Νέες αλλαγές στη Γ' Λυκείου - Καταργούνται τα επτάωρα, μειώνονται οι ομάδες προσανατολισμού - Φρένο προς το παρόν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Πρώτα η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και στη συνέχεια η αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών. Αυτό γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στα social media η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά τη συνάντηση με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών. Η επιμόρφωση θα γίνει εντός του σχολικού περιβάλλοντος, όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΙΕΠ Ιωάννης Αντωνίου, ενώ η εσωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

«Φρένο» μπαίνει προς το παρόν στο φλέγον ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς φαίνεται ότι η υπουργός Παιδείας έχει επίγνωση των αντιδράσεων που πρόκειται να προκαλέσει η συγκεκριμένη ρύθμιση -ακόμα και στους κόλπους της ΔΑΚΕ, της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ- αναβάλλοντας προς το παρόν την ανάληψη του πολιτικού κόστους. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο θα αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν:

- Την επιμόρφωση και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

- Ενδεχομένως το νέο σύστημα επιλογής στελεχών δεδομένου ότι έχει λήξει η θητεία των διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Τροποποίηση της ισχύς των πινάκων από τα τρία χρόνια που είναι σήμερα, στα δύο.

- Ρυθμίσεις για τα πρότυπα - πειραματικά σχολεία, χωρίς να διευκρινίζεται μέχρι στιγμής αν αυτές θα αφορούν μόνο την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων ή θα επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα.

- Επαναφορά της διπλής μοριοδότησης στις απομακρυσμένες περιοχές.

- Λύκειο: Θα καταργηθούν τα επτάωρα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ' Λυκείου. Οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων στις ομάδες προσανατολισμού αναμένεται να γίνουν έξι ή πέντε. Επίσης οι τέσσερις ομάδες προσανατολισμού θα μειωθούν ξανά σε τρεις, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Δυσαρέσκεια

Η υπουργός Παιδείας ήρθε, πάντως, αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, καθώς οι ισχυρισμοί περί «ουσιαστικού διάλογου» διαψεύδονται από το γεγονός ότι ο «διάλογος» με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες περιορίστηκε στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων, όταν δηλαδή οι νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και χωρίς να προηγηθεί συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς φορείς. 

Από τη μεριά τους, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες παρουσίασαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης - εργασιακά, την ανάγκη διορισμού περισσότερων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση και την ανάγκη εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την «άδικη», όπως την χαρακτηρίζουν, ποινή των τριών ετών σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας και τάχθηκαν ακόμα μια φορά ενάντια στη ρύθμιση που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με εκείνα των δημόσιων πανεπιστημίων. 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα