεγχος και ενημέρωση σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας. Εάν κρίνεται απαραίτητη η εργασία του πρακτικάριου στην επιχείρηση να προσληφθεί ως αορίστου χρόνου με μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα με βάση την κάθε κλαδική σύμβαση και να μετρήσει και ως χρόνος πρακτικής.
 
Έχουμε τρόπο να ενημερωθούμε, να διεκδικήσουμε! Ερχόμαστε σε επαφή με τα σωματεία μας! Μαθαίνουμε για τα δικαιώματά μας! Δε δεχόμαστε η κυβέρνηση με αφορμή τον κορονοίο να βγάλει από το συρτάρι μέτρα που καιρό είχε έτοιμα, για το χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, για την αύξηση της κερδοφορίας της εργοδοσίας.
 
Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις εργατικών σωματείων που αφορούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και την υγεία μας αλλά και των σωματείων γιατρών και νοσηλευτών για να θωρακιστεί εδώ και τώρα το δημόσιο σύστημα Υγείας με κάλυψη όλων των αναγκών για το λαό και τη νεολαία!
 
 
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
  • Να παρθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Συνολικότερα, απαιτούμε άμεσα να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020 για τους σπουδαστές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, την πρόσληψη καθηγητών με μόνιμη σχέση εργασίας, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, την αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δ.ΙΕΚ.
  • Να πληρωθούν όλοι οι εκπαιδευτές το προηγούμενο εξάμηνο και να υπογράψουν σύμβαση για το τρέχον εξάμηνο. Σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις) μόλις ανοίξουν οι σχολές. Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα Δ.ΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.
  • Με κρατική χρηματοδότηση, να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.
  • Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.
  • Να διευκολυνθεί η μετακίνηση όλων των σπουδαστών από επαρχία που θα γυρίσουν σπίτι τους. Να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα πλοία, τρένα, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.

Παλεύουμε για ζωή, σπουδές και δουλειά με δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας!

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Κλειστά σχολεία - Κρούσματα: Η λίστα έφτασε στα 117 για τη Δευτέρα
Κλειστά σχολεία - Κρούσματα: Η λίστα έφτασε στα 117 για τη Δευτέρα
Κρούσματα στα σχολεία - Η λίστα με τα κλειστά σχολεία ανανεώθηκε Κυριακή βράδυ. Την Δευτέρα θα είναι κλειστά 117 σχολεία και τμήματα
Κλειστά σχολεία - Κρούσματα: Η λίστα έφτασε στα 117 για τη Δευτέρα
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων έσπασε με τσεκούρι αλυσίδα σε υπό κατάληψη σχολείο
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων έσπασε με τσεκούρι αλυσίδα σε υπό κατάληψη σχολείο
Καταγγέλλουν τη βίαιη και τραμπούκικιη συμπεριφορά του εν λόγω γονέα ΕΛΜΕ Λευκάδας και Σύλλογος Διδασκόντων
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων έσπασε με τσεκούρι αλυσίδα σε υπό κατάληψη σχολείο
Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικού προς τις συμμαθήτριες/συμμαθητές του σχολείου του παιδιού του για την κατάληψη
Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικού προς τις συμμαθήτριες/συμμαθητές του σχολείου του παιδιού του για την κατάληψη
Οι περισσότεροι γονείς και καθηγητές σας έχουν τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια αιτήματα με σας για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία του δημόσιου...
Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικού προς τις συμμαθήτριες/συμμαθητές του σχολείου του παιδιού του για την κατάληψη
ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στην ΔΠΕ Β΄ Αθήνας
ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στην ΔΠΕ Β΄ Αθήνας
Κινητοποίηση για τους αναπληρωτές που δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους, καθώς και όσους εκπαιδευτικούς αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχολική τους...
ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στην ΔΠΕ Β΄ Αθήνας