Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που τα σχολεία παραμείνουν κλειστά πάνω από τρεις εβδομάδες

Συνέντευξη της Ν. Κεραμέως στην ΕΡΤ: Τι ανέφερε για τις τηλεδιασκέψεις και την εξ αποστάσεως διδασκαλία - Τι εξετάζεται για τις Πανελλαδικές

«Το μάθημα συνεχίζεται» ήταν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας η οποία παρέδωσε συνέντευξη (μέσω Skype) στην ΕΡΤ, η οποία δεν απέκλεισε τη λήψη «δραστικών μέτρων» σχετικά με τον ετήσιο προγραμματισμό των σχολικών μονάδων και των Πανελλαδικών, εάν οι σχολικές μονάδες παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως εξήγησε η υπουργός, η εξ αποστάσεως διδασκαλία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εκπαιδευτικό να διατηρεί την δική του ψηφιακή τάξη. Μέσω ειδικής πλατφόρμας οι μαθητές αποκτούν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον εκπαιδευτικό, καθώς θα μπορούν να θέτουν ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα, προφορικά και γραπτά.

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων θα διαμοιράζονται έγγραφα και μαθήματα, καθώς και ειδικές σημειώσεις/παρατηρήσεις σχετικά με την ύλη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τηλεφωνική σύνδεση.

Περαιτέρω, η υπουργός ανέφερε ότι η κατάρτιση των μαθημάτων αποτελεί ευθύνη του διευθυντή της κάθε σχολικής μονάδας, ο οποίος με έγγραφο ενημερώνει τους μαθητές για τις ώρες και τα προγράμματα των διαλέξεων. 

Σχετικά με την πλατφόρμα διδασκαλίας, η Ν. Κεραμέως δήλωσε ότι είναι ήδη έτοιμη για τους μαθητές των Λυκείων και θα επεκταθεί για τους υπόλοιπους μαθητές, με προτεραιότητα τα Γυμνάσια της χώρας.

«Η πλατφόρμα δεν υποκαθιστά το μάθημα μέσα στην τάξη», διευκρίνισε η Ν. Κεραμέως, «αλλά δίνεται η δυνατότητα να διατηρηθεί η σύνδεση των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Πανελλαδικές

Σχετικά με την εύλογη αναστάτωση των μαθητών που είναι υποψήφιοι για τις εφετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, η Ν. Κεραμέως τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τη χρονική διάρκεια κατά την οποία τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Στην περίπτωση που το διάστημα αυτό δεν υπερβεί τις 3 εβδομάδες, θα ληφθούν «ήπια μέτρα», όπως η μείωση της διδακτικής ώρας σε 35 λεπτα, περικοπές εκδρομών και περιπάτων κ.α.

Σε περίπτωση, όμως, που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για διάστημα άνω των 3 εβδομάδων, το υπουργείο αναμένεται να λάβει «δραστικά μέτρα», όπως η επέκταση του σχολικού έτους ή η παράταση στην έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Προς το παρόν πάντως η υπουργός Παιδείας δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μείωσης της εξεταστέας ύλης.

Αναφορικά με άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως λ.χ τις εξετάσεις των μαθητών που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, η υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο μεριμνά, ώστε οι όποιες αλλαγές να είναι οι μικρότερες δυνατές στον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους.

Για τις υποδομές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning)

Η υπουργός αρχικά ανέφερε πως το μέτρο βρίσκει ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από την εκπαιδευτική κοινότητα. Σχετικά με τις τεχνικές υποδομές (υπολογιστής, σύνδεση στο διαδίκτυο κ.α), η υπουργός δήλωσε ότι εάν ένας εκπαιδευτικός δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις υποδομές της σχολικής μονάδας στην οποία ανήκει. Οι όποιες τεχνικές ελλείψεις σε σχολικές μονάδες θα καταγραφούν, ώστε να καλυφθούν άμεσα με παρέμβαση του υπουργείου.

Για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις

Σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την αναστολή των θρησκευτικών εκδηλώσεων, η Ν. Κεραμέως εξήγησε πως οι ναοί δεν είναι μόνον χώροι λατρείας, αλλά και χώροι συνάθροισης του κοινού, επομένως η συνύπαρξη πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. «Η Εκκλησία έλαβε κάποια μέτρα σε σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός, «ωστόσο η κυβέρνηση πήρε ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα».

Όπως ανέλυσε η υπουργός, στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται η αναστολή όλων των θρησκευτικών εκδηλώσεων, σε όλες τις εκκλησίες και για όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι κηδείες, οι ταφικές εκδηλώσεις και η ατομική προσευχή, όμως η τέλεση των συγκεκριμένων δοξασιών θα λαμβάνονται με ειδικά μέτρα προστασίας και με τήρηση της οδηγίας για 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των συγκεντρωμένων. 

Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει έως τις 30 Μαρτίου και θα επανεξεταστεί κατά τη λήξη της προθεσμίας, δήλωσε σχετικά η υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες, εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, λογοθεραπευτές και γενικότερα απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για απόπειρα αρπαγής 11χρονης μαθήτριας
Όπως καταγγέλλει η μητέρα της 11χρονης μαθήτριας, αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες ακολούθησε το σχολικό λεωφορείο της κόρης της και δύο άνδρες προσπάθησαν...
Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για απόπειρα αρπαγής 11χρονης μαθήτριας
patrakapnogona epal
Πάτρα: Σύρραξη και καπνογόνα μεταξύ μαθητών σε ΕΠΑΛ - Στο νοσοκομείο 15χρονος
Ένας μαθητής τραυματίστηκε σε ΕΠΑΛ στην Πάτρα όταν μαθητές έριξαν καπνογόνα μέσα στο σχολικό συγκρότημα
Πάτρα: Σύρραξη και καπνογόνα μεταξύ μαθητών σε ΕΠΑΛ - Στο νοσοκομείο 15χρονος
diki pseutogiatrou
Δίκη ψευτογιατρού: Οργή μητέρας θύματος - «Αλήτη, τέρας μου έφαγες το κορίτσι»
Η μητέρα θύματος προσπάθησε να λιντσάρει τον κατηγορούμενο - «Μου έλεγε ότι θα ο καρκίνος θα ξεραίνονταν» κατέθεσε γυναίκα, θύμα του «Dr Kontos»
Δίκη ψευτογιατρού: Οργή μητέρας θύματος - «Αλήτη, τέρας μου έφαγες το κορίτσι»
Αξιολόγηση-Α' Σύλλογος Αθηνών: 73,5% υπέρ του ενιαίου κειμένου της ΔΟΕ
Απεργία - αποχή ζητά ο Α' Σύλλογος Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Το 73,5% των σχολείων υπέρ του ενιαίου κειμένου της ΔΟΕ
Αξιολόγηση-Α' Σύλλογος Αθηνών: 73,5% υπέρ του ενιαίου κειμένου της ΔΟΕ