tsipras
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS
«Ζόφος και παρακμή κύριε Μητσοτάκη!» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το σκάνδαλο των υποκλοπών - Στοιχεία της ΑΔΑΕ αποδεικνύουν την παρακολούθηση πολιτικών και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω της πολιτικής θύελλας για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Ο ελληνικός λαός ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων... Όλοι αυτοί έγιναν βορά ενός παράνομου ρυπαρού και εγκληματικού δικτύου, με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όχι μόνο έχει την πολιτική ευθύνη αλλά τον υπέδειξε ως υποκινητή του σκανδάλου. «Ήταν ο επικεφαλής του δικτύου και το οργάνωσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου. Από την πρώτη ημέρα πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του. Τοποθέτησε έναν δικό του άνθρωπο επικεφαλής που δεν πληρούσε τα κριτήρια. Έχρισε βοηθό εκπληρώσεως τον ανιψιό του για τον συντονισμό αυτού του δικτύου, είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Ζόφος και παρακμή κύριε Μητσοτάκη»

Αναφερόμενος στο φάκελο του πορίσματος της ΑΔΑΕ και στα στοιχεία που προέκυψαν μετά από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι επιβεβαιώνονται τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις δέκα προσώπων από την ΕΥΠ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης που παρακολουθούνταν επί οκτώ ολόκληρους μήνες.

«Η ΕΥΠ Μητσοτάκης άκουγε τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για δύο περίπου χρόνια. Ποιος ο λόγος να παρακολουθούνται τάχα για λόγους εθνικής ασφάλειας οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας; Ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν ήταν γιατί έμεναν στη θέση τους;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζόφος και παρακμή κύριε Μητσοτάκη. Ζόφος και παρακμή» είπε από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαλευκανθεί το σκάνδαλο, να δοθούν απαντήσεις και να αποδοθούν ευθύνες». 

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του».

Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, «ο κ. Μησοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Τόνισε πως «όποια και αν είναι η απάντηση, είμαι βέβαιος ότι σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός».

Τι προβλέπεται για την πρόταση μομφής

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50). Αν η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεστ
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
Το τεστ είναι απλό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την εικόνα.
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
poukamisas
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"
Το ΙΕΠ ενέκρινε όμιλο Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"