Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας: Η ζωή των κρατουμένων σε ταινία
Οι πρώτες είκοσι ιστορίες έγκλειστων, ανδρών και γυναικών σε φυλακές της Ευρώπης είναι πραγματικότητα, ειδικοί από τέσσερις χώρες κάνουν σενάριο τις εμπειρίες τους - Ανακοίνωση του 2ου ΣΔΕ Λάρισας

Οι πρώτες είκοσι ιστορίες έγκλειστων, ανδρών και γυναικών σε φυλακές της Ευρώπης είναι πραγματικότητα!

Εκπαιδευτικοί, που εργάζονται με κρατούμενους, κρατούμενες ή αποφυλακισμένους σε διαδικασία επανένταξης, χρησιμοποίησαν τα εκπαιδευτικά εργαλεία της αφήγησης (Storytelling) και της δημιουργικής γραφής (creative writing) προκειμένου να διαμορφωθούν οι  πρώτες ιστορίες.

Πρόκειται για έγκλειστους στη φυλακή Λάρισας, που εκπαιδεύονται στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, έγκλειστες στη γυναικεία φυλακή Rebibbia της Ρώμης και αποφυλακισμένους ή αδειούχους κρατούμενους στις φυλακές της Βόρειας Πορτογαλίας.

Τα μέλη των πέντε επιστημονικών φορέων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “STEPs” (Erasmus+) που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των κρατουμένων με τη χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων συναντήθηκαν στο Πόρτο της Πορτογαλίας (20-22 Σεπτεμβρίου), προκειμένου να επιλέξουν τις πρώτες ιστορίες που θα γίνουν σενάριο και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν σε δωμάτια εικονικής πραγματικότητας (Virtual Roooms).

Τα μέλη των επιστημονικών φορέων (ΕΕΠΕΚ – Ελλάδα, CIP – Κύπρος, CPIA1 – Ιταλία,  KERIGMA – Πορτογαλία και 2ο ΣΔΕ Λάρισας - Ελλάδα) διαπίστωσαν μέσα από τη μελέτη των δεκάδων ιστοριών ότι τα βιώματα που περιγράφηκαν μπορούν να είναι εμπειρίες κάθε έγκλειστου ή έγκλειστης στην Ευρώπη και ότι οι αιτίες που οδηγούν στην παραβατικότητα και στα δεινά του εγκλεισμού πρέπει να τύχουν κοινής αντιμετώπισης.

Μέχρι το τέλος του χρόνου οι εξοπλισμοί εικονικής πραγματικότητας θα έχουν μοιραστεί σε Λάρισα, Ρώμη, Λευκωσία και Μπαρσέλος, ώστε να γίνει εκπαιδευτική δοκιμαστική χρήση και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να πλοηγηθούν με τη χρήση των ειδικών εργαλείων (γυαλιά και ασύρματα χειριστήρια) και να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους.

Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή συνάντηση συζήτησαν τη διαμόρφωση ενός οδηγού (manual), που θα είναι αναγκαίος για μελλοντική χρήση του μαζί με τον εξοπλισμό σε οποιαδήποτε φυλακή ή χώρο υποδοχής εκτός φυλακής στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτροπή επιστημόνων και ειδικών από διαφορετικές χώρες θα παρακολουθεί την εξέλιξη του πρωτότυπου εγχειρήματος, που δίνει τη δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων των έγκλειστων και αποφυλακισμένων τη στιγμή που θα «βιώνουν» εμπειρίες χωρίς σύνορα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Πραγματικές Εφαρμογές στην Ψηφιακή Χωρικά Καθορισμένη Γεωργία: Από δεδομένα drone και δορυφόρων σε αναλύσεις και χαρτογραφήσεις με GIS για λήψη αποφάσεων στη Γεωργία

Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου...

Πραγματικές Εφαρμογές στην Ψηφιακή Χωρικά Καθορισμένη Γεωργία: Από δεδομένα drone και δορυφόρων σε αναλύσεις και χαρτογραφήσεις με GIS για λήψη αποφάσεων στη Γεωργία
παστα
Συναγερμός για επικίνδυνες ουσίες σε ζυμαρικά: Ανάκληση προϊόντος που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
Ευρωπαϊκή προειδοποίηση για στιγμιαία νουντλς με πιθανώς καρκινογόνες ουσίες – Τι πρέπει να ελέγξουν άμεσα οι καταναλωτές
Συναγερμός για επικίνδυνες ουσίες σε ζυμαρικά: Ανάκληση προϊόντος που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
μνημνιο
Μνημόνιο συνεργασίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
Η συνεργασία των δύο επιστημονικών φορέων θέτει τις βάσεις για τη διερεύνηση και την από κοινού ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων και καινοτόμων...
Μνημόνιο συνεργασίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης