doukas
«Κάθε φορά άνοιγες και μια πάντα καινούργια σελίδα»

Χάρη,

Ποτέ δεν είχα σκεφτεί τη δύναμη της δημιουργικότητάς σου. Ποτέ δεν πήγε ο νους μου στο πάθος σου για να μάχεσαι για το «αδύνατο», για να το κατακτάς.

Παρακολουθούσαμε το όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον σου για την Γνώση, για την Έρευνα, για την Καινοτομία, για τη γρήγορη ανέλιξή σου στον χώρο της Ακαδημαϊκής ζωής. Ναι, προχωρούσες με πίστη στον εαυτό σου, με συστηματική εργασία, με υπευθυνότητα. Δημιουργούσες τη δική σου αυτόβουλη πραγματικότητα με ισχυρή επιδραστικότητα.

Αλλά ποτέ δεν φανταζόμουνα ότι θα είσαι τόσο ανατρεπτικός, ότι θα εκλεγόσουν Δήμαρχος της Αθήνας απέναντι σε έναν ισχυρό πυρήνα της συντηρητικής παράταξης. Έφερες την ελπίδα στους δημότες της πρωτεύουσάς μας. Γέμισες με πρωτόγνωρη χαρά τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Μετά από αρκετά χρόνια έφερες την πρώτη σοβαρή πολιτική ήττα της Ν.Δ. Δρομολόγησες την αποδόμησή της. Χαρήκαμε, συγκινηθήκαμε. Ζούσαμε ένα συλλογικό όνειρο. Ήταν πέρα από το δικό μας όνειρο όχι όμως και από το δικό σου.

Όταν με πήρες τηλέφωνο για να μου πεις ότι σκέφτεσαι να κατέβεις ως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας και σου απάντησα με έναν προβληματισμό «Χάρη, θα προλάβεις»; (ήταν τόσο λίγος ο χρόνος…), μου απάντησες αποφασιστικά «Μου αρέσει να κυνηγάω το αδύνατο»! Και το  συνέτριψες.

Που να φανταζόμουνα τότε,  όταν είχαμε πάει για Πάσχα οι δύο οικογένειές μας στο Καρπενήσι, τότε που ήσουνα μικρός μαθητής στο Δημοτικό ότι είχαμε δίπλα μας τον μελλοντικό Δήμαρχο της Αθήνας, τον μελλοντικό υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ζωή που κουβαλάει αυτά τα ξέφωτα – και απλά κάποιοι άνθρωποι τα πραγματώνουν – ή τα γεννάει η δύναμη του ανθρώπου, εν προκειμένω η δική σου δύναμη;

Παρακολουθούσαμε την επιστημονική σου ανέλιξη στον πανεπιστημιακό χώρο, την τόσο σημαντική δράση σου στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή χώρο στο πιο επίμαχο θέμα των σύγχρονων κοινωνιών, στην ενέργεια. Και αναδεικνύεις το μείζον ζήτημα της ενεργειακής δημοκρατίας.

Η Φώφη Γεννηματά είδε τη δυναμική σου. Έγινες Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας, θέση που την επιβεβαίωσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στις συνεδριάσεις των Τομέων ένιωθα ότι έφερνες μαζί σου το καινούργιο.

Έβαζες τη σφραγίδα σου παντού: σε συνέδρια, σε εκδηλώσεις, σε fora. Οι ιδέες σου και οι προτάσεις σου απλώνονταν όλο και πιο έντονα, όλο και πιο επιδραστικά. Με τις ιδέες σου προοικονομούσες ένα αισιόδοξο μέλλον, το μέλλον της επιστήμης και της δημιουργικότητας, της ευθύνης και της αποφασιστικότητας.

Άραγε από τότε που ήσουν μικρός μαθητής και παρακολουθούσες απόμακρα τις πολιτικές συζητήσεις στο σπίτι σου, κάτι επωαζόταν; Η φαντασία σου να είχε γίνει σηματωρός για τα φωτεινά δημιουργήματά σου;  Μόνο εσύ ξέρεις τους πρώτους σπόρους και τις πρώτες φλόγες για το άνοιγμα της δράσης σου στη δημόσια ζωή, στην κοινωνία, στο κόμμα μας.

Κάθε φορά άνοιγες και μια πάντα καινούργια σελίδα. Κάποιοι λένε ότι βιάζεσαι, ότι δεν μπορείς να υπηρετήσεις δύο θεσμούς ταυτόχρονα. Προφανώς δεν βλέπουν ότι οι δύο θεσμοί αλληλοενισχύονται – αρκεί να έχεις σχέδιο, να σέβεσαι την αυτονομία τους, να παράγεις έργο. (Ο απελθών δήμαρχος, που ήταν «αποκλειστικός» στον Δήμο και αόρατος στην πράξη, άραγε δεν δίνει μια αποστομωτική απάντηση στους σχολιαστές);

Δεν βλέπουν ότι η ζωή δεν πορεύεται γραμμικά και σωρευτικά, ότι έχει ασυνέχειες, ότι προκαλεί ανατροπές, ότι έχει κορυφώσεις; Δεν βλέπουν ότι τα δείγματα γραφής του Χάρη Δούκα δεν είναι «το ένα διστακτικό βήμα μετά το άλλο»; Δεν βλέπουν ότι θρυμμάτισες τα σύνορα άλλων κομμάτων, ότι διαμόρφωσες μια κουλτούρα συνεργασίας για μια ευοίωνη προοπτική στην Αθήνα μας;

«Πάμε τώρα» για τους νέους καιρούς της δημιουργίας και της ελπίδας, του έργου και της δυναμικής. «Πάμε δυνατά» για την Εθνική Ατζέντα Αλλαγών, για τον ελπιδοφόρο κόσμο των ιδεών και των αξιών της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. Υποστασιοποίησε το δημοκρατικό, συλλογικό φαντασιακό σε ισχυρή πολιτική πρόταση. 

*Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias.jpg
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα υπογραφούν από τον υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας και θα σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ