Βασίλης Διγαλάκης: Νέος νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών με πιθανό συνυπολογισμό βαθμολογίας
Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν κατατεθεί 8.333 αιτήσεις μετεγγραφών για κοινωνικοοικονομικά  κριτήρια, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί οι 7.421  καθώς και 3.318 αιτήσεις αδελφών, εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 2.942. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των κατ' εξαίρεση μετεγγραφών

Του Νίκου Μάστορα

Νέο νόμο για τις μετεγγραφές των φοιτητών προανήγγειλε σήμερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο υφυπουργός Παιδείας κ.Βασίλης Διγαλάκης.

Μάλιστα, όπως προέκυψε απο τις αναφορές του και τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις, στον νέο αυτό νόμο είναι πολύ πιθανό να συνυπολογίζονται πλέον και οι βαθμοί των αιτούντων ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της "πίσω πόρτας". Με τον όρο αυτόν περιγράφεται  κάποιος φοιτητής που εισάγεται σε μια σχολή με 10-12.000 μόρια αλλά δια της μετεγγραφής καταλήγει σε άλλη σχολή, η οποία για την κανονική εισαγωγή της απαιτούσε λχ 18.000 μόρια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο κατηγορίες εισακτέων.

Οπως είπε ο κ.Διγαλάκης:

-Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν κατατεθεί 8.333 αιτήσεις μετεγγραφών για κοινωνικοοικονομικά  κριτήρια, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί οι 7.421  καθώς και 3.318 αιτήσεις αδελφών, εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 2.942. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των κατ' εξαίρεση μετεγγραφών

-Χρειάζεται εξορθολογισμός του συστήματος, επειδή αν στείλεις 200 φοιτητές σε ένα εργαστηριακό Τμήμα φτιαγμένο για να χωράει 100, τότε κοροϊδεύεις και τους φοιτητές και το Τμήμα.

-Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια, που πιθανόν θα περιλαμβάνει και τις νέες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές, θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην επικείμενη επαναφορά της πρόβλεψης ανώτατου ορίου στο χρόνο φοίτησης στα ΑΕΙ (το λεγόμενο ν+2) τονίζοντας ότι αυτή η πρόβλεψη έχει στόχο να κάνει γνωστούς τους κανόνες του παιχνιδιού στους νέους φοιτητές και δεν θα επηρεάσει τους ήδη φοιτούντες καθώς θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις. '"Ενας σημερινός φοιτητής που βρίσκεται στο 7ο έτος σπουδών σε μια σχολή τετραετούς φοίτησης, δεν θα διαγραφεί", είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για εργαζόμενους φοιτητές.

Μάλιστα προανήγγειλε και ελέγχους στα ποσοστά αποφοίτησης των Τμημάτων, λέγοντας ότι αν σε ένα τμήμα παρατηρείται ένας μέσος όρος αποφοίτησης μικρός και σε ένα ομοειδές μεγάλος, πρέπει να δούμε γιατί συμβαίνει, να εξετάσουμε το πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα, κα.

Δείτε επίσης 

Απάντηση του Υφ. Παιδείας σε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των μετεγγραφών

σχετικά άρθρα