Είμαι Δάσκαλος και ψήφισα στις εκλογές-Γουστάρω το λειτούργημά μου και το γιορτάζω καθημερινά
Του Κώστα Μπακατσή*

Κάποιοι/κάποιες θεωρούν χρήσιμο κι ωφέλιμο να κράξουν τους εκπαιδευτικούς για τη μια μέρα που το παιδί τους «έχασε» λόγω των εκλογών. 

1. Μακάρι το κάθε παιδί να χάνει κάθε χρόνο μια μέρα από τη ζωή του και να κερδίζει την ζωή του ολάκαιρη, που χάνεται σε ένα γκρίζο παρόν κι ένα αβέβαιο μέλλον. Μέσα σε κρύες αίθουσες όπου στενάζει η Παιδαγωγική και η διαδικασία της Μάθησης. Όπου επί χρόνια ΝΔΠΑΣΟΚΙΚΑ απουσίαζαν οι εκπαιδευτικοί μέχρι και Χριστούγεννα κάποιες φορές. Όπου ακόμα και σήμερα δεν έχουν έρθει όλοι οι εκπαιδευτικοί. 

2. Τα παιδιά είναι προσωπικότητες κι όχι σακιά με πατάτες! Απαιτούν σεβασμό και μόρφωση! Δε θέλουν φύλαξη και συμμόρφωση. Αν θέλετε τα παιδιά σας σε Σχολειά φυλακές σε κάτεργα δε σας αξίζει να είστε γονείς και πρέπει να ντρέπεστε που δε χαίρεστε αυτό το ευλογημένο ανεκτίμητο Δώρο: Τα παιδί σας!

3. Το παιδί που θα κατανοήσει πως ο γονιός του έκανε το παν άδεια, κοπάνα από τη δουλειά για να είναι μαζί του στο σπίτι ή στο πάρκο ή σε κάποιο Μουσείο, Θέατρο κλπ δένεται πολύ περισσότερο κι αγαπάει τόσο πολύ την οικογένεια ώστε σταματά να έχει ως εργασία για το σπίτι το «τίποτα» Ασχολείται με τα πάντα, πάντα γιατί νιώθει να το αγαπούν και να το νοιάζονται.

4. Ο εκπαιδευτικός κάθε 2 χρόνια την 1η Τετάρτη του Νοέμβρη ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ψηφίσει εκπροσώπους σε ένα Κρατικό Συμβούλιο. Πηγαίνει σε ΕΝΑ σχολείο ανά ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, το οποίο μπορεί να απέχει από το σπίτι του δεκάδες χιλιόμετρα. Και δεν πηγαίνει ως παράγοντας !Πηγαίνει συζητώντας με συναδέλφους και διεκδικώντας την υποστήριξή τους σε κάποιο σχέδιο για την βελτίωση της Εκπαίδευσης και της Παιδείας. Δηλαδή για το ίδιο το Μέλλον των παιδιών, τα οποία και εκείνη τη μέρα αγαπά και νοιάζεται. 

5. Ο εκπαιδευτικός καθημερινά, κάποιες φορές κι εκτός ωραρίου, συχνά σαββατοκύριακα είναι Δάσκαλος, Γιατρός, Ψυχολόγος, Νοσοκόμος, Παιδονόμος, Φύλακας, Καθαρίστρια, Κλειδαράς, Υδραυλικός, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτρονικός. Μοιράζει τα συσσίτια και διασκορπίζει το φόβο και τον πανικό σε άσχημα καιρικά φαινόμενα, εξασφαλίζει την ασφάλεια σε σεισμούς ή φωτιές πλημμύρες. Ασχολείται με αθλητικές δραστηριότητες καλύπτοντας τις ανάγκες παιδιών και γονιών ακόμα και των λίγων που έρχονται απλά για να φωτογραφηθούν με τα βλαστάρια τους. Μαθαίνει σε περήφανα Ελληνόπουλα να απαγγέλλουν, να τραγουδούν, να παρελαύνουν, να μαθαίνουν, να κατανοούν και να διδάσκουν. Ασχολείται με ζήλο με το γιορτασμό των Επετείων, αφού πάρα πολλοί γονείς θεωρούν πως εθνικό φρόνημα είναι η κατεβασιά στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου και η βόλτα στην παραλία κι αγνοούν παντελώς το Ρούπελ, το Δίον, τα Πετράλωνα, το Σκρα, την Πέλλα και 

Αντίθετα δάσκαλοι και δασκάλες πηγαίνουν με τα παιδιά και για τα παιδιά στα Μουσεία, στα Κάστρα κι από κει στον Όσιο Δαυίδ, στον Άγιο Νικόλα τον Ορφανό, στη Ροτόντα και στον Πύργο το Λευκό, κρατώντας από το χεράκι το παιδί που φοβάται την κίνηση ή το σκοτάδι ή το στενό πέρασμα. Οι Δάσκαλοι και οι δασκάλες που δε χαμπαριάζουμε πως σχολάμε στις 12.30΄ ή πως έχουμε κενά και πάμε στο Θέατρο, στον κινηματογράφο ή και στην Εκκλησία! (Τα μεταλαβαίνουμε κιόλας, γιατί η νονά αδυνατεί).

6. Όλα αυτά και ακόμα πιο πολλά έχοντας απέναντι μας μια μερίδα γονιών που η ασέβειά τους κι ο χλευασμός δημιουργεί στα παιδιά τους απέχθεια για το σχολείο, τη μόρφωση και το δάσκαλο. Γονιός που περιμένει στη γωνιά να τη βγει στο πρώτο λάθος μας ώστε να τονίσει το υπερτροφικό του «εγώ». Που δεν συμβαδίζει με την υπεύθυνη στάση των περισσότερων, που τελικά βοηθά την ανάπτυξη του ίδιου τους του παιδιού. 

7. Αυτά και περισσότερα με το χαμόγελο και το κλίμα το παιδαγωγικό απέναντι σε μια πολιτεία που μας απαξιώνει χρόνο με το χρόνο, που μας χαρίζει επαίνους με τη σέσουλα για την απαράμιλλη κι αναντικατάστατη προσφορά μας την οποία ανταμείβει με 1 και 2 και 3 μνημόνια. Που πετσοκόβει μισθούς κι επιδόματα που τσαλαπατάει το παρόν και ρημάζει το μέλλον μας!

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΜΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ! ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΟΎΜΕ!

Συγγνώμη που καλούμε τα παιδιά να «χάσουν» μια μέρα και να κερδίσουν μια ζωή!

*Δασκάλου της Τάξης και της Πράξης

σχετικά άρθρα

ΥΠΕΣ ΠΓΔΜ: Ο Γκρούεφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία
ΥΠΕΣ ΠΓΔΜ: Ο Γκρούεφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία
Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει...
ΥΠΕΣ ΠΓΔΜ: Ο Γκρούεφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία
Roger Waters: O Νετανιάχου ασκεί ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους
Roger Waters: O Νετανιάχου ασκεί ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους
Ο Roger Waters, ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Pink Floyd, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι ασκεί «ρατσιστική» πολιτική...
Roger Waters: O Νετανιάχου ασκεί ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους