Κωφοί μαθητές σε υπόγειες αίθουσες χωρίς παράθυρα και δίπλα στον καυστήρα;
Οι δάσκαλοι της περιοχής στην Α Αθήνας λένε "Τα σχολειά μας δεν μπορεί να γίνονται «αποθήκες ψυχών»."

Η ίδρυση νέου ΕΕΕΕΚ κωφών επιχειρείται να στεγαστεί σε ένα από τα πιο προβληματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "ο Αριστοτέλης" που εστάλη στο alfavita.gr.
Το σχολικό κτίριο που αναμένεται να στεγάσει κωφούς μαθητές είναι τόσο απαρχαιωμένο που έχει αίθουσες διδασκαλίας στο υπόγειο χωρίς παράθυρα, δίπλα στον καυστήρα φυσικού αερίου ενώ δεν έχει αίθουσες για άλλες λειτουργίες του σχολείου.
Διαβάστε το κείμενο του "Αριστοτέλη":

Σχετικά με την ίδρυση νέου ΕΕΕΕΚ κωφών στο σχολικό συγκρότημα του 54ου και 55ου ΔΣ Αθηνών

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων στις 6/12/2018 να στεγάσει στο κτήριο του παλιού 42ου Γυμνασίου (συστεγαζόταν με το 54ο και 55ο ΔΣ) που έχει μετακινηθεί, το ΕΕΕΚ κωφών, παρά την αντίθετη γνώμη του Αριστοτέλη, της Β΄ΕΛΜΕ, των συλλόγων διδασκόντων του 54ου και 55ου ΔΣ.

Είναι γνωστά τα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα των σχολικών κτιρίων του 54ου και 55ου δημ. Σχολείων Αθηνών. Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο, μη συντηρημένο σχολικό συγκρότημα που ακόμη και σήμερα λειτουργούν αίθουσες διδασκαλίας σε ακατάλληλους χώρους (υπόγεια χωρίς παράθυρα, δίπλα στο καυστήρα φυσικού αερίου κτλ) ενώ δεν υπάρχουν και απαραίτητες αίθουσες για άλλες λειτουργίες, όπως αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα για τη σίτιση των μαθητών (αυτό γίνεται στις τάξεις). Επιπλέον τα συγκεκριμένα σχολεία και λόγω της χωροταξικής θέσης που βρίσκονται (κέντρο της Αθήνας), έχουν αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων μαθητών στο δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία, με πολλές δυσκολίες και προβλήματα, την αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των δύο σχολείων. Μέσα σε ένα χρόνο τα τμήματα υποδοχής προσφύγων έχουν φτάσει τα 6 και του χρόνου μπορεί να είναι και 8, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, με ότι σημαίνει αυτό για υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Μόνο φέτος είχαμε την ένταξη περίπου 70 προσφύγων μαθητών.

Μετά τη μεταστέγαση του 42ου ΓΕΛ Αθηνών, παραχωρήθηκαν κάποιες αίθουσες στα δύο σχολεία ( 4 στο 55ο ΔΣ, 2 στο 54ο ΔΣ, 1 στο 54ο νηπ.) για να μπορούν να γίνουν λειτουργικά προσωρινά (να φύγουν τάξεις από τα υπόγεια), χωρίς όμως να λύνεται οριστικά το πρόβλημα καθώς παραμένει η ανάγκη για ακόμη περισσότερες αίθουσες (αίτημα 55ου ΔΣ προς ΔΕΠ 06/2018, καθώς και του 54ου 09/2018).

Η επιλογή της ίδρυσης νέας σχολικής μονάδας και συγκεκριμένα νέου ΕΕΕΕΚ κωφών στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα είναι τουλάχιστον «άστοχη» και «προβληματική». Σε αυτό το σχολείο με τις παραπάνω ιδιαιτερότητες επιλέγεται να δημιουργηθεί νέα σχολική μονάδα ειδικής αγωγής, δηλαδή σχολική μονάδα που χρειάζεται συγκεκριμένες προδιαγραφές για παιδιά με ειδικές ανάγκες, για να υπηρετεί τον παιδαγωγικό της ρόλο, να εξασφαλίζει την απαραίτητη ασφάλεια για όλα τα παιδιά. Ακόμη και οι συζητήσεις που ακούγονται για απογευματινή λειτουργία (παγκόσμια πρωτοτυπία στα εκπαιδευτικά δεδομένα) του σχολείου δεν αλλάζει την προβληματική της πρότασης.  Αυτή η απόφαση αντικειμενικά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα και είναι πέρα από κάθε λογική.     

Το σωματείο μας και οι σύλλογοι διδασκόντων των δύο σχολείων, δεν συναινούν σε αυτή την προοπτική, που δεν υπηρετεί τις παιδαγωγικές ανάγκες ούτε των μαθητών των δημοτικών σχολείων, ούτε και των μαθητών με ειδικές ανάγκες του ΕΕΕΕΚ κωφών. Τα σχολειά μας δεν μπορεί να γίνονται «αποθήκες ψυχών».

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας  να μην προχωρήσει σε αυτή την απόφαση  και άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για:

-Τη στήριξη των υπαρχόντων δομών με ενίσχυση του ταμείου της σχολικής επιτροπής και εκτεταμένα έργα συντήρησης από τον προϋπολογισμό του Δήμου Αθήνας και την τεχνική υπηρεσία του.

-Να βρεθεί κατάλληλος χώρος που να πληροί όλες τις προδιαγραφές για ίδρυση νέου σχολείου ΕΕΕΕΚ Κωφών. Το δεσμευμένο οικόπεδο στην οδό Λάμψα είναι γι’ αυτή τη χρήση και οφείλει να αξιοποιηθεί πριν χαθεί.

 

ΤΟ ΔΣ

  

best of network

σχετικά άρθρα

Εμπειρία Πανεπιστημίου Οξφόρδης στην Αθήνα, για μαθητές ηλικίας 15-19 ετών
Εμπειρία Πανεπιστημίου Οξφόρδης στην Αθήνα, για μαθητές ηλικίας 15-19 ετών
Νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα μοναδικό, παγκόσμιο εκπαιδευτικό event στο Byron College
Εμπειρία Πανεπιστημίου Οξφόρδης στην Αθήνα, για μαθητές ηλικίας 15-19 ετών
Ο Π.Λαφαζάνης κατέθεσε μήνυση κατά του Τσίπρα για  «παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας» 
Ο Π.Λαφαζάνης κατέθεσε μήνυση κατά του Τσίπρα για  «παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας» 
Με αφορμή τις διώξεις κατά του γραμματέα της Λαϊκής Ενότητας
Ο Π.Λαφαζάνης κατέθεσε μήνυση κατά του Τσίπρα για  «παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας»