πασοκ
Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ετέθη ως κοινός στόχος μας. Όμως, αυξήσαμε την επιρροή μας κατά 5% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

«Να τα συζητήσουμε όλα», αυτό είναι το πρόταγμα που θέτουν κάποια διακριτά στελέχη μας. Και φυσικά, αυτό είναι αυτονόητο και αναγκαίο να γίνει. Πάντοτε ο εσωκομματικός διάλογος είναι ελεύθερος. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Όταν λένε «όλα», εννοούν κυρίως (ή και μόνο; ) θέμα προέδρου. Και κάποιοι άλλοι – πιο …ειλικρινείς στον στόχο τους – θέτουν μόνο θέμα ηγεσίας ως μοναδικοί αποτιμητές του δέοντος!

Και όλα αυτά, όταν ποτέ και από κανένα στέλεχος δεν ετέθη ζήτημα για τις θέσεις του κόμματός μας και για το ιδεολογικό του πλαίσιο, για τη στρατηγική του και την τακτική του, για την όλη κομματική του συγκρότηση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ετέθη ως κοινός στόχος μας. Όμως, αυξήσαμε την επιρροή μας κατά 5% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ήταν η έκτη συνεχόμενη ενίσχυσή μας. Φυσικά ο ρυθμός ανόδου της κοινωνικής επιρροής μας δεν είναι αυτός που θέλουμε. Απαιτείται διάλογος, για να εμβαθύνουμε στα αίτια και για να αναζητηθούν και άλλες πρωτοβουλίες – διάλογος και εντός του κόμματος αλλά και στην κοινωνία με τις συλλογικότητες και με τους πολίτες.

Είναι κοινός τόπος ότι ο Πρόεδρος έχει το σημαντικότερο ρόλο και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την πορεία του κόμματός μας. Αλλά δεν είναι άρχοντας σε ερημότοπο.  Η δυναμική των κομμάτων δεν είναι μια μονοπαραγοντική συνάρτηση του τύπου y=f (x). Οι παράγοντες που επιδρούν στο πολιτικό γίγνεσθαι πάντα ήταν και είναι πολλοί: κοινωνικοί και οικονομικοί, ψυχολογικοί και συναισθηματικοί, προσωπικοί και ιδεολογικοί, η δυναμική της κομματικής μας οργάνωσης και η δράση των διακριτών στελεχών μας και των μελών μας – ακόμα και παράγοντες αστάθμητοι.

Έχουμε στις ημέρες μας, ένα πολιτικό παράδοξο. Αντί να θέτουν θέμα προέδρου τα κόμματα που μείωσαν την εκλογική τους δύναμη, τίθεται στο κόμμα μας που είχε άνοδο. Και κάπως έτσι αντί να συζητάμε τη λαϊκή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, μερικοί μπαίνουν στην ατζέντα που διαμόρφωσαν από το βράδυ των εκλογών τα γνωστά δημοσιογραφικά φιλοκυβερνητικά επιτελεία.

Εδώ εμφανίζεται ένας ανορθολογισμός, που καλλιεργείται σκόπιμα. Ξεκίνησε από δημοσιογράφους, που εντάσσονται στο σύστημα της εξουσίας, βρήκε πρόσφορο έδαφος στους οπαδούς των άλλων κομμάτων και στη συνέχεια σε μέρος των δικών μας φίλων. Και το πιο ενδιαφέρον, το ασπάζονται στελέχη μας, που θέτουν το σχετικό ζήτημα. Γίνονται οπαδοί των οπαδών…

Ποιο είναι το επίδικο στοιχείο;. «Ο Ανδρουλάκης δεν τραβάει». Και αυτό όταν εξελέγη πριν από δυόμιση χρόνια με απόλυτα δημοκρατικό και εντυπωσιακό τρόπο και με τη συμμετοχή πάνω από 205.000 μελών και φίλων μας στον Β΄ γύρο. Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα. Όταν λέμε ότι «δεν τραβάει», εννοούμε προφανώς σε σύγκριση με τους άλλους αρχηγούς που «τραβάνε», τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κασσελάκη, τον κ. Βελόπουλο. Δηλαδή έμμεσα ζητείται να έχει ο Ανδρουλάκης τα …χαρίσματα των άλλων αρχηγών;

Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Γιατί ο Ανδρουλάκης υπηρετεί τον προγραμματικό λόγο, την πολιτική, την ιδεολογία και την κουλτούρα της Σοσιαλδημοκρατίας, τις αντιλήψεις της ευθύνης και τη σύνεσης. Και είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία, που εξαίρουν ακόμα και οι πολίτες άλλων κομμάτων. Προκύπτει ερώτημα. Τότε γιατί δεν επηρέασε πιο πολύ το αποτέλεσμα; Οι απαντήσεις είναι – κατά τη γνώμη μου – πολλαπλές.

Αναφέρω μερικές: α) η δημαγωγία εξακολουθεί να έχει πέραση, β) ο σκοταδισμός έχει απλωθεί και στην ελληνική κοινωνία – ο Βελόπουλος με «ένα εικόνισμα» παίρνει 9,3%, πάνω από το ΚΚΕ! γ) η ενοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ για την κρίση ακόμα έχει σκιές, δ) οι ιδεολογίες έχουν αμβλυνθεί, ε) η μεγάλη αποχή στρεβλώνει όλο το πολιτικό γίγνεσθαι, στ) το σύστημα εξουσίας από κοινού με το σύστημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι απόλυτα εχθρικό στον προγραμματικό λόγο και στον ορθολογισμό, γιατί ακριβώς είναι στοιχεία που αντικρούουν τη χειραγώγηση των πολιτών από τα πολλαπλά πεδία του συστήματος εξουσίας, ζ) ο προκλητικά χειραγωγικός ρόλος των δημοσκοπήσεων – που είναι άραγε το 35% της Ν.Δ.;

Με την ανάδειξη ενός τέτοιου προβλήματος, τα εν λόγω στελέχη μας προσπαθούν να εμφανιστούν ότι έχουν μεγαλύτερο άγχος για το ΠΑΣΟΚ, που δεν γίναμε δεύτερο κόμμα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είμαστε δήθεν ευχαριστημένοι και μια χαρά!

Για μερικές περιπτώσεις, η πρόκληση συζήτησης περί προέδρου υπήρξε – με την ίδια αιτιολογία – και στην προεδρία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που έδωσε μάχες, και διέσωσε το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη εποχή του! Και αυτό έχει την αξία του να συνυπολογιστεί. Γιατί θέτω ένα απλό ερώτημα. Αν δημιουργήσουμε μια αντίληψη περί «αναλώσιμων προέδρων», όταν δεν επιτυγχάνουμε με απόλυτο τρόπο τους στόχους μας, έχουμε σκεφτεί τι δρόμους ανοίγουμε;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτιμά απλά τον προεκλογικό μας αγώνα. «Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξή μας, επέλεξε να δώσει με συνέπεια μία πολιτική μάχη ιδεών, θέσεων και προγραμματικών λύσεων, έχοντας πάντα την πολιτική στο επίκεντρο μακριά από τον ευτελισμό, την απαξίωση και την τοξικότητα». Παράλληλα, θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το βασικό πεδίο της δράσης μας για το επόμενο διάστημα. «Προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας». Και αυτό πρέπει να είναι ο πυρήνας του διαλόγου μας.

Το ΠΑΣΟΚ, ως ιστορικό και θεσμικό κόμμα, οφείλει να κινηθεί συντεταγμένα και δυναμικά. Ο διάλογός μας οφείλει να είναι ουσιαστικός, να εμβαθύνει και να αναλύσει τα σωστά και τα λάθη μας, να προτείνει νέες ιδέες και προτάσεις και να αναδείξει την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας ότι ο αγώνας μας θα ανοίξει προοπτικές για τη χώρα μας, θα γεννήσει την ελπίδα στο λαό μας.

Υ.Γ.

Θα συνεχίσουμε για τα περί συνεργασίας…

*Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

biden.jpg
Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν: Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Διάγγελμα Μπάιντεν: Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας – Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ
Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν: Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες εξετάσεις - Έλληνες Φυσικοί: Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο εξέτασεις
Η Επιτροπή Παιδείας (ΕΠ) της ΕΕΦ, διαφωνώντας με την υπάρχουσα δομή του εξεταστικού δοκιμίου του μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις, συντάσσει...
Πανελλήνιες εξετάσεις - Έλληνες Φυσικοί: Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο εξέτασεις