Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Πρεσβείας των ΗΠΑ και εκπροσώπου του Fullbright στο ΕΚΠΑ
Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα και εκπροσώπου του Ιδρύματος Fulbright στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την Τρίτη 5 Noεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ.Π.Α. επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα αποτελούμενη από τη Μορφωτική Ακόλουθο της Πρεσβείας κ. Jennifer Schueler και τα στελέχη της Πρεσβείας επί Πολιτιστικών Υποθέσεων και Δημοσίων Σχέσεων, κ.κ. Μαρίνα Χειλίτση και Ευγενία Διατσίγκου, καθώς και η κ. Άρτεμις Ζενέτου, Executive Director του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης, καθηγητής Δ. Καραδήμας, οι κάτωθι καθηγήτριες και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής, Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του νέου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος της Φιλοσοφικής Σχολής “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece", Ε. Καραμαλέγκου (Πρόεδρος Δ.Ε.), Α. Παπαθωμάς (Μελος Δ.Ε. και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας), Δ. Πλάντζος, Γ. Βαβουρανάκης και Σ. Παπαϊωάννου (Μέλη), η καθηγήτρια Α. Γενά, μέλος του Δ.Σ. του ΙΚΥ , καθώς και στελέχη των Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η παρουσίαση και προώθηση του νέου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος, οι Διεθνείς Σχέσεις του Ε.Κ.Π.Α. με Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., καθώς και οι προτεραιότητες και δράσεις στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου καθορισμού αυτών κατά τον τελευταίο Στρατηγικό Διάλογο Η.Π.Α.-Ελλάδας της 7ης Οκτωβρίου.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Πρύτανης περιέγραψε συνοπτικά το βασικό πλαίσιο λειτουργίας του νέου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος και ανέφερε τις ιδιαιτέρως θετικές αντιδράσεις Πρέσβεων χωρών στους υποψήφιους φοιτητές στους οποίους απευθύνεται, αλλά και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν.Κεραμέως, η οποία το παρουσίασε κατά την τελευταία της επίσκεψη στις Η.Π.Α. σε φορείς της Ομογένειας, στον Αρχιεπίσκοπο  Αμερικής κ.ά..  Όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, σε συνέχεια των επαφών της κ. Υπουργού με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση (Institute of International Education) κ. A. Goodman, έχουν ξεκινήσει και επαφές προώθησης του προγράμματος από τις κ.κ. Καραμαλέγκου και Γενά, οι οποίες στη συνέχεια περιέγραψαν τις σχετικές επαφές τους.

Λεπτομέρειες του προγράμματος και απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις της αντιπροσωπείας δόθηκαν στη συνέχεια από την Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις προγραμματισμένες και υπό εξέταση ενέργειες προώθησης του προγράμματος, το ενδιαφέρον για ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στις Η.Π.Α., καθώς και κίνητρα υποτροφιών σε αμερικανούς φοιτητές να σπουδάσουν στο Ε.Κ.Π.Α..

Στη συνέχεια, ο Αντιπρύτανης παρουσίασε τα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου καθώς και τις διεθνείς συνεργασίες του με Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. σε επίπεδο ανταλλαγών φοιτητών και μελών ΔΕΠ. Αναφέρθηκε επίσης ότι το Ε.Κ.Π.Α. δέχεται αρκετά μελη ΔΕΠ μέσω του θεσμού του επισκέπτη καθηγητή (Visiting Professor) από Αμερική, αλλά και ερευνητές και καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α.  είναι συχνά Επισκέπτες Καθηγητές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στο πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών Greek Diaspora Fellowship Program το οποίο πραγματοποιείται από το Ιnstitute of International Education (IIE) και το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

H Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας κ. Schueler αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Πρεσβείας αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των δύο χωρών. Στόχος τους είναι να ενισχυθούν οι προοπτικές συνεργασίας και στο πλαίσιο του νέου αυτού προπτυχιακού προγράμματος, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για περαιτέρω εκπαιδευτικές ανταλλαγές. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου.

Η Διοικούσα Σύμβουλος του Fulbright, κ. Ζενέτου στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχρονική υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright με υποτροφίες, και ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στις υποτροφίες που δόθηκαν στο Ε.Κ.Π.Α. το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 σε καθηγητές, υποψ. διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές για σπουδές στις ΗΠΑ, αλλά και σε καθηγητές των Η.Π.Α. για ερευνητική συνεργασία με ομολόγους τους στο Ε.Κ.Π.Α. Πρότεινε διάφορες δυνατότητες προβολής του προγράμματος, όπως ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος και το newsletter του επόμενου κύκλου υποτροφιών για Αμερικανούς φοιτητές, πρόσκληση σε Αμερικανούς καθηγητές να διδάξουν στο πρόγραμμα, κτλ., και προώθηση μέσω των Αρχαιολογικών Σχολών, και κάλεσε τους παρισταμένους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για το Greek Diaspora Fellowship Program στο ΚΠΙΣΝ στις 11 Νοεμβρίου.

σχετικά άρθρα

Δέκα υπεύθυνες απαντήσεις για τα τεστ αντισωμάτων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δέκα υπεύθυνες απαντήσεις για τα τεστ αντισωμάτων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα δεν εξασφαλίζει την πλήρη και μακροχρόνια προστασία του ατόμου από επαναλοίμωξη με τον ίδιο ιό.
Δέκα υπεύθυνες απαντήσεις για τα τεστ αντισωμάτων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΣΕΠΕ Αθηνά: Kαλούμε σε έναν πανεκπαιδευτικό και παλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο
ΣΕΠΕ Αθηνά: Kαλούμε σε έναν πανεκπαιδευτικό και παλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.« η Αθηνά »: Kαλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 1/6, 7μμ, στα...
ΣΕΠΕ Αθηνά: Kαλούμε σε έναν πανεκπαιδευτικό και παλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο
Γονείς Κεντρικής Μακεδονίας: Να επιστραφούν στους γονείς τα χρήματα των εκδρομών που ακυρώθηκαν παράνομα και παρακρατούνται
Γονείς Κεντρικής Μακεδονίας: Να επιστραφούν στους γονείς τα χρήματα των εκδρομών που ακυρώθηκαν παράνομα και παρακρατούνται
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας &...
Γονείς Κεντρικής Μακεδονίας: Να επιστραφούν στους γονείς τα χρήματα των εκδρομών που ακυρώθηκαν παράνομα και παρακρατούνται