linou
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | INTIME
«Καμπανάκι» Α. Λινού - «Θα έχουμε περισσότερους καρκίνους. Σήμα κινδύνου για την εφαρμογή 13ωρου στη βιομηχανία»

Σήμα κινδύνου για τους εργαζομένους στη βιομηχανία, ο οποίος θα προκύψει αν εφαρμοστεί ωράριο 13 ωρών εργασίας στη βιομηχανία από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΣΑ-ΠΣ και καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού.

Η Αθηνά Λινού στην ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που προωθεί την 6ήμερη εργασία και τις 13 ώρες ημερήσιας εργασίας, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι θα εκτίθενται σε επικίνδυνους παράγοντες περισσότερες ώρες.  

Η Αθηνά Λινού εξήγησε ότι η έκθεση των εργαζομένων για περισσότερες ώρες καθημερινά και εβδομαδιαία σε ακτινοβολίες όλων των μορφών, θόρυβο και πληθώρα χημικών παραγόντων θα δημιουργήσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και θα οδηγήσει σε περισσότερους καρκίνους.
 
Επισήμανε δε ότι στη νομοθεσία της Ε.Ε., την οποία σε μεγάλο βαθμό έχει ενσωματώσει και η Ελλάδα στο εθνικό δίκαιο, υπάρχει πλήθος οδηγιών που αφορούν τα ανώτατα όρια επιτρεπτής έκθεσης για τους εργαζόμενους. Όπως είπε, οι οδηγίες αυτές έχουν βασιστεί σε μελέτες για το πόσο εκτίθεται ένας εργαζόμενος, που εργάζεται 8ωρο και 5θημερο και αποσκοπούν στην πρόληψη καρκίνου καρκίνου πολλών μορφών, λευχαιμιών, χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας και πολλών άλλων ασθενειών. Μεταξύ αυτών, και ειδική οδηγία, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας πριν από πολλά χρόνια, για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. «Οδηγία, την οποία είχα την τιμή με ανάθεση από την ΕΕ να μελετήσω και υιοθετήθηκε αυτούσια. Γιατί στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν οι κίνδυνοι για το παιδί είναι πολύ μεγαλύτεροι», τόνισε η Αθηνά Λινού.

«Οποιαδήποτε έκθεση παραπάνω δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων», σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιατρικής, που επισήμανε ότι το άρθρο 9 του νομοσχεδίου Γεωργιάδη καταστρατηγεί όλες αυτές τις οδηγίες για την έκθεση των εργαζομένων επιτρέποντας την ίδια ημέρα να δουλεύει κάποιος 13 ώρες και πιθανόν αυτές οι 13 ώρες να αθροίζονται για 6 ή 7 ημέρες. 

Αυτό σημαίνει, είπε, ότι «σύντομα θα έχουμε αύξηση των επαγγελματικών νόσων».

Επισήμανε δε ότι «στη χώρα μας δεν μετριούνται, ούτε υπάρχουν αρκετοί γιατροί εργασίας να τις μετρήσουν, όπως είπε ο υπουργός, και ούτε υπάρχουν όπως ανέφερε κάποιος συνάδελφος αρκετοί εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ που ξέρουν ποια είναι τα όρια για να το τεκμηριώσουν».

«Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα έχουμε περισσότερους καρκίνους» τόνισε, προσθέτοντας ότι «μακροχρόνια, θα αλλάξει η νομοθεσία. Αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν οι μελέτες και θα αλλάξει η νομοθεσία». 

Αλλά, όπως σημείωσε: «Ποιος θα πληγεί με την αλλαγή του ανώτατου επιτρεπτού ορίου σε κάθε παράγοντα προς το χαμηλότερο για προστασία των εργαζόμενων, όπως τεκμηριώνεται από την ΕΕ; Θα πληγεί η βιομηχανία. Η βιομηχανία της χώρας μας αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει. Εν τω το μεταξύ όμως θα έχουμε χάσει ανθρώπους».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΑΚΡΥ
Συγκλονιστικό! Δυο γονείς που έχασαν στα Τέμπη το μοναχοπαίδι τους δώρισαν εξοπλισμό στο Τμήμα που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει!
Προσέφεραν εξοπλισμό για την εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει
Συγκλονιστικό! Δυο γονείς που έχασαν στα Τέμπη το μοναχοπαίδι τους δώρισαν εξοπλισμό στο Τμήμα που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει!