Παρέμβαση στο ΑΠΘ: Καθηγητής σεξουαλικοποιεί ασύστολα την κάθε μας κίνηση
Μέλη της Συνέλευσης Ενάντια Στην Πατριαρχία  πραγματοποίησαν την Τετάρτη αντισεξιστική παρέμβαση πετώντας τρικάκια και φυλλάδια με κείμενο, στο Τμήμα Εικαστικού του ΑΠΘ

Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι ο καθηγητής και πρόεδρος του Tμήματος Εικαστικού πλησιάζει ανυποψίαστα πρωτοετείς φοιτητές και ασκεί την εξουσία του ως πρόεδρος, ως μέντορας, ως άντρας. "Παραβιάζει λεκτικά και σωματικά, σεξουαλικοποιεί ασύστολα την κάθε μας κίνηση και ειρωνεύεται την όποια μας εναντίωση", προσθέτουν.

Ακόμη, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής στο παρελθόν αναγκάστηκε να παραιτηθεί ήδη από άλλη σχολή λόγω παραβιαστικών συμπεριφορών σε φοιτήτριες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συνέλευσης Ενάντια Στην Πατριαρχία όπως αναρτήθηκε στο Indymedia:

Το μακρύ χέρι της πατριαρχίας αποπειράται να παρενολεί και να φιμώνει εντός και εκτός πανεπιστημιακού χώρου με ιδιαίτερη έμφαση στις θεσμικά εδραιωμένες σχέσεις εξουσίας. Διανύουμε μια εποχή που η κυριαρχία περνά μία αφήγηση η οποία θέτει θηλυκότητες ως ίσες με τις αρρενωπότητες, ξεδιάντροπα υπονοόντας πως κανένα μας δεν (αυτο)περιορίζεται εντός της σαθρής αυτής κοινωνίας και της κανονικότητας της. Αρνούνται τα βιώματα μας,μας βαφτίζουν ''τρελοφεμινίστριες'' κλινικοποιόντας μας ως ''υστερικές'', ''παράλογες'' καθώς μαχόμαστε για χειραφέτηση και αυτοδιάθεση.

Σε χώρους που αυτοπροσδιορίζονται ως ''καλλιτεχνικοί'' ''εναλλακτικοί'' η επικρατούσα ρητορική τους μας λέει πως το θέμα έχει λήξει, πως τα προβλήματά μας είναι στο κεφάλι μας και πως ο αγώνας μας τους λογοκρίνει. Παράλληλα όμως εκείνα υπηρετούν την μόδα της δικής τους ''αντικουλτούρας'',χαρακτηρίζουν τον αγώνα μας ως γραφικό, πλέον θεσμικό και εναντιώνονται με όπλο τους την ειρωνία, την γελοιοποίηση και περιθωριοποίηση των ατόμων που τους απειλούν.

Αυτή είναι η συνθήκη που βιώνεται στις σχολές Kαλών Tεχνών του ΑΠΘ, όπου τα σώματα των σπουδαστ@ είναι και τα εργαλεία τους, η αλληλεπίδραση με τους καθηγητές συντελείται διαπροσωπικά και άμεσα,με όρους ''φιλικούς'' και τα όρια θολωμένα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ο Ζ. , ένας καθηγητής του Tμήματος Εικαστικού που διαθέτει ''πλούσιο'' ιστορικό καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί ήδη από άλλη σχολή λόγω παραβιαστικών συμπεριφορών σε φοιτήτριες.

Μάλιστα συνεχίζει να δρα ανενόχλητος υπό τη συγκάληψη και του ΑΠΘ πλησιάζει ανυποψίαστα πρωτοετά και ασκεί την εξουσία του ως πρόεδρος, ως μέντορας, ως άντρας. Παραβιάζει λεκτικά και σωματικά, σεξουαλικοποιεί ασύστολα την κάθε μας κίνηση και ειρωνεύεται την όποια μας εναντίωση. οποίο μάλιστα τον προήγαγε από καθηγητή σε πρόεδρο του τμήματος. Αυτό το σκουπίδι με πρόσχημα μια ''κουλ'' συμπεριφορά,

Συνειδητά δεν αναπαράγουμε τα γεγονότα και τις παραβιαστικές συμπεριφορές του, περιγράφοντας τα. Αρνούμαστε την μιντιακή αυτή αντίληψη που λέει πως ένα άτομο πρέπει να αποδείξει την παραβίαση του με ''στοιχεία'', όποια κι αν είναι αυτά. Μας αρκεί η γνώση των βιωμάτων μας και της θέσης της οποίας βρισκόμαστε στα μάτια της κοινωνίας.

Η εκμετάλλευση του κακοποιητικού βιώματος από την κοινωνία μεταθέτει το βλέμμα του ''κοινού'' από τους παραβιαστές στις παραβιαζόμενες, τις θυματοποιεί κι έτσι διαιωνίζει την αποσιώπηση περιστατικών,με ξεκάθαρο στόχο τον αποπροσανατολισμό και την προστασία της κανονικότητας. Γνωρίζουμε, ειδικά μετά από τόσα περιστατικά ότι καθηγήτ@ και φοιτητ@ ξέρουν την κατάσταση αλλά διατηρούν μια πρακτική ''χριστιανικής'' κοπής, η οποία υπάρχει κατά κόρον στην κοινωνία με τους παραβιαστές να καλύπτονται, ενώ τα άτομα που δέχονται τη σεξουαλική επίθεση περιθωριοποιούνται και θεωρούνται υπαίτια των γεγονότων.

Εμείς από πλευράς μας στεκόμαστε ενάντια σε όλα αυτά που μας καταπιέζουν και μας φιμώνουν.Στα πανεπιστήμια,στους δρόμους, στις πλατείες, πίσω από κλειστές πόρτες, καμία παραβίαση δεν θα μείνει αναπάντητη.

ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ Ζ. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Σήμερα 22/1/2020 κάναμε εικαστική παρέμβαση στο Τμήμα Εικαστικού του ΑΠΘ, κάνοντας στένσιλ και πετώντας τρικάκια και κείμενα.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΒΙΑΣΤΗ ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟ ΣΥΝΑΙΝΕΙ

ΕΣΥ ΚΑΒΑΛΕΤΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΙΛΕΤΟ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ

Συνέλευση Ενάντια Στην Πατριαρχία

σχετικά άρθρα

Σαν σήμερα πέθανε ο σπουδαίος γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου - Ο "πατέρας" του τεστ Παπ
Σαν σήμερα πέθανε ο σπουδαίος γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου - Ο "πατέρας" του τεστ Παπ
Ο Έλληνας γιατρός και ερευνητής με παγκόσμια αναγνώριση. Είναι περισσότερο γνωστός για τη μέθοδο πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της...
Σαν σήμερα πέθανε ο σπουδαίος γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου - Ο "πατέρας" του τεστ Παπ
Κουμουτσάκος: Προχωράμε στην επίταξη γης και τα κλειστά κέντρα κράτησης
Κουμουτσάκος: Προχωράμε στην επίταξη γης και τα κλειστά κέντρα κράτησης
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανακοινωθείσα απόφασή της για τα κλειστά κέντρα κράτησης, δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος
Κουμουτσάκος: Προχωράμε στην επίταξη γης και τα κλειστά κέντρα κράτησης
Ισπανία: Απαγορεύονται οι απολύσεις εργαζομένων λόγω ασθένειας
Ισπανία: Απαγορεύονται οι απολύσεις εργαζομένων λόγω ασθένειας
Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ψήφισε την απαγόρευση των απολύσεων εργαζομένων λόγω αναρρωτικής άδειας, ως πρώτο βήμα για μία γενικότερη...
Ισπανία: Απαγορεύονται οι απολύσεις εργαζομένων λόγω ασθένειας