Διαφορετική αφηγηματική γλώσσα στην πολιτική επικοινωνία: Η κινηματογραφική τριλογία για την ΕΛ.Α.Σ.
Με αφορμή την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται μια εναλλακτική πρόταση πολιτικής επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων («Το πρόσημο της πολιτικής», «Η ελπίδα της ανατροπής» και «Η ώρα της ευθύνης»), το οποίο εστιάζει στη διαδρομή από το πολιτικό πρόσωπο στην κοινωνία και από εκεί στη συλλογική δράση για τη συγκρότηση του νέου φορέα «Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη» (ΕΛ.Α.Σ.).
Τα επεισόδια της τριλογίας και το περιεχόμενό τους
«Το πρόσημο της πολιτικής»
Επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό πολιτικό πορτρέτο του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μέσα από εσωτερικό μονόλογο, μνήμες και στοχασμό, αναζητείται η ουσία της δημόσιας ευθύνης και το σύγχρονο νοηματικό πρόσημο της πολιτικής.
«Η ελπίδα της ανατροπής»
Δίνει το λόγο στη νέα γενιά. Νέοι άνθρωποι περιγράφουν τις πραγματικές τους εμπειρίες γύρω από την εργασία, τη στέγη, την αβεβαιότητα και τους σχεδιασμούς τους για το μέλλον, προσδίδοντας κοινωνικό περιεχόμενο στην έννοια της ελπίδας.
«Η ώρα της ευθύνης»
Συνδέει την κοινωνική αγωνία με τη συλλογική πολιτική πράξη, που κορυφώνεται στη δημιουργία της ΕΛ.Α.Σ. Πολίτες διαφορετικών ηλικιών και διαδρομών τοποθετούνται για τη συμμετοχή στα κοινά και την ανάγκη για μια νέα πολιτική αρχή.
Στοιχεία από τη διαδικασία της παραγωγής της ταινίας
Αντί για μια κλασική προεκλογική καμπάνια με ταχείς ρυθμούς και συνθήματα, η παραγωγή υιοθέτησε τεχνικές ντοκιμαντέρ. Το εγχείρημα υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από νέους καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές και σπουδαστές, δίνοντας ένα χειροποίητο (handmade) αποτέλεσμα.
Επιστημονικός συντονισμός: Την επιστημονική επιμέλεια και τον δημιουργικό συντονισμό της πρωτοβουλίας είχε η Φανή Κουντούρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Επικοινωνίας.