Αιτήσεις και ημερομηνίες για την εισαγωγή σε Πειραματικά και Πρότυπα 
Και για τις δύο κατηγορίες σχολείων, οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ από 27 Μαΐου έως 4 Ιουνίου.

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων και τις ημερομηνίες διεξαγωγής κληρώσεων και εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία για το έτος 2019-2020 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η εισαγωγή των μαθητών/τριων στα Πειραματικά σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) γίνεται μέσω κλήρωσης, ενώ για την εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία (Γυμνάσια, Λύκεια) η εισαγωγή επιτυγχάνεται με εξετάσεις στο μάθημα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Σημειώνεται ότι κάθε παιδί δικαιούται να συμμετέχει στις διαδικασίες επιλογής μίας και μόνο σχολικής μονάδας, είτε μίας Πειραματικής είτε μίας Πρότυπης.

Και για τις δύο κατηγορίες σχολείων, οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.iep. edu.gr/pps/ από τις 27 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 2019. 

Οι καταστάσεις των υποψηφίων αναρτώνται υποχρεωτικά με τον κωδικό αριθμό αίτησης στην ιστοσελίδα (και προαιρετικά στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου) μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Οι γονείς καλούνται έως τις 7 Ιουνίου να έχουν ελέγξει τα στοιχεία των υποψηφίων. Σε περίπτωση λάθους προσέρχονται στο σχολείο και ζητούν τη διόρθωσή του.

Εισαγωγή στα Πειραματικά

Οι κληρώσεις για την εισαγωγή των μαθητών/τριων στα Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της Α’ τάξης θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου, στα Πειραματικά Γυμνάσια στις 21 Ιουνίου και στα Λύκεια στις 24 Ιουνίου. Η διαδικασία γίνεται στην οικεία σχολική μονάδα, ενώπιον των ενδιαφερόμενων γονέων, από τριμελή επιτροπή γονέων που ορίζεται από τους ίδιους. Αρχικά διεξάγονται οι κληρώσεις με τις οποίες επιλέγεται το 80% των αποκηρυσσόμενων θέσεων και έπειτα ακολουθούν οι κληρώσεις για το 20% από τις ειδικές κατηγορίες (δίδυμα, αδέρφια κτλ.)

Οι απόφοιτοι του Πειραματικού Νηπιαγωγείου εγγράφονται αυτοδίκαια στην Ά τάξη του συνδεδεμένου Δημοτικού. Το ίδιο ισχύει και τους αποφοίτους κάθε βαθμίδας που επιθυμούν να συνεχίσουν στην επόμενη, με βασική προϋπόθεση ότι οι γονείς/κηδεμόνες έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση εντός της προθεσμίας (27 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2019).

Αν τα πειραματικά σχολεία στα οποία φοιτούν τα παιδιά δεν συνδέονται με πειραματικό σχολείο της επόμενης βαθμίδας, τότε η εισαγωγή γίνεται αποκλειστικά με κλήρωση. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο συνδεδεμένο πειραματικό σχολείο, οφείλουν να το δηλώσουν στο διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας για να ορισθεί ο αριθμός των θέσεων. 

Εισαγωγή στα Πρότυπα

Η εισαγωγή των μαθητών/τριων στα Πρότυπα Γυμνάσια γίνεται με τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων διάρκειας δύο ωρών (ενιαία εξέταση) στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν φέτος στις 21 Ιουνίου 2019. Στη Νεοελληνική Γλώσσα ελέγχονται οι ικανότητες των υποψηφίων στην κατανόηση γραπτών κειμένων και στην παραγωγή γραπτού λόγου, ενώ στα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες τους στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων. 

Τα παιδιά προσέρχονται στις εξετάσεις με τον κωδικό αριθμό που έχουν αποκτήσει και έχουν εκτυπώσει από το σύστημα (ηλεκτρονικά) και ένα πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (εκδίδεται από τα Κ.Ε.Π., τον Δήμο ή την Αστυνομία), ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Η επιλογή των θεμάτων που θα εξεταστούν οι μαθητές/τριες θα γίνει με ευθύνη της Ε.Ε.Π.Π.Σ. από επιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί για αυτό τον σκοπό. Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα Πρότυπα Γυμνάσια το πρωί της εξέτασης, ενώ η αξιολόγηση των των γραπτών πραγματοποιείται από επιτροπές που θα συσταθούν με ευθύνη της Ε.Ε.Π.Π.Σ. Οι Φυσικώς Αδύνατοι (Φ.Α.) μαθητές/τριες εξετάζονται από επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία που ισχύει στα υπόλοιπα σχολεία. 

Οι εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου. Για τα υφιστάμενα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου θα εγγραφούν αυτοδίκαια στην Α΄ τάξη του συνδεδεμένου Λυκείου, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση - δήλωση από τους γονείς και κηδεμόνες εντός της προθεσμίας.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ: Τι ισχύει για την εισαγωγή σε πρότυπα/πειραματικά σχολεία 

 

σχετικά άρθρα

Η απάντηση του πατέρα του Παναγιώτη-Ραφαήλ στον Κικίλια για τη νοσηλεία στις ΗΠΑ
Η απάντηση του πατέρα του Παναγιώτη-Ραφαήλ στον Κικίλια για τη νοσηλεία στις ΗΠΑ
«Το παιδί είναι ήδη πολύ καλύτερα και αυτό μας δείχνει ότι η θεραπεία αποδίδει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το αποδέχονται στην Ελλάδα» - Μέσα σε...
Η απάντηση του πατέρα του Παναγιώτη-Ραφαήλ στον Κικίλια για τη νοσηλεία στις ΗΠΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη
Για αήθη επίθεση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απάντηση της υπουργού Παιδείας στο κείμενο των Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη