spartiates
Χρειάζεται να γίνει ένσταση στο εκλογοδικείο για να εξεταστεί η σχέση του Ηλία Κασιδιάρη με το εν λόγω κόμμα

Το νέο ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες» μετά την είσοδό του στη Βουλή, ευχαρίστησε τον νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη για την «ώθηση για αυτό το αποτέλεσμα», ενώ έτσι αποδεικνύεται το πόσο στενή σχέση έχει το κόμμα με τον ίδιο.

Από τη μεριά των φυλακών όμως, ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης, πανηγύρισε για τη νίκη του κόμματος κάνοντας λόγο για έναν «ανεπανάληπτο θρίαμβο όσων μάχονται Υπέρ Πατρίδος»

Μιλώντας στο MEGA ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους δεσμούς που δένουν τους «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρώτο στάδιο, δηλαδή η συμμετοχή στις εκλογές έχει περάσει, ενώ το επόμενο στάδιο είναι το εκλογοδικείο, το ανώτατο δικαστήριο που κρίνει πια για τα εκλεγμένα κόμματα.

«Η πρώτη φάση είναι για να μπουν κάποια κόμματα στην εκλογική διαδικασία, αυτό πέρασε. Τώρα έχουμε το εξής ερώτημα, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί, έχουν εκλεγεί σωστά; Αυτό, λέει το Σύνταγμα, γίνεται από δύο απόψεις: ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής.

Εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη.

Η διάταξη που έγινε μόνο ένα σκοπό μπορούσε να έχει», ανέφερε σχετικά με τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο. Ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να προσπαθεί να αποκλείσει ένα κόμμα επειδή δεν του αρέσουν οι ιδέες του. Τι προσπαθεί και τι πέτυχε να κάνει αυτή η διάταξη;

Να μη συμμετέχει στη Βουλή ένα πρόσωπο, γιατί μόνο αυτό μπορούσε να κάνει, που συνδέεται με διάφορα αδικήματα που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας. Το ότι ένα άλλο κόμμα που δεν αποτελούνταν από αυτό το πρόσωπο ή δεν το είχε μέλος του και πέρασε από την κρίση του Αρείου Πάγου, που δεν είχε κάποιες αποδείξεις ότι υπήρχε εγκληματική δραστηριότητα από μέλη αυτού του κόμματος είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί», κατέληξε.

Η ένσταση στο εκλογοδικείο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ο νόμος αφήνει το περιθώριο 15 ημερών από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, ωστόσο η κρίση αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

babiniotis
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»
Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επισημαίνει τα «μαργαριτάρια» της τηλεόρασης που «βγάζουν μάτι» και εξηγεί ποια πασίγνωστη έκφραση είναι λάθος
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»
panellinies-panelladikes2019-epal3.jpg
Πανελλαδικές 2026: Τα δύο «αουτσάιντερ» του Μηχανογραφικού με τεράστια απορρόφηση
Δύο «υποτιμημένες» σχολές με μεγάλες προοπτικές καριέρας – Οι επιλογές που λίγοι υποψήφιοι εξετάζουν
Πανελλαδικές 2026: Τα δύο «αουτσάιντερ» του Μηχανογραφικού με τεράστια απορρόφηση
πανελλαδικές
Πανελλαδικές: Τα «κρυφά» τμήματα Μηχανικών για δημιουργικά και καλλιτεχνικά μυαλά
Σπουδές για όσους σκέφτονται «έξω από το κουτί»: Τα τμήματα που συνδυάζουν design, φαντασία και τεχνολογία αιχμής
Πανελλαδικές: Τα «κρυφά» τμήματα Μηχανικών για δημιουργικά και καλλιτεχνικά μυαλά
επιγραφη
Ελληνική επιγραφή στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει το αποτύπωμα του ελληνισμού στην Κανταχάρ
Το ποιητικό μήνυμα του Σοφύτου από τον 2ο αιώνα π.Χ. φωτίζει την εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στην Κεντρική Ασία
Ελληνική επιγραφή στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει το αποτύπωμα του ελληνισμού στην Κανταχάρ