Όταν ανέλαβα την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, τον Απρίλη του 2015, οι συνθήκες στο χώρο της εκπαίδευσης και της διοίκησης ήταν πολύ δύσκολες, γιατί υπήρχε ένα κλίμα ανησυχίας και φόβου, λόγω της διαθεσιμότητας χιλιάδων εκπαιδευτικών και άλλων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που είχε γίνει τη διετία 2013-14. Πρώτο μέλημά μου ήταν η δημιουργία ήρεμου κλίματος στα σχολεία και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Με την επάνοδο στα σχολεία των 2500 εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, την επιστροφή στις θέσεις τους των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, και τις σχολικές μονάδες, αποκαταστάθηκε η ασφάλεια και επανήλθε η ηρεμία στους εκπαιδευτικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Επόμενος στόχος ήταν η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και του εκπαιδευτικού μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών μέσων,
Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην δημιουργία του ανοιχτού σχολείου στην πράξη, στην εξωστρέφεια της ΠΔΕ με εκπαιδευτικά προγράμματα, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ως συντονίστρια ή ως εταίρος, συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, επιμορφώσεις, κλπ.
Ως ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στα τέλη του 2015 - αρχές 2016, και με προσωπική παρέμβαση στον τότε Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας Κώστα Φωτάκη, επιλύθηκαν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπιζε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις. Στη συνέχεια είχαμε μια άψογη συνεργασία με πολλές εκδηλώσεις της ΠΔΕ στο Νόησις και καθημερινές επισκέψεις χιλιάδων μαθητών στους χώρους του.
Παράλληλα, αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο τρόπο την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία από τα νηπιαγωγεία έως τα ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, την τριετία 2016-19. Με μπροστάρη και οδηγό τον αείμνηστο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ Γιάννη Παντή και στη συνέχεια τον διάδοχό του Γιώργο Αγγελόπουλο, καταφέραμε να εντάξουμε στα σχολεία πάνω από 3000 προσφυγόπουλα που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας, ξενώνες, ξενοδοχεία ή διαμερίσματα σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο παρών συνοπτικός απολογισμός της τετραετίας 2015-2019 δεικνύει περίτρανα ότι επιχειρήθηκε να εκσυγχρονιστεί η διοίκηση και να ανοιχτεί προς την κοινωνία. Παρότι είναι δύσκολο πολλές φορές να εντοπιστούν οι χρονικοί προσδιορισμοί των αλλαγών, διότι όπως είναι φυσικό συνέβησαν σε μια συνεχή ροή χρόνου, εντούτοις μπορούν να εντοπιστούν συνοπτικά οι κυριότερες προωθητικές αλλαγές, που είχαν ως συνέπεια η δομή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να καταστεί πιο λειτουργική προς τον πολίτη και τον εκπαιδευτικό.
Οι κυριότερες αλλαγές που συντελέστηκαν είναι οι εξής:
Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικού 6ετούς ή 9ετούς φοίτησης για απόκτηση ιθαγένεια από αλλοδαπούς.
Το 2015-16 οι αιτήσεις των αλλοδαπών ήταν πολλές, η αναμονή για κατάθεση της αίτησης ήταν από 10 μέρες έως 1 μήνα, το πιστοποιητικό φοίτησης δίνονταν σε διάστημα από 6 μήνες έως ένα χρόνο. Με τη βοήθεια των διοικητικών υπαλλήλων, των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, του Τμήματος Πληροφορικής της ΠΔΕ και της βοήθειας του Myschool, καταφέραμε η αίτηση των αλλοδαπών μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να γίνεται ηλεκτρονικά με πιστοποίηση του χρήστη με κωδικούς taxsnet, και το πιστοποιητικό φοίτησης να το λαμβάνει ο ίδιος ο αλλοδαπός στην ΠΔΕ ή να στέλνεται στη διεύθυνση που επιθυμεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση ιθαγένειας, γιατί ακολουθούν άλλα βήματα που έχουν σχέση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.
Προγράμματα της ΠΔΕΚΜ στο Καυταντζόγλειο Στάδιο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. .
Από το σχολικό έτος 2017-18 ξεκινήσαμε να υλοποιούμε ως ΠΔΕ 2 εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το ένα πρόγραμμα υλοποιείται στο Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης και έχει τίτλο «Αθλούμαι Συμμετέχω Εκφράζομαι».
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά 12 Μαρτίου 2018 και απευθύνονταν σε μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων. Συμμετείχαν σε αυτό 4.000 μαθητές από 70 σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Επίσης, δύο ημέρες επισκέφτηκαν το πρόγραμμα προσφυγόπουλα από τις ΔΥΕΠ. Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του προγράμματος για το σχολικό έτος 2017-2018, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε 1 Νοεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί 31 Μαϊου 2019. Μέχρι τότε υπολογίζεται πως θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα 9.000 μαθητές-τριες από 150 σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Δομές Εκπαίδευσης προσφύγων. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση εκδηλώθηκε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον πολλών σχολείων, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή τους λόγω του περιορισμένου αριθμού των ημερομηνιών λειτουργίας του Προγράμματος, ενώ τηρείται αυστηρά η λίστα αναμονής και αναπλήρωσης που δημιουργήθηκε.
Το Πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε με εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό από την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα έχει ως συμπαραστάτες το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τη Διοίκηση και το προσωπικό του Εθνικού Καυτανζογλείου Σταδίου και υλοποιείται με τη βοήθεια των Ομοσπονδιών: Ποδοσφαίρου, Πετοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Κλασικού Αθλητισμού, Τζούντο, Ταε Κβον Ντο - ITF, Τοξοβολίας, Ξιφασκίας, Αντισφαίρισης, Ποδηλασίας, Κωπηλασίας, Παραολυμπιακών αθλημάτων, της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, και Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η καινοτομία αυτού του προγράμματος είναι η σύνδεση Πολιτισμού και Αθλητισμού ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενάντια στη βία και τον ρατσισμό
Στο αθλητικό αλλά και στο πολιτιστικό του σκέλος και στις σχετικές με αυτά δράσεις η υλοποίηση του Προγράμματος στηρίζεται στην υποστήριξη Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, προπονητών Εθνικών ομάδων και Ολυμπιονικών, διακεκριμένων αθλητών, φοιτητών του ΤΕΕΤ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ , στο πλαίσιο της πρακτικής τους στο μάθημα Διδακτικής, ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που συμμετείχαν ως εκπαιδευτές, συμβάλλοντας με καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και επιμελημένη καθοδήγηση σε ένα άριστο αποτέλεσμα, βάζοντας τις βάσεις για την μακροημέρευσή του. Το πρόγραμμα διευρύνθηκε στη δεύτερη φάση με τη συμμετοχή φοιτητών του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ. Το πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μαθητών/τριών και παρέχεται σε καθημερινή βάση μόνιμη ιατρική υποστήριξη.
Στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν πιθανές κλίσεις τους, να γευτούν την εμπειρική ανακάλυψη πεδίων του εαυτού τους, να δημιουργήσουν, να δυναμώσουν την εκφραστική ικανότητά τους και οργανωμένα να βιώσουν τη συνεργασία με αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η ολιστική καλλιέργειά τους, να γίνουν καλοί φίλαθλοι, καλοί θεατές, καλοί ακροατές, να αποκτήσουν αγάπη για τον αθλητισμό, να συνδέσουν στις καλλιτεχνικές δράσεις τον Αθλητισμό με την Τέχνη με γνώμονα ότι ο αθλητισμός είναι μια διαδικασία κοινωνικοποίησης, μέσα από την οποία καλλιεργείται η αλληλεγγύη, η ευγενής άμιλλα και πολλές άλλες αξίες και πανανθρώπινες ιδέες
Το άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Μέγαρο Μουσικής, Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγεται στους χώρους του Μεγάρου, απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και του Γυμνασίου, είναι εγκεκριμένο από το ΥΠΠΕΘ, έχει σχεδιαστεί από εκπαιδευτικούς, στηρίζεται σε παιδαγωγικούς στόχους και αρχές και είναι εστιασμένο στα αναλυτικά προγράμματα του σχολείου. Ως πρόταση συνέργειας της εκπαίδευσης με φορείς του πολιτισμού παρείχαν την υποστήριξή τους: ο ΟΜΜΘ (εγκαταστάσεις, υλικά τρέχοντος εικαστικού και μουσικού εργαστηρίου σχολικού έτους και κολατσιό), το ΚΘΒΕ (ηθοποιοί), το ΚΕΠΟΘΕ (Αφίσες, υλικό διάχυσης) και η Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (φοιτητές πρακτικής άσκησης). Η καινοτομία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια δημιουργική-συμμετοχική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, όπου η αισθητική προσέγγιση και η οπτικοακουστική αντίληψη του χώρου πλαισιώνεται από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της μουσικής, να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην τέχνη δρώντας μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης και σε συγκεκριμένους σταθμούς εργασιών οι μαθητές/τριες με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων, βιωματικές τεχνικές μάθησης, αντιλαμβάνονται τη οργάνωση και τη λειτουργικότητα των χώρων μέσα από την εξέλιξη ενός μύθου της αρχαιότητας, του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, ως θεατρικού δρώμενου. Σε δυο εργαστήρια, το εικαστικό εργαστήριο όπου οι μαθητές/τριες μπαίνουν σε ενσυναίσθηση με τις εικαστικές δημιουργίες τους και το μουσικό εργαστήριο στη MOYSA, όπου γνωρίζουν τον κόσμο της κλασικής μουσικής, των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας αλλά και σύγχρονων μουσικών συνθέσεων που έχουν εμπνευστεί από το συγκεκριμένο μύθο, οι μαθητές /τριες Γνωρίζουν, Εκφράζονται και Δημιουργούν το δικό τους Κόσμο της Μουσικής, της Τέχνης και Πολιτισμού. Επιπρόσθετα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδεύεται και από υλικό προ-εργασίας και μετ-επεξεργασίας, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί ανώνυμα αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους, αξιολογούν και ανατροφοδοτούν το πρόγραμμα Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των μαθητών/τριών που έχουν επισκεφθεί και συμμετάσχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από την Κεντρική Μακεδονία αλλά και από άλλες περιφέρειες και νομούς της χώρας (Λάρισα, Τρίκαλα, Καβάλα, Δράμα, Κέρκυρα, Καστοριά κ.α.) και που υπολογίζεται στους 2100 μαθητές από 75 σχολεία μέχρι το μήνα Μάρτιο και θα αγγίξει τις 3000 μαθητές και τα 90 σχολεία ως τον Ιούνιο του 2019. Επίσης σημαντικό γεγονός αποτελεί η συμμετοχή σχολείων με ΑΜΕΑ, όπως ΕΕΕΕΚ, Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων καθώς επίσης και πρόσφυγες μαθητές.
Υπάρχει σκέψη για ένα τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που δεν προλάβαμε να το υλοποιήσουμε και αφορά μια τρίωρη εκπαιδευτική διαδρομή, που θα ξεκινά από τη μεγάλη και πλούσια Βιβλιοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, θα συνεχίζει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και θα ολοκληρώνεται στο Βασιλικό Θέατρο.
Πρόγραμμα Μαθητείας ΕΠΑΛ – 1η στην Ελλάδα και πέρσι και φέτος
Στην επαγγελματική εκπαίδευση έδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την αρχή της θητείας μου στη θέση του ΠΔΕ, μετά από τη θέση του διευθυντή σε ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης στο συγκρότημα του Ευκλείδη. Για πρώτη φορά τοποθετήθηκε Υπεύθυνος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην ΠΔΕ τον Απρίλη του 2015, έγινε επαναφορά των απολυμένων στις οργανικές τους θέσεις και επανασύσταση καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων τον Μάη και Ιούνη 2015.
Το 2017 συγκροτήσαμε μια πολύ δυνατή Ομάδα Υποστήριξης Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑΛ που όργωσε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενημέρωσε για τη Μαθητεία Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντές ΕΠΑΛ και Εργαστηριακών Κέντρων, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καταφέραμε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Μαθητείας στη Β φάση πάνω από 750 απόφοιτοι ΕΠΑΛ, αριθμός που φέρνει την ΠΔΕΚΜ πρώτη από όλες τις ΠΔΕ στο πρόγραμμα της Μαθητείας. Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ εργάζονται σε επιχειρήσεις πάνω στην ειδικότητά τους, 4 ημέρες την εβδομάδα, για 9 μήνες, με καθαρό ημερομίσθιο 17-19 ευρώ, ασφάλιση, ένσημα, αναβολή στράτευσης για τους άνδρες, αποκτώντας προϋπηρεσία σε νεαρή ηλικία και πιστοποιητικό Επιπέδου 5 μετά το τέλος της Μαθητείας και εξετάσεις πιστοποίησης. Την φετινή χρονιά 2018-19 στο πρόγραμμα της Μαθητείας συμμετέχουν πάνω από 1000 απόφοιτοι ΕΠΑΛ και η ΠΔΕΚΜ είναι και φέτος πρώτη στη Μαθητεία σε όλη την Ελλάδα. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, το ημερομίσθιο του απόφοιτου ΕΠΑΛ που συμμετέχει στη Μαθητεία διαμορφώθηκε στα 19-21 ευρώ καθαρά. Τον Φλεβάρη του 2019 έγιναν οι πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης όπου συμμετείχαν πάνω από 500 απόφοιτοι και τον επόμενο μήνα θα δοθούν τα πιστοποιητικά Επιπέδου 5 στους επιτυχόντες απόφοιτους.
Πρόγραμμα Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ
Και στο πρόγραμμα Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ {ΜΝΑΕ) η ΠΔΕΚΜ συμμετέχει ενεργά από την αρχή του προγράμματος με ορισμό Υπευθύνου ΜΝΑΕ στην ΠΔΕ και πολύ καλή συνεργασία με τους Διευθυντές ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεργαζόμαστε με την Ομάδα ΜΝΑΕ στο Νόησις που υποστηρίζει το πρόγραμμα πανελλαδικά και τα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό 90%, συμμετέχουν με σχέδια δράσης , που για την υλοποίησή τους θα χρηματοδοτηθούν με 2300 ευρώ το κάθε ΕΠΑΛ. Στο πρόγραμμα ΜΝΑΕ, που υλοποιείται σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, υπάρχει υποστήριξη των μαθητών στην Α τάξη με δεύτερο καθηγητή φιλόλογο και μαθηματικό, καθώς και ψυχολόγος.
Ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία.
Είναι η 3η χρονιά που φιλοξενούμε στα σχολεία μας πρόσφυγες μαθητές/τριες, οι οποίοι διαμένουν σε 8 Κέντρα Φιλοξενίας (Διαβατά, Λαγκαδίκια, Βόλβη, Κάτω Μηλιά – Πιερία, Πολύκαστρο – Κιλκίς, Αλεξάνδρεια, Βέροια και Σέρρες), σε περίπου 50 ξενώνες – ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνται είτε οικογένειες είτε ασυνόδευτοι ανήλικοι και σε διαμερίσματα (Αστικός Ιστός) στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη και στο Κιλκίς. Για την παρακολούθηση της φοίτησης το ΥΠΠΕΘ έχει ορίσει 25 Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) εκ των οποίων οι 19 είναι μοιρασμένοι σε Κέντρα Φιλοξενίας και 6 παρακολουθούν τον Αστικό Ιστό. Συνεργαζόμαστε με εκπροσώπους από την Ύπατη Αρμοστεία, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη UNICEF, τις ΜΚΟ, καθώς και συνεργάτες από την Ομάδα Διαχείρισης, Παρακολούθησης και Συντονισμού για την Εκπαίδευση των Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ. Ενδιαφερόμαστε για τη φοίτηση όλων των παιδιών προσφύγων και όχι μόνο για αυτά που είναι σε ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 15 χρονών). Αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός μαθητών/τριων προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται στα 3.100 παιδιά, εκ των οποίων περίπου 550 φοιτούν σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Ψηφιακή αναβάθμιση της ΠΔΕ με ηλεκτρονικές αιτήσεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ, άδειες στελεχών εκπαίδευσης και διοικητικών υπαλλήλων, κλπ.
Το Τμήμα Πληροφορικής της ΠΔΕΚΜ σε συνεργασία με την Ομάδα Ανάπτυξης Λογισμικού του ΥΠΠΕΘ προχώρησε στην πιλοτική υιοθέτηση της πλατφόρμας δημιουργίας ηλεκτρονικών φορμών και διατίθεται πλέον η δυνατότητα δημιουργίας προσαρμοσμένων ηλεκτρονικών φορμών με πιστοποίηση χρηστών Taxisnet καθώς και Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Συγκεκριμένα, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, δημιουργήθηκαν οι παρακάτω φόρμες:
α) Αίτηση αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ Κεντρικής Μακεδονίας
β) Αίτηση αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας
γ) Τροποποίηση προτιμήσεων Αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ Κεντρικής Μακεδονίας
δ) Καταγραφή μαθητών/τριών προσφύγων Κεντρικής Μακεδονίας
ε) Καταγραφή έκτακτου συμβάντος Σχολικών Μονάδων Κεντρικής Μακεδονίας
στ) Καταγραφή στοιχείων απεργίας – στάσης ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
ζ) Καταγραφή διαδικασιών Τμημάτων ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
η) Αίτημα διαχείρισης χρηστών/ υπογραφόντων/ ανακλήσεων Διάυγειας
θ) Αίτηση άδειας
ι) Αίτηση υποβολής εκδήλωσης
ια) Υποβολή αιτήματος για την έκδοση Πιστοποιητικού 6ετούς η΄9ετούς φοίτησης
Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων
Το γραφείο πρωτοκόλλου, την τελευταία τετραετία, διαχειρίστηκε περισσότερα από 30.000 έγγραφα ετησίως. Είναι αρμόδιο για την πρωτοκόλληση και διανομή εγγράφων καθώς και τη χρέωση και την αποχρέωσή τους και επιπλέον ασχολείται με τη συστηματική εκκαθάριση του αρχείου. Η πρωτοκόλληση γίνεται με την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου (Codex) ενώ εφαρμόζεται ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων εντός της υπηρεσίας. Η εφαρμογή ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου εγγράφων που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία μας αναβαθμίζεται διαρκώς και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της οργάνωσης, της οικονομικότερης διαχείρισης και της διαφάνειας. Η διακίνηση της πλειονότητας των εγγράφων μεταξύ της υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών και μεταξύ της υπηρεσίας μας και πολιτών γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Λειτουργία νέων σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής (Άγιος Αθανάσιος, Παύλου Μελά).
Με προσωπικό ενδιαφέρον για την Ειδική Αγωγή και πολύ πίεση, από τον Απρίλη του 2015, καταφέραμε να λειτουργήσουμε το νέο σύγχρονο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας, σε διώροφο κτήριο 2000 τ.μ.. Από την επόμενη σχολική στο ίδιο κτήριο προγραμματίζεται να λειτουργήσει Ειδικό Νηπιαγωγείο και ΕΕΕΕΚ, αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Επίσης, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση και η μεταφορά της έδρας του ΕΕΕΕΚ ΙΝΑΑ Πεύκων (και μετονομασία σε ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά) σε διδακτήριο του Δήμου Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Λειτουργία νέων σχολικών μονάδων και εξοπλισμός σχολικών μονάδων
Χαρτογράφηση των υφισταμένων υποδομών και των αναγκών, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία». Οι προτάσεις αφορούσαν στην ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) και όλα τα είδη σχολείων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής). Για τον σκοπό αυτό, εκδόθηκαν δύο προσκλήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (το 2016 και το 2017 αντίστοιχα).
Χαρτογράφηση των αναγκών προμήθειας/αναβάθμισης εξοπλισμού ΤΠΕ των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σύνταξη και υποβολή πίνακα αιτούμενου εξοπλισμού ανά σχολική μονάδα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2014-2020. Η χορήγηση του εξοπλισμού στις 905 σχολικές μονάδες ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2014-2020, ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση αναγκών Σχολικών Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας και απεστάλη προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ. πίνακας αναγκών εξοπλισμού.
Ολοκληρώθηκε ο μειοδοτικός διαγωνισμός για τη στέγαση της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, του (πρώην) Γραφείου Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης και του (πρώην) Γραφείου Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων με τη μείωση των ενοικίων για τη στέγαση.
Ολοκληρώθηκε ο επαναληπτικός μειοδοτικός διαγωνισμός για τη στέγαση του Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης (ο πρώτος είχε κριθεί άγονος ελλείψει μειοδότη). Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών επίκειται η οριστική παραλαβή του ακινήτου και η εγκατάσταση του 2ου ΚΕΣΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Μετά την ψήφιση του Ν. 4547/2018 «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των νέων δομών και ειδικότερα των 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ΠΕΚΕΣ, καθώς επίσης και των 1ου και 2ου ΚΕΣΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και 2ου ΚΕΣΥ Δυτικής Θεσσαλονίκης και την κατά το ταχύτερο δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Σύνταξη, υποβολή προς έγκριση και τελική έγκριση εκ μέρους του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κτιριολογικού προγράμματος των Γραφειακών Χώρων Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, δυναμικότητας 82 ατόμων. Η έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για τη στέγαση της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται, ότι η με αρ. 2588/20-4-2006 σύμβαση μίσθωσης, με βάση την οποία στεγάζεται η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας σε ακίνητο ιδιοκτησίας της «ZEDA ΑΕ», έληξε την 27-4-2018.
Επικαιροποίηση των αδειών όλων των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας (2015).
Υποβολή Προτάσεων για ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό και κατάργηση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και τμημάτων ένταξης (Τ.Ε.) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (το 2016, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια).
Καθορισμός της τελικής κατάταξης κατά προτεραιότητα του καταλόγου των σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να κατασκευαστών με τη μέθοδο Σ.Δ.Ι.Τ.
Ενέργειες για την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος στέγασης σχολικών μονάδων αρμοδιότητας της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας (με χαρακτηριστικά παραδείγματα το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με ΛΤ Αμπελοκήπων, το ΕΕΕΕΚ Πολυγύρου κλπ).
Αποτύπωση και σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων χώρων για την χωροθέτηση Νηπιαγωγείων και τη σύνδεση με το δίκτυα ΔΕΗ, ύδρευσης και αποχέτευσης σε κέντρα φιλοξενίας της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας.
Συνέδρια, ημερίδες, φεστιβάλ, εκθέσεις, κλπ
1) 7ο-8ο-9ο-10ο Μαθητικά Συνέδρια Πληροφορικής στο ΝΟΗΣΙΣ., κατά μέσο όρο 2500-3000 μαθητές και 400 εκπαιδευτικοί κάθε χρονιά. Έτη 2015, 2016,2017,2018
Το 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής θα γίνει 16-19 Απριλίου 2019 στο Νόησις.
2) 3ο, 4ο, 5ο Πανελλήνια Φεστιβάλ Ρομποτικής στο ΝΟΗΣΙΣ και στο Πειραματικό Γυμνάσιο ΠΑ.ΜΑΚ. συμμετέχοντας 400-500 μαθητές και 50-100 εκπαιδευτικοί. Ετη 2016,2017,2018
3) 1ο και 2ος Περιφερειακοί Διαγωνισμος Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Δημαρχείο Πυλαίας με 200 συμμετοχές μαθητές και 50 εκπαιδευτικών. Έτη 2015, 2016.
4) 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ενδοσχολική Βία στο Μουσικό Σχολείο Θεσ/νικης με 1000 εκπαιδευτικούς επισκέπτες και 90 εισηγητές. Έτος 2017.
Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα γίνει 5-7 Απριλίου 2019 στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς.
5) Πανελλήνιο Συνέδριο για το Ανοικτό Σχολείο στο Μουσικό Σχολείο Θεσ/νικης. Με 300 επισκέπτες και 50 εισηγητές. Έτος 2018
6) 1o και 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολόγων, 2017 και 2018 στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ.
Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολόγων εκπαιδευτικών θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου 2019 στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ.
7) Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικοακουστικού Γραμματισμού στην Εκπαίδευση τον Ιούνιο 2016 σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου - Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ.
8) Ημερίδα για το Ασφαλές Διαδίκτυο στο ΝΟΗΣΙΣ - Φεβρουάριος 2018
9) Ημερίδα για την Νεανική Αρθρίτιδα στο ΝΟΗΣΙΣ - 2019
10) Ημερίδα για τις Νομικές Εκδοχές της Εκπαιδευτικής Πραγματικότητας στο ΝΟΗΣΙΣ - 2017
11) Ημερίδα «Προκλήσεις και Δυσκολίες στην Εκπαιδευτική Διαδικασία: η Συνάντηση και η Συνεργασία με τους Ειδικούς Ψυχικής Υγείας» στο ΝΟΗΣΙΣ Σεπτέμβριος 2017
12) Ημερίδα «Η Γεωλογία στην Εκπαίδευση σήμερα» στο ΝΟΗΣΙΣ 2017.
13) Έκθεση Έργων ΕΠΑΛ στο ΝΟΗΣΙΣ - Μάιος 2018
14) Μαθητιάδα Κεντρικής Μακεδονίας – 2017
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Τέλος, η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί, ενημερώνει και καταγράφει όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευση και Ειδικής Αγωγής.
Υλοποιήσαμε και τώρα είμαστε στη φάση της αποτίμησης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus+, KA2/Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών/Cooperation for innovation and the exchange of good practices, Action: Strategic Partnerships, KA2, με ακρωνύμιο: XENIOS ZEUS (eXpanding Educational traiNing activIties fOr refugeeS in Zones of apprEndship Utilising educational Structures) και θέμα: «Managing the refugee and migrant flows through the development of educational and vocational frames for children and adults».
Επιπλέον, η Υπηρεσία μας, κατά το τελευταίο εξάμηνο, συμμετέχει σε συμπράξεις με:
Α) το πρόγραμμα MEDIS (Mediterranean Inclusive Schools), με τη συμμετοχή των παρακάτω σχολικών μονάδων: 1ο, 44ο, 55ο, 63ο, 64ο Δ/Σ Θεσ/νίκης, 3ο Δ/Σ Αμπελοκήπων, 7ο Δ/Σ Νεάπολης, 25ο Δ/Σ Ευόσμου, 1ο Γ/σιο Χαριλάου, 4ο Γ/σιο Νεάπολης, 4ο Γ/σιο & 19ο Γ/σια Θεσ/νίκης, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ Κεντρική Δράση 3 «Υποστήριξη Μεταρρυθμίσεων Πολιτικής – Κοινωνική Ένταξη μέσω της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Νεολαίας» και έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σε ένα πολύγλωσσο πλαίσιο για την καλύτερη ένταξη νεοαφιχθέντων παιδιών μεταναστών και προσφύγων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Υλοποιείται από ένα σχήμα 10 συνεργαζόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων Περιφερειών Εκπαίδευσης, δήμων και ΜΚΟ σε 6 Μεσογειακές χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βουλγαρία και συντονίζεται από την Παγκόσμια Πανεπιστημιακή Υπηρεσία για τη Μεσόγειο (World University Service of the Mediterranean - WUSmed), μία ένωση για την προώθηση του ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση με βάση την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πανεπιστημιακή αυτονομία.
Β) το πρόγραμμα NEMESIS_HORIZON 2020, (Novel Educational Model Enabling Social Innovation Skills). Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που συνδέει την εκπαίδευση και την κοινωνική καινοτομία, ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής καινοτομίας σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το NEMESIS θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να παρέχουν όλα τα εφόδια στους μαθητές τους ώστε να γίνουν περισσότερο κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και να αναπτύξουν δεξιότητες καινοτομίας, ενισχύοντάς τους με τα εργαλεία και τις ικανότητες που θα χρειαστούν για να συμβάλουν στην αλλαγή της κοινωνίας.
Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021. Συνδυάζει καινοτόμα μαθησιακά μοντέλα, ανοικτές τεχνολογίες και συμμετοχικές σχέσεις και διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια του έργου, οι συμμετέχοντες οργανισμοί (ερευνητές, φορείς κοινωνικής καινοτομίας, κοινωνικοί επιχειρηματίες και εκπαιδευτικοί) αναπτύσσουν ένα παιδαγωγικό πλαίσιο μάθησης για την κοινωνική καινοτομία και μία άμεσα εφαρμόσιμη μεθοδολογία για σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.
Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας είναι: το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ενταγμένο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 6ο Διαπολιτισμικό και Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου- Κορδελιού, καθώς και το 14ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης.
Γ) Σύμπραξη με την αντίστοιχη Περιφέρεια Εκπαίδευσης (Rectorat de l’Académie de Marseille) της Μασσαλίας της Γαλλίας, σε πρόγραμμα Erasmus+ Project PIME AM σε σύμπραξη με άλλες 10 χώρες με επικέντρωση στους εξής τρεις άξονες: συμπεριληπτικό σχολείο, σχολείο και πολίτης, σχολείο και εργασία.
Δ) το πρόγραμμα INTERCAP, (Developing Capacities together: European CSO-University, Networks for global learning on migration, security and sustainable development in an interdependent world). Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν 4 αρχικές επιμορφώσεις διάρκειας 14 ωρών διά ζώσης και 4 διαδικτυακά η καθεμία, προς 60 εκπαιδευτές συνολικά, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι επιμορφώσεις θα αφορούν θέματα μετανάστευσης, στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και εκπαίδευσης για την Αειφορία και στις πρώτες δύο θα δοθεί έμφαση στη μεθοδολογία Open Spaces for Dialogue and Enquiry, ενώ στις άλλες δύο στο Theatre for Living. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν πολλαπλασιαστικά άλλες 4 επιμορφώσεις προς 60 εκπαιδευτικούς, με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ε) το πρόγραμμα IntegratEd, (Promoting Meaningful Integration of 3rd Country National Children to Education) με συμμετοχή των Διαπολιτισμικών Γυμνασίων Θεσσαλονίκης, του 3ου Γυμνασίου Εχεδώρου, του 19ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και του 28ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Έχει ως στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση της συμμετοχής των νεοαφιχθέντων παιδιών των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (Υ.Τ.Χ.) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, για την επιτυχή συμπερίληψη τους στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF) 2014-2020 και υλοποιείται από ένα σχήμα 6 συνεργαζόμενων φορέων σε 5 χώρες με συντονιστή το ΚΜΟΠ - Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού.
Το εταιρικό σχήμα περιλαμβάνει την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το κέντρο CESIE στην Ιταλία, το Ίδρυμα InteRed στην Ισπανία, τον οργανισμό European Parents Association που προωθεί την ενεργή συμμετοχή των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών τους στο Βέλγιο και τη συμβουλευτική εταιρεία Canary Wharf Consulting στο Ηνωμένο Βασίλειο με εμπειρία στη δημιουργία καινοτόμων ηλεκτρονικών εργαλείων.
ΣΤ) το πρόγραμμα CIRCLE, (InClusion of Refugee ChiLdren in Education) που μόλις ξεκίνησε και κύριος στόχος του έργου είναι η ενσωμάτωση των εργαλείων αξιολόγησης της προηγούμενης μάθησης και του μηχανισμού επικύρωσης σε τοπικό/περιφερειακό ή εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή/και πολιτική στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία (και άλλες χώρες της Ε.Ε.) μάθησης για νεοαφιχθέντες πρόσφυγες/μετανάστες.
Ζ) το πρόγραμμα E-COURSE, (EnhanCing the ParticipatiOn and Learning Performance of Migrant and RefUgee Children in PRimary School Education), χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 και υλοποιείται από σχήμα 8 συνεργαζόμενων φορέων από 7 χώρες. Στόχος του έργου είναι η καλύτερη ενσωμάτωση των (νεοαφιχθέντων) παιδιών μεταναστών και προσφύγων μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης, συμμετοχής και μαθησιακής απόδοσής τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
H) το πρόγραμμα SWPBS, (Building School-Wide Inclusive, Positive and Equitable Learning Environments through a Systems-Change Approach), αφορά τη δημιουργία σχολικών ευρυζωνικών, θετικών και ισότιμων μαθησιακών περιβαλλόντων μέσω προσέγγισης των συστημάτων αλλαγής. Το SWPBS δίνει έμφαση στα συστήματα υποστήριξης σε σχολεία τα οποία προωθούν προληπτικές στρατηγικές για τον καθορισμό, τη διδασκαλία και τη διατήρηση των κατάλληλων μαθησιακών συμπεριφορών (π.χ. πολιτικών, κοινωνικών, σχεσιακών, διαπολιτισμικών) για τη δημιουργία θετικών και περιεκτικών σχολικών περιβαλλόντων. Δίνεται προτεραιότητα σε όλες τις χώρες εταίρους για την πρόληψη της βίας στο σχολείο. Επιπρόσθετα, ενισχύεται η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών με την ανάπτυξη εγχειριδίων κατάρτισης και προγύμνασης, ηλεκτρονικών ενοτήτων και εργαλείων για τη χρήση του προσωπικού του σχολείου για θετική υποστήριξη συμπεριφοράς. Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα έρευνας από αυτό το έργο για να διαμορφωθεί μια πρόταση εκπαιδευτικής πολιτικής.
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα, εκτός από την επικοινωνία, επαφή και συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βοηθούν στην ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΠΔΕ και στην ψηφιακή – ηλεκτρονική αναβάθμισή της. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω την αγορά ενός απιινιδωτή για τις ανάγκες του προσωπικού και των επισκεπτών της ΠΔΕ, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τη χρήση του απινιδωτή.
Αυτά είναι μερικά από όσα έγιναν στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας την τελευταία τετραετία με την στήριξη του ΥΠΠΕΘ και την προσωπική υποστήριξη του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου και των Γενικών Γραμματέων.
Εύχομαι ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής με την βοήθεια και τη συνεργασία των διοικητικών υπαλλήλων και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, να συνεχίσει την εξωστρέφεια της ΠΔΕ, τα 2 επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις, παράλληλα με τις άλλες διοικητικές εργασίες που είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι Εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, οι προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι προτάσεις για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην ΠΔΕ και στις Δ/νσεις Εκπ/σης, κλπ.
Παναγιώτης Ανανιάδης
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη