asimakopoulou
Έχουν επιβληθεί πρόστιμα στο υπουργείο Εσωτερικών

Από τον Πταισματοδίκη καλούνται η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλα τρία πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαχείριση και διαρροή των επίμαχων δεδομένων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση της διαρροής των στοιχείων e-mail Ελλήνων του εξωτερικού λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2024.

Οι τέσσερις καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της χρήσης διαρρεύσαντος απορρήτου.

Ο πταισματοδίκης αφού λάβει τις εξηγήσεις των υπόπτων θα διαβιβάσει τον φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη, που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, ώστε να αποφανθεί για την περαιτέρω ποινική πορεία της υπόθεσης κρίνοντας αν θα απαγγείλει κατηγορίες ή αν θα θέσει στο αρχείο την δικογραφία.

Για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων αποδήμων, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει επιβάλλει πρόστιμα στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς είχε την ευθύνη της επεξεργασίας των δεδομένων, στη Νέα Δημοκρατία, κρίνοντας ότι δεν έχει ευθύνη για την διαρροή αλλά μόνο για ελλιπή μέτρα προστασίας, στην πρώην ευρωβουλευτή αλλά και σε δύο τότε οργανωτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Κατά της απόφασης της Αρχής έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, το επίμαχο αρχείο με τα δεδομένα αποδήμων δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2023 για εσωτερική χρήση στο Υπουργείο Εσωτερικών για σκοπούς που αφορούσαν την εκλογική διαδικασία των βουλευτικών εκλογών του 2023. Ακολούθως διαβιβάστηκε από άγνωστο αποστολέα σε οργανωτικό στέλεχος της ΝΔ το οποίο τον Ιανουάριο του 2024 το έστειλε στην τότε υποψήφια ευρωβουλευτή.

Η Αρχή έκρινε σε ό,τι αφορά την κυρία Ασημακοπούλου, ότι «η επεξεργασία δεδομένων αποδήμων στην οποία προέβη η κυρία Ασημακοπούλου το διάστημα από 20/1/2024 έως και 1/3/2024 παραβίασε τις θεμελιώδεις αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας της επεξεργασίας» όπως ορίζεται στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μακέτα
Σχολή Καλών Ταλαιπωριών Φλώρινας
Οπότε «όλα τα άτομα του εργαστηρίου μεταφέρθηκαν σε διάσπαρτες αίθουσες του κεντρικού κτιρίου, οι οποίες δεν είναι αξιοποιήσιμες ή ασφαλείς για το...
Σχολή Καλών Ταλαιπωριών Φλώρινας
ερευνα
Η κρίση της έρευνας στην Ελλάδα: Παραιτήσεις, σκάνδαλα και υποχρηματοδότηση
Το τελευταίο έτος χαρακτηρίστηκε από ηχηρές παραιτήσεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ)
Η κρίση της έρευνας στην Ελλάδα: Παραιτήσεις, σκάνδαλα και υποχρηματοδότηση