Καταγγελία για απειλές σε βάρος εργαζόμενων στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά
Η Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει απειλές σε βάρος της ζωής και της ακεραιότητας του Προέδρου του ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει τις απειλές σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του Προέδρου του σωματείου «ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΕΝΕΔΕΠ)» Μάρκου Μπεκρή, των μελών του ΔΣ και των μελών του σωματείου και των εργαζομένων στους προβλήτες IIκαι III στο λιμάνι του Πειραιά. Την περίοδο που διανύουμε, επισημαίνουμε, την κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας με αγωγές και μηνύσεις κατά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ και υπαγωγή στα ΒΑΕ, στοχοποιώντας τα μέλη του ΔΣ και τους πρωτοπόρους εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά.

Το ΕΝΕΔΕΠ, κατά το καταστατικό του, έχει ως μέλη του τους εργαζόμενους στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες του λιμένα Πειραιά. Συσπειρώνει του  εργαζόμενους στους προβλήτες II και III του ίδιου λιμένα, συμφερόντων της κινέζικης Cosco, η οποία ενεργεί δια της θυγατρικής της εταιρείας ΣΕΠ ΑΕ, που έχει αναθέσει εργολαβικά το έργο της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στην εταιρεία D-PORT και αυτή με τη σειρά της σε διάφορους υπεργολάβους. Από τη σύστασή του το έτος 2014 διεκδικεί καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με την εργοδοσία και την υπαγωγή των λιμενεργατών στον Κανονισμό ΒΑΕ. Για την διεκδίκηση των παραπάνω, προέβη σε σειρά απεργιών που είχαν την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και μάλιστα πήραν ευρεία δημοσιότητα, ακόμα και διεθνή, υπήρξε δε και συμπαράσταση διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Όμως η εργοδοσία, για να ακυρώσει αυτούς τους δίκαιους αγώνες, στοχοποίησε τον Πρόεδρο του σωματείου, Μάρκο Μπεκρή, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μας. Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα περιστατικά που συνέβησαν από διάφορους δράστες και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Χαρακτηριστικά ήταν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω γεγονότα:

1.   Η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο Μάρκος Μπεκρής στις 14-08-2018 στο χώρο δουλειάς από τον επόπτη ασφαλείας της D-PORT, Βασίλη Παπαδόγγονα. Να σημειωθεί ότι παρά την ενημέρωση της εργοδοσίας για την πράξη του αυτή , εκείνη δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα καταδίκης αυτής της πράξης σε βάρος του Προέδρου του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, αλλά κρατά τον Βασίλη Παπαδόγγονα στο πόστο του επόπτη ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων. Για την επίθεση αυτή ασκήθηκε μήνυση από το ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και τον Μάρκο Μπεκρή.

2.   Η προκλητική όχληση του Μάρκου Μπεκρή, που επέβαινε σε μηχανή στις 28 Νοεμβρίου 2018 από «φουσκωτούς», μαυροντυμένους άντρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που επέβαιναν σε μηχανές μεγάλου κυβισμού από το χώρο δουλειάς, στο ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου μέχρι την κατοικία του στην Αθήνα, μετά τη λήξη της απεργίας την ίδια ημέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

3.   Οι κλιμακούμενες, ευθείες απειλές σε βάρος του Προέδρου και των μελών του ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ συνεχίστηκαν από τον εργαζόμενο στον ίδιο χώρο, Μιχάλη Γρηγοράκο, κατά της ζωής του Μάρκου Μπεκρή, της μητέρας του, μελών του ΔΣ και εργαζομένων, όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις του στο facebook.

Ως ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλουμε τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις και ζητούμε την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων, επειδή ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει σε βάρος συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του Συνδικάτου Μετάλλου και του Προέδρου του, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, τον Ιούνιο του 2012, που καταγγέλθηκαν τότε στον κ. Νικόλαο Ποιμενίδη, Προϊστάμενο της Εισαγγελίας και κατέληξαν μετέπειτα στη δολοφονική εναντίον τους ενέργεια από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, αλλά και τη δολοφονία του μέλους του Συνδικάτου, Παύλου Φύσσα, πράξεις για τις οποίες τα μέλη της Χρυσής Αυγής δικάζονται επί κακουργήματι και επειδή για τα περιστατικά αυτά δεν μπορεί να είναι άμοιρη ευθυνών, εργοδοσία και Κυβέρνηση.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Πόσο θα διαρκέσει

200 ΕΥΡΩ voucher για Laptop - Tablet: ΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μοριοδότηση στην Ειδική Αγωγή: Αυτό είναι το κορυφαίο ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ του Παν.Αιγαίου

σχετικά άρθρα