asimakopoulou
Έχουν επιβληθεί πρόστιμα στο υπουργείο Εσωτερικών

Από τον Πταισματοδίκη καλούνται η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλα τρία πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαχείριση και διαρροή των επίμαχων δεδομένων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση της διαρροής των στοιχείων e-mail Ελλήνων του εξωτερικού λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2024.

Οι τέσσερις καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της χρήσης διαρρεύσαντος απορρήτου.

Ο πταισματοδίκης αφού λάβει τις εξηγήσεις των υπόπτων θα διαβιβάσει τον φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη, που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, ώστε να αποφανθεί για την περαιτέρω ποινική πορεία της υπόθεσης κρίνοντας αν θα απαγγείλει κατηγορίες ή αν θα θέσει στο αρχείο την δικογραφία.

Για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων αποδήμων, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει επιβάλλει πρόστιμα στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς είχε την ευθύνη της επεξεργασίας των δεδομένων, στη Νέα Δημοκρατία, κρίνοντας ότι δεν έχει ευθύνη για την διαρροή αλλά μόνο για ελλιπή μέτρα προστασίας, στην πρώην ευρωβουλευτή αλλά και σε δύο τότε οργανωτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Κατά της απόφασης της Αρχής έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, το επίμαχο αρχείο με τα δεδομένα αποδήμων δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2023 για εσωτερική χρήση στο Υπουργείο Εσωτερικών για σκοπούς που αφορούσαν την εκλογική διαδικασία των βουλευτικών εκλογών του 2023. Ακολούθως διαβιβάστηκε από άγνωστο αποστολέα σε οργανωτικό στέλεχος της ΝΔ το οποίο τον Ιανουάριο του 2024 το έστειλε στην τότε υποψήφια ευρωβουλευτή.

Η Αρχή έκρινε σε ό,τι αφορά την κυρία Ασημακοπούλου, ότι «η επεξεργασία δεδομένων αποδήμων στην οποία προέβη η κυρία Ασημακοπούλου το διάστημα από 20/1/2024 έως και 1/3/2024 παραβίασε τις θεμελιώδεις αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας της επεξεργασίας» όπως ορίζεται στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
«Εδώ Πολυτεχνείο!» - Τα «διδακτικά» σχολικά βιβλία ιστορίας
Η Ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα γεγονότα πριν και μετά παστώθηκαν με τόσα ψέματα και παραχαράξεις, ώστε χρειάζεται πολύ ξαρμύρισμα...
«Εδώ Πολυτεχνείο!» - Τα «διδακτικά» σχολικά βιβλία ιστορίας
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων - Πώς επηρεάζονται τα φιλολογικά μαθήματα και οι ίδιοι οι φιλόλογοι
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Επέτειος Πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από σήμερα, Σάββατο
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 52η Επέτειο του Πολυτεχνείου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από σήμερα, Σάββατο
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις
Αναλυτικά τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον ρόλο του σχολείου σήμερα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις