Την εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία έθεσε ως κεντρικό πολιτικό στόχο ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό MEGA News 104,6 και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιώργο Παπαχρήστο, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει έτοιμο κυβερνητικό πρόγραμμα και το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό για τη συγκρότηση υπουργικού συμβουλίου.
«Αντίπαλός μου είναι ο λαϊκισμός, η διαφθορά και η πολιτική που δεν πάει τη χώρα μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η δημόσια υγεία και η παιδεία.
«Με το ΠΑΣΟΚ η συζήτηση γίνεται για το σήμερα»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε οξεία κριτική τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τους ότι επιχειρούν να μετατοπίσουν τον δημόσιο διάλογο στην περίοδο των μνημονίων για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά αφηγήματα. Από την μία, αμφισβήτησε το προφίλ της «υπευθυνότητας» που προβάλλει ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τη στάση του το 2010: «Αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν ό,τι ψήφισε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα θα είχε πάει στη δραχμή»,.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε δημοσιονομικό έλλειμμα 15% και το μείωσε στο 5%, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση. Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή στη συζήτηση για το 2015 και το δημοψήφισμα «βολεύει τη Νέα Δημοκρατία» ώστε να αποφεύγει τη συζήτηση για τα τρέχοντα προβλήματα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μένει σιωπηλό.
Κοινωνικό κράτος, νέοι και οι διαδηλώσεις στη Γαλλία
Σχολιάζοντας το κύμα κινητοποιήσεων στη Γαλλία και την Ευρώπη, ο κ. Ανδρουλάκης απέδωσε τη δυσαρέσκεια των νέων στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην έλλειψη προοπτικής. «Μια νέα γενιά βλέπει ότι δεν θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της, με την έλλειψη ισχυρού κοινωνικού κράτους και στεγαστικής πολιτικής», δήλωσε.
Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές περιουσιών, υποστηρίζοντας ότι προκαλούνται από στοιχεία που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αναδιοργάνωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας χωρίς περικοπές στα ταμεία συνοχής.
Τραπέζια, funds και η πρόταση για το ιδιωτικό χρέος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ευθεία πρόκληση στον πρωθυπουργό να φέρει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε «ομηρία» από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) και τα επενδυτικά κεφάλαια (funds), ζητώντας να δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας» στους συνεπείς δανειολήπτες: «Αν ο Πρωθυπουργός δεν φέρει την πρόταση στη Βουλή, θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι προστατεύει τα funds και τις τράπεζες».