«Να ανασκευάσει η Κεραμέως τα περί παραπομπής υποψήφιων καθηγητών λόγω πολιτικών αντιθέσεων»
Δήλωση-Επιστολή του πρώην υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου

Κατά της Νίκης Κεραμέως στρέφεται με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή τα όσα δήλωσε η νυν υπουργός Παιδείας στη δευτερολογία της, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, η υπουργός άφησε σαφείς υπαινιγμούς για πολιτικές διώξεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και απευθύνθηκε στοχευμένα στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη

Ο πρώην υπουργός Παιδείας καλεί τη Νίκη Κεραμέως να ανασκευάσει την κατηγορία.

Αναλυτικά η επιστολή του Κώστα Γαβρόγλου:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Με κοινοποίηση:

τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν θα σας έγραφα την επιστολή αυτή αν δεν δήλωνε η κ.Κεραμέως στη Βουλή όσα είπε την περασμένη Τρίτη. Στην δευτερομιλία της στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, η κ. Κεραμέως αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για πολιτικές διώξεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απευθυνόμενη προς την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη είπε επί λέξει: “να σας θυμίσω πόσες αναπομπές κάνατε εκλεγμένων καθηγητών πανεπιστημίων, γιατί; δεν ήσασταν φιλικά προσκείμενοι; Να σας πω για τους φακέλους που βρήκα του κ. Γαβρόγλου, που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναπομπής. Είχε ξεκινήσει διαδικασία αναπομπής εκλεγμένων καθηγητών.”

Η πρωτοφανής αυτή κατηγορία, ότι δηλαδή αναπέμψαμε φακέλους υποψηφίων λόγω πολιτικών μας αντιθέσεων, δεν είναι μόνον ακατανόητη στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που η ίδια ισχυρίζεται ότι διαθέτει, αλλά δεν έχει και καμία απολύτως θέση στο Κοινοβούλιο. Ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, να μην ανεχτείτε τέτοια υπονοούμενα και να ζητήσετε εξηγήσεις.

Αν οι εκφράσεις αυτές ειπώθηκαν κάτω από την πίεση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τότε θα παρακαλούσα να τις ανασκευάσει.

Είναι, μάλιστα, υποχρεωμένη να ανασκευάσει μια τέτοια κατηγορία αφού θίγει κατάφορα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια της θητείας μου αλλά και πληττει ευθέως το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των συνυποψηφίων να προσφεύγουν άλλοτε με βάσιμες και άλλοτε όχι αιτιάσεις κατά τις διαδικασίες κρίσης των εκλεκτορικών σωμάτων.

Ας υπενθυμίσουμε πώς γίνονται οι αναπομπές σε εκλογές καθηγητών. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε κάθε εκλογή μέλους ΔΕΠ γίνεται  έλεγχος νομιμότητας αρχικά από τον Πρύτανη ο οποίος είτε συνεχίζει τη διαδικασία είτε την αναπέμπει στο Τμήμα, εφόσον βρει λάθη, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από τη στιγμή που θα λάβει τα πρακτικά εκλογής από το Τμήμα.

Μέσα σε δύο μήνες από τον διορισμό των ενδιαφερομένων ο/η/οι ανθυποψύφιος/α/οι, έχει/έχουν το δικαίωμα να ασκήσει/σουν προσφυγή στον Υπουργό, σε δικαστήριο ή και στους δύο. Ο Υπουργός εκ του νόμου ασκεί έλεγχο νομιμότητας αυτεπάγγελτα ή κατόπιν προσφυγής, εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών απ’ τη στιγμή που ο φάκελος εκλογής θα εισαχθεί στο Υπουργείο από το επισπεύδον ΑΕΙ.

Οι έλεγχοι νομιμότητας επί Υπουργείας μου έγιναν μετά από προσφυγές ενδιαφερομένων ανθυποψηφίων, εισήλθαν στο Υπουργείο, εξετάστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του και οι εισηγήσεις των υπηρεσιών προωθήθηκαν στον Υπουργό προκειμένου να  υπογράψει τον έλεγχο της διαδικασίας, δηλαδή την αναπομπή της εκλογής ή μη.

Αυτό που κάνει ο Υπουργός στον έλεγχο νομιμότητας, εφόσον εντοπίσει πρόβλημα, είναι να αναπέμψει τον φάκελο στο Τμήμα εκλογής προκειμένου να ξαναγίνει η διαδικασία σωστά απ’ το σημείο που πάσχει η διαδικασία. Δεν αποφασίζει ο Υπουργός για το ποιος θα εκλεγεί, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο εκλεκτορικό σώμα είτε πριν είτε μετά την αναπομπή.

Αυτή είναι η διαδικασία την οποία ακολουθούν όλοι οι Υπουργοί, κατοχυρώνοντας το δημοκρατικό δικαίωμα όλων όσων έχουν έννομο συμφέρον να να αμφισβητούν τη νομιμότητα των διαδικασιών των εκλεκτορικών σωμάτων.

Αντί, λοιπόν, να περιφρουρεί αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες, η κ. Κεραμέως, φαίνεται ότι βρήκε τρόπους να διαπιστώνει τα πολιτικά φρονήματα των υποψηφίων και μάλιστα να επαίρεται για αυτό και στην Βουλή.

Εύγε και πάλι εύγε.

Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεση σας αν θεωρείτε ότι μπορώ να συμβάλλω και εγώ στην καταπολέμηση ενός τοξικού κλίματος που δημιουργούν τέτοιες δηλώσεις.

Με εκτίμηση,

Κώστας Γαβρόγλου

σχετικά άρθρα

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας