ΠΕΠΤΕΓ σε ΥΠΠΕΘ: Άμεση αντιστοίχηση των πτυχίων μας με αυτά των νέων ιδρυμάτων
Τι αναφέρεται στη σχετική επιτολή

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων απέστειλαν Πτυχιούχοι Γεωπόνοι, ζητώντας αυτοδίκαια & άμεσα την αντιστοίχηση των πτυχίων τους με αυτά των νέων ιδρυμάτων που δημιουργήθηκαν μετά την κατάργηση των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με:

· Τον Ν. 1404 : Ίδρυση Τριτοβάθμιων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.Τον Ν. 2916. Που Καθορίζει ότι, τα ΤΕΙ παρέχουν πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης (Νόμος 2916, «Διάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευση και ρύθμιση θεμάτων του Τεχνολογικού Τομέα Αυτής», άρθρο 5, παράγραφοι 11, 12, 13. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αναφορά για «ανωτατοποίηση των ΤΕΙ μετά τον Ν 2916  είναι σκόπιμη και παραπλανητική. Ο Ν. 2916 ΔΕΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟΝ 1404, αλλά έκανε τροποποιήσεις επί του νόμου και διόρθωσε αμφισβητήσεις που υπήρχαν κάνοντας λειτουργικές προσθήκες και τροποποιήσεις. Τα ΤΕΙ και Συνταγματικά (Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 16, παράγραφοι 5,6,7) ήταν Ανώτατα Ιδρύματα. Ο Ν.2916 το ξεκαθαρίζει στο άρθρο 5, παράγραφος 11, 12 εδάφιο β και γ.

·  Την  νομοθεσία που ακολούθησε τον Ν 2916 ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ τον Ν 2916 και ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ότι τα ΤΕΙ ΗΤΑΝ πριν και μετά τον 2916, Ανώτατα, ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα. (Ν. 3549/2007). Το ΣτΕ δεν έχει αμφισβητήσει τον Ανώτατο Χαρακτήρα των ΤΕΙ ούτε την αναδρομική ισχύ για τους αποφοίτους πριν τον Ν. 2916. Γι’ αυτό και οι πτυχιούχοι ΤΕ ακολουθούσαν σπουδές Β και Γ’ κύκλου μετά το 1986. Οι ορολογίες «ανωτατοποίηση, παλαιοί απόφοιτοι, τεχνολόγοι, τεχνολόγοι γεωπονίας, ανώτερες επαγγελματικές σχολές, ΤΕΙ = ΚΑΤΕΕ , διπλωματούχοι μηχανικοί κλπ» καθώς και η διεκδίκηση του grecomaster, προήλθαν από κύκλους των Επιμελητηρίων ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ και Πανεπιστημίων, επειδή έβλεπαν τα ΤΕΙ ιδεοληπτικά. Όλα τα επιχειρήματα κατά των ΤΕΙ και των Αποφοίτων διαψεύδονται από προσεκτική ανάγνωση των Ν 1404/83 και μεταγενέστερων και των ΠΔ 254/1986, ΠΔ 169/1989.

· Στο παρελθόν, σχολές που ήταν ΑΕΙ αλλά όχι Πανεπιστήμια, μετατράπηκαν σε πανεπιστήμια και οι πτυχιούχοι αναγνωρίσθηκαν μεταβατικά ως ισότιμοι με τα νέα πτυχία που παρείχαν. Παραδείγματα ΑΣΟΕΕ = ΟΠΑ, Ανωτάτη Γεωργική Σχολή σε Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή και = Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΑΒΣΠ = Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Χαροκόπειος Σχολή = Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Π.Δ. 166 [ΦΕΚ Α 16-6-1989), Ν 1894 (ΦΕΚ 110 Α/27-8-1990]. Οι τότε απόφοιτοι και φοιτητές δεν εξαιρέθηκαν από την λήψη των νέων πτυχίων. Επίσης, διετείςκατώτερες και ανώτερες σχολές (Ακαδημίες Διδασκαλικές και Φυσικής Αγωγής με συνολικό χρόνος φοίτησης >3 ετών ) εντάχθηκαν στο Πανεπιστημιακό επίπεδο (Διδασκαλικές Ακαδημίες έγιναν Τμήματα Παιδαγωγικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης και οι Ακαδημίες Φυσικής Αγωγής έγιναν Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Οι απόφοιτοι και φοιτητές δεν εξαιρέθηκαν και ισοτιμήθηκαν χωρίς εξετάσειςμε τα νέα πτυχία. Στα ΤΕΙ (ΑΕΙ) αναφερόμαστε σε αντιστοίχιση ότι ισοτίμηση.

· Οι νόμοι (Ν 4485/2017, Ν. 4521/2018 και εφεξής),  και αποφάσεις / εγκύκλιου που εξεδόθησαν από Υπουργεία μετά το 2016 :

1. Δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα και την ισότιμη επιμελητηριακή εκπροσώπηση των Πτυχιούχων Τεχνολογικού Τομέα (ΤΕΙ) των ΑΕΙ.

2. Καταργούν τα ΤΕΙ (πλην ΑΣΠΑΙΤΕ), δεν καθορίζουν την αντιστοίχηση των καταργηθέντων Τμημάτων ΤΕΙ με τα νέα Τμήματα Πανεπιστημίων, διαχωρίζουν τους φοιτητές. Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ και δεν ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική που είχε ακολουθηθεί για φοιτητές και αποφοίτους όταν στο παρελθόν καταργήθηκαν ΑΕΙ και εντάχθηκαν σε Πανεπιστήμια.

Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε αυτοδίκαια :

1. Να μην υπάρξει καμία διάκριση στους νυν φοιτητές ΤΕΙ. Όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν απρόσκοπτα σπουδές στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήμα που προέκυψαν μετά τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και απορροφήσεις ΤΕΙ από Πανεπιστήμια. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί ιδεοληπτική αντιμετώπιση.

2. Οι απόφοιτοι συνολικά, να αντιστοιχηθούν στα νέα Τμήματα που δημιουργήθηκαν, με διαδικασίες ή νομοθετικές παρεμβάσεις, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ συνέβη κατά το παρελθόν σε περιπτώσεις που μη πανεπιστημιακά ΑΕΙ μετατράπηκαν ή εντάχθηκαν σε Πανεπιστήμια η αυξήθηκε χρόνος σπουδών σε ΑΕΙ (Πολυτεχνεία).

3. Οι Ενώσεις των Αποφοίτων ΤΕΙ να αποκτήσουν επιμελητηριακό θεσμικό ρόλο (όπως έγινε με τους Πτυχιούχους Νοσηλευτικής και Φυσιοθεραπείας).

Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων

Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΣΕΠΕ «Σωκράτης»: Απαράδεκτες και υπονομευτικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ σσχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
ΣΕΠΕ «Σωκράτης»: Απαράδεκτες και υπονομευτικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ σσχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Καταγγελία
ΣΕΠΕ «Σωκράτης»: Απαράδεκτες και υπονομευτικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ σσχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
«Οι "άριστοι" του Μπακογιάννη δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή»
«Οι "άριστοι" του Μπακογιάννη δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή»
«Η δημαρχία Μπακογιάννη που έδωσε μέσα σε μια συνεδρίαση 2.000.000 ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή του "μεγάλου περίπατου", δε βρήκε να δώσει ούτε ένα...
«Οι "άριστοι" του Μπακογιάννη δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή»