Εκπαίδευση 0

Καρύταινα: Το Τολέδο της Ελλάδας που ύμνησε ο Καζατζάκης

karytaina
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Εκπληκτικό βίντεο Drone πάνω απο το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη

«H Kαρύταινα είναι αληθινά το Τολέδο της Ελλάδας» έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, όταν επισκέφτηκε το χωριό της ορεινής Γορτυνίας. Όπως θα διαπιστώσετε και στο παρακάτω βίντεο της ομάδας updrones  είναι ένα μαγευγευτικό χωριό που κουβαλά μία μακρά και λαμπρά ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με σημαντικά γεγονότα του τόπου μας.

Η Καρύταινα, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ορεινής Αρκαδίας και είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου αποτελώντας ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή. Μάλιστα, οι παλαιοί θα τη θυμούνται από το χαρτονόμισμα του πεντοχίλιαρου, όπου απεικονιζόταν στη μία πλευρά του. Στην άλλη απεικονιζόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης είχε επιλέξει το χωριό ως ορμητήριό του.

Το ιστορικό χωριό απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει και να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είναι ο μεσαιωνικός της χαρακτήρας και η αύρα που αποπνέει, μέχρι και σήμερα. Τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, το επιβλητικό της κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες είναι αυτά τα στοιχεία που δίνουν στο χωριό, προσωπικότητα.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέα σχολική χρονιά 2026-2027: «Κλείδωσε» ο αγιασμός και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σκάνδαλο στην Εθνική Σχολή Δικαστών: Υποψήφιος γραμματέας πιάστηκε με πλαστό πτυχίο

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει μετά τις 3 Αυγούστου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση