Υποκλοπές: Πρόστιμο 50.000 ευρώ στην Intellexa από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Η ΑΠΔΠΧ ζητά από την Intellexa να παραδώσει τα στοιχεία για το σκάνδαλο υποκλοπών

Πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στην εταιρεία Intellexa Α.Ε., η οποία εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator, λόγω μη συνεργασίας κατά τη διαδικασία ελέγχου της.

Η Αρχή διαπίστωσε ότι η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματά της και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες, οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή της.

Η ΑΠΔΠΧ έδωσε εντολή στην Intellexa να της παραδώσει άμεσα συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια του ελέγχου, υπογραμμίζοντας ότι έχει παραβιάσει την υποχρέωση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΠΔΠΧ, η Αρχή διερευνά από τον περασμένο Ιούλιο περιπτώσεις εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού σε τερματικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας χρηστών, με σκοπό την εν αγνοία τους παρακολούθηση καθώς και τη συνακόλουθη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για παρακολουθήσεις

Από τον Σεπτέμβριο, η ΑΠΔΠΧ έχει ξεκινήσει διοικητικό έλεγχο στην εταιρεία με κλιμάκιο στην καταστατική έδρα της στο Χαλάνδρι και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό.

Στη συνέχεια, η ΑΠΔΠΧ τονίζει ότι ο έλεγχος στην Intellexa βρίσκεται σε εξέλιξη και πως συνεχίζεται η έρευνα για τις περιπτώσεις χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά προσώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Για τον σκοπό έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από διάφορους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας και Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και το απόρρητο των επικοινωνιών, που πέρασε η κυβέρνηση με στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου, ο πρόεδρος της ΑΠΔΠΧ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, είχε επισημάνει ότι η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, μια «έννοια νομικά αόριστη», δεν εξαιρεί την υποχρέωση σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η νέα απόφαση - κόλαφος έρχεται εν μέσω της γνωμοδότησης - απειλή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κυρώσεις στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αν μέλη της προχωρούν σε ελέγχους μέσω τηλεφωνικών εταιρειών στο πλαίσιο έρευνας για τις υποκλοπές, που έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στον πολιτικό και νομικό κόσμο αλλά και σοβαρότατους τριγμούς στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φλωρινα
Φλώρινα: Απονομή ποδηλάτου σε μαθήτρια στο πλαίσιο Δράσεων για την οδική ασφάλεια
Η κλήρωση έγινε ενώπιον όλων των μαθητών/τριών του Σχολείου και τυχερή αναδείχθηκε μια μαθήτρια, η οποία έλαβε ως δώρο ένα ποδήλατο και ένα κράνος.
Φλώρινα: Απονομή ποδηλάτου σε μαθήτρια στο πλαίσιο Δράσεων για την οδική ασφάλεια
Λεωφορείο ΚΤΕΛ
Οδηγός ΚΤΕΛ ξέχασε 75χρονη στην Εγνατία Οδό – Επέστρεψε σπίτι της με πούλμαν σχολικής εκδρομής
Όταν οι εκπαιδευτικοί έμαθαν την περιπέτειά της , προθυμοποιήθηκαν να τη μεταφέρουν εκείνοι μέχρι την έδρα του σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε...
Οδηγός ΚΤΕΛ ξέχασε 75χρονη στην Εγνατία Οδό – Επέστρεψε σπίτι της με πούλμαν σχολικής εκδρομής
ypaith
Υπουργείο Παιδείας: Συγκρότησε ομάδες για τη λειτουργία των ψηφιακών του συστημάτων - Τα ονόματα
Αφορά στα συστήματα: α. e-εγγραφές, β. e-doatap, γ. GIS- based «Χωροταξικό» και δ. synsyn του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α
Υπουργείο Παιδείας: Συγκρότησε ομάδες για τη λειτουργία των ψηφιακών του συστημάτων - Τα ονόματα
DYPA katartisi
ΔΥΠΑ: Έως 19/4 παράταση για τις αιτήσεις σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων στη Θεσσαλονίκη
Παράταση Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη
ΔΥΠΑ: Έως 19/4 παράταση για τις αιτήσεις σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων στη Θεσσαλονίκη