Δυσκολία στο «ρ»: Πότε είναι απαραίτητη η παρέμβαση λογοθεραπείας
Το "ρ" φαίνεται να δυσκολεύει αρκετά παιδάκια και να αγχώνει τους γονείς.

Ενώ το παιδί λέει όλα τα γράμματα καθαρά έχει δυσκολία στο "ρ" είτε σκέτο είτε μαζί με άλλο σύμφωνο.

Το πότε πρέπει να λέει ένα παιδί όλα τα γράμματα καθαρά είναι το ερώτημα και η γενικά αποδεκτή απάντηση είναι μέχρι να πάει στην Α' Δημοτικού, δηλαδή το αργότερο στην αρχή της πρώτης τάξης.

 Μέχρι να γίνει η ολοκλήρωση της εξέλιξης της ομιλίας, το παιδί ίσως αντικαθιστά το "ρ" με "λ" ή γι" ή δεν το λέει καθόλου π.χ. λέει λόδα αντί ρόδα, νεγιό αντί νερό, λέει τώα αντί τώρα.

Τα παιδιά λοιπόν όταν ξεκινούν την πρώτη δημοτικού πρέπει να μιλούν καθαρά, χωρίς λάθη ή αντικαταστάσεις γραμμάτων στην άρθρωσή τους. Αν το παιδί κάνει λάθη άρθρωσης όταν μπαίνει στον κόσμο της γραφής, πολύ πιθανό τα λάθη να περάσουν και στο γραπτό λόγο. Δηλαδή ίσως αντικαθιστά το "ρ" με άλλα γράμματα γράφοντας συλλαβές και λέξεις.

 Τότε πλέον είναι απαραίτητη η παρέμβαση λογοθεραπείας. Ο λογοθεραπευτής είναι ο μόνος ειδικός να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Αρχικά ο λογοθεραπευτής θα κάνει εκτίμηση του προβλήματος και θα οργανώσει το πρόγραμμα παρέμβασης. Η αμεσότητα της αντιμετώπισης είναι ουσιαστική γιατί το παιδί θα ξεπεράσει γρηγορότερα το πρόβλημα άρθρωσης αλλά και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα με την αυτοπεποίθηση του. Τα παιδιά που δυσκολεύονται στην άρθρωση συνηθίζουν να μιλούν πολύ σιγά, να ντρέπονται και να αποφεύγουν λέξεις με τα συγκεκριμένα σύμφωνα.

 Αν λοιπόν το παιδί σας ξεκινά το δημοτικό και δυσκολεύεται ακόμα στην άρθρωση κάποιων γραμμάτων πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό.

 Καλό είναι επίσης οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι να γνωρίζουν πότε ολοκληρώνεται η εξέλιξη της ομιλίας ώστε να μπορούν να συμβουλεύουν σωστά τους γονείς ή ακόμα και να τους παρακινούν να κάνουν λογοθεραπεία.

Πηγή: iPaidia.gr

Δείτε επίσης:

https://www.alfavita.gr/hrisima/300924_mathimatika-aploi-tropoi-epilysis-gia-paidia-me-mathisiakes-dyskolies

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/300906_diaspasi-prosohis-kai-yperkinitikotita-ola-ta-symptomata

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

1ο Διεθνές Συνέδριο “Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις”
Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις»
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 1ο Διεθνές Συνέδριο AI Education
Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις»
Λιμός στη Γάζα
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Οι πρόσφατοι απολογισμοί είναι συγκλονιστικοί: από τον Οκτώβριο του 2023, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70.667 Παλαιστίνιοι, ενώ 171.151 έχουν...
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ - Hellenic Open University
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά
Έκπτωση 10% για αποφοίτους του ΕΑΠ που συνεχίζουν σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα – Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά