maksimou
«Το γεγονός ότι συζητάμε τα πολιτικά πράγματα – κυρίως στις προεκλογικές περιόδους – με βάση μόνο τη μονομέρεια των δημοσκοπήσεων, χωρίς αναλύσεις και ουσιαστικούς διαλόγους, έχει φτωχύνει την ίδια την πολιτική μας σκέψη»

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές το πιο κύριο μήνυμα ήταν η αποδόμηση της συντηρητικής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε για την ακρίβεια και τη νέα φτωχοποίηση, για την όξυνση των ανισοτήτων και το πλιάτσικο του Ταμείου Ανάκαμψης, για την αποσάθρωση του κράτους πρόνοιας και τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τα Τέμπη και για τις υποκλοπές, για τα αδιέξοδα στα εθνικά θέματα κλπ. Δεν αμφισβητήθηκε απλά και μόνο η πολιτική της – στην ουσία έχει απορριφθεί. 

Το γεγονός ότι συζητάμε τα πολιτικά πράγματα – κυρίως στις προεκλογικές περιόδους – με βάση μόνο τη μονομέρεια των δημοσκοπήσεων, χωρίς αναλύσεις και ουσιαστικούς διαλόγους, έχει φτωχύνει την ίδια την πολιτική μας σκέψη. Εν τω μεταξύ, ξεχνάμε τον χειραγωγικό ρόλο των δημοσκοπήσεων. Γίνονται οδηγοί μας πριν τις εκλογές, αλλά μετά δεν αναρωτιόμαστε για το ρόλο τους. 

Τι έγινε, για παράδειγμα, το 35% που έδιναν στη Ν.Δ.; Οι διάφοροι θιασώτες αυτών των εταιρειών λένε τέτοιες ανοησίες και με τέτοιο στόμφο – σαν να παίρνουν ισχύ από τη δύναμη των (κίβδηλων όμως) αριθμών που χρησιμοποιούν – και δεν αισθάνονται κάποιου είδους απολογία. Ο ρόλος τους εν τω μεταξύ έχει επιτευχθεί. Επηρέασαν όσο μπορούσαν το εκλογικό σώμα. Ας φανταστούμε απλά και μόνο αν έδιναν ποσοστό πρόβλεψης για τη Ν.Δ. το 28%, το πως θα επιδρούσε αυτό στο προεκλογικό σκηνικό και στην ψυχολογία των ψηφοφόρων.    

Για να πάμε στο θέμα μας, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Βελτιώθηκε, χειροτέρευσε ή περίπου έμεινε στάσιμη η ποιότητα της ζωής των Ελλήνων; Ένα είναι βέβαιο, ότι σε καμιά περίπτωση δεν βελτιώθηκε. Ακόμα και στάσιμη να έχει μείνει, με δεδομένο ότι σωρεύονται  τα προβλήματα και τα αδιέξοδα, στην ουσία οι εξελίξεις είναι επιβαρυντικές. 

Τι σημαίνει, για παράδειγμα, να έχουμε διαρκώς έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό και η αγοραστική δύναμή μας να μειώνεται – και αυτό να αφορά όλη την περίοδο της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ.; Και ακόμα, τι σημαίνει στη ζωή των νέων το να παραμένουν άνεργοι, χωρίς καμιά προοπτική; Δεν υπονομεύεται όλο και περισσότερο το μέλλον τους; 

Αλλά οι επιπτώσεις και τα ήδη υπαρκτά αδιέξοδα δεν είναι απλά και μόνο στην οικονομία της Ελλάδας και στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Έχουμε ένα ισχυρό ρεύμα αποστασιοποίησης και  παραίτησης των Ελλήνων από την πολιτική και από τον δημόσιο βίο. Και αυτό είναι πλήγμα για τη δημοκρατία. 

Το διάχυτο κλίμα απογοήτευσης διαμορφώνει ένα περιβάλλον, στο οποίο ήδη επωάζονται και εκφράζονται ακροδεξιά, θρησκοληπτικά, ρατσιστικά και εν τέλει αντιδημοκρατικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο αξιακός χάρης των πολιτών και το κοσμοθεωρητικό και ιδεολογικό τους «πιστεύω» αποκτά ανορθολογικά και σκοταδιστικά στοιχεία. 

Το γεγονός ότι δεν καρπώνεται ο προοδευτικός πολιτικός χώρος -  και ιδιαίτερα η Σοσιαλδημοκρατία - από την εκλογική πτώση της Ν.Δ. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τη μετατόπιση του αξιακού εκκρεμούς της κοινωνίας μας προς τον βαθύ συντηρητισμό. Εδώ είναι το βασικό πεδίο αναφοράς για τον προοδευτικό μετασχηματισμό: η ιδεολογική συστηματική και με σχέδιο παρέμβαση. 

Να εξηγηθεί το που οδηγούν αυτές οι επιλογές απαξίωσης της δημοκρατίας, και κυρίως να φωτιστεί ο ουμανιστικός προσανατολισμός, γιατί είναι η μόνη πηγή προόδου, αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα μέλλον δημιουργικό.   

Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergia-elstat.jpg
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
«Εργάνη»: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση για χρήση της 6ήμερης εργασίας
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
texniti noimisini
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Σαρώνει στους νέους εκπαιδευτικούς το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό εκπαιδευτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Χιλιάδες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος νέων...
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
viasmos.jpg
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας
«Στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ό,τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο… Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός»
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας