τσιπρας
Τσίπρας: Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους όσοι συμφωνούν με το εγχείρημα, χωρίς όμως προϋποθέσεις ή «ρεζερβέ» θέσεων.

Το πολιτικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα παρουσίασε με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι θα έχει ενεργό ρόλο στις επόμενες εθνικές εκλογές και προαναγγέλλοντας τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, πιθανότατα έως τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή του δεν αποτελεί πλέον σενάριο αλλά ειλημμένη απόφαση. «Θα είμαστε παρόντες στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Και θα είμαι κι εγώ παρών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε για πρώτη φορά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα, τοποθετώντας την ανακοίνωσή του προς τον Σεπτέμβριο, εκτός απροόπτου. Όπως ανέφερε, οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι «το ραντεβού με την Ιστορία πρέπει να γίνει στην ώρα του».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί «πολιτικό εγχείρημα τύπου start-up», αλλά ανάγκη που προκύπτει από την κοινωνία. «Τα κόμματα δεν είναι καφετέριες για να ανοίγουν όποτε θέλουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι δέχεται έντονη πίεση από πολίτες να προχωρήσει άμεσα.

«Χωράνε όλοι, αλλά χωρίς όρους»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ποιοι θα συμμετάσχουν στη νέα πολιτική προσπάθεια. Όπως ξεκαθάρισε, η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους όσοι συμφωνούν με το εγχείρημα, χωρίς όμως προϋποθέσεις ή «ρεζερβέ» θέσεων.

«Δεν θα υπάρχουν προκρατήσεις για την πρώτη σειρά», σημείωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα για ρήξη με πρακτικές του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, έθεσε σαφή όρια για τη συμμετοχή εν ενεργεία βουλευτών, τονίζοντας ότι όποιος επιθυμεί να ενταχθεί θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική του έδρα.

«Αυτή η προσπάθεια θα γεννηθεί μέσα στην κοινωνία, όχι μέσα στη Βουλή», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι δεν επιδιώκει τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας από την πρώτη στιγμή.

Αιχμές για ΠΑΣΟΚ και πολιτικό σύστημα

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη συνολική εικόνα του πολιτικού σκηνικού, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ικανότητα του κόμματος να αποτελέσει ισχυρή εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, αλλά δομικό, κάνοντας λόγο για «περιστρεφόμενη πόρτα» στελεχών μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου, τονίζοντας ότι η δημοκρατία χρειάζεται πλουραλισμό και αντίλογο.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κατηγόρησε για εκτεταμένη διαφθορά και πολιτική φθορά.

«Είναι κυβέρνηση ελεγχόμενων και υπόδικων», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι σειρά σκανδάλων έχει πλήξει την αξιοπιστία της. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για «δίδυμο έγκλημα: τις παρακολουθήσεις και τη συγκάλυψη», ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Τεμπών, την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα, συγκάλυψη και ύβρη».

«Έχω μάθει από τα λάθη μου»

Κλείνοντας, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε αυτοκριτικός αλλά και αποφασισμένος για τη συνέχεια, τονίζοντας ότι δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος με το παρελθόν.

«Οι ήττες είναι πολλές φορές πιο ωφέλιμες από τις νίκες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η εμπειρία της διακυβέρνησης τον έχει αλλάξει. «Δεν έχω να αποδείξω τίποτα. Έγινα πρωθυπουργός στα 40 μου και έφυγα με το κεφάλι ψηλά», κατέληξε.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς το εγχείρημα Τσίπρα φαίνεται να παίρνει πλέον σαφή μορφή, με στόχο την επαναφορά του στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΡΑΝ
CNN: Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν διατηρεί σημαντική ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων
Σε διάγγελμά του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η ικανότητα του Ιράν να εκτοξεύει πυραύλους και drones έχει «δραματικά περιοριστεί»
CNN: Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν διατηρεί σημαντική ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων
φλοτιλα
Σώστε τη Γάζα: Πάνω από 80 πλοία σε νέα ανθρωπιστική αποστολή
Περισσότεροι από 1.000 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο επιχειρούν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να μεταφέρουν βοήθεια, εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης και...
Σώστε τη Γάζα: Πάνω από 80 πλοία σε νέα ανθρωπιστική αποστολή
τραμπ
Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο στρατός μας δεν έχει καν αρχίσει» – Σκληρή απάντηση από την Τεχεράνη
Η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικών...
Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο στρατός μας δεν έχει καν αρχίσει» – Σκληρή απάντηση από την Τεχεράνη