Υποκλοπές: Πρόστιμο 50.000 ευρώ στην Intellexa από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Η ΑΠΔΠΧ ζητά από την Intellexa να παραδώσει τα στοιχεία για το σκάνδαλο υποκλοπών

Πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στην εταιρεία Intellexa Α.Ε., η οποία εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator, λόγω μη συνεργασίας κατά τη διαδικασία ελέγχου της.

Η Αρχή διαπίστωσε ότι η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματά της και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες, οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή της.

Η ΑΠΔΠΧ έδωσε εντολή στην Intellexa να της παραδώσει άμεσα συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια του ελέγχου, υπογραμμίζοντας ότι έχει παραβιάσει την υποχρέωση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΠΔΠΧ, η Αρχή διερευνά από τον περασμένο Ιούλιο περιπτώσεις εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού σε τερματικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας χρηστών, με σκοπό την εν αγνοία τους παρακολούθηση καθώς και τη συνακόλουθη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για παρακολουθήσεις

Από τον Σεπτέμβριο, η ΑΠΔΠΧ έχει ξεκινήσει διοικητικό έλεγχο στην εταιρεία με κλιμάκιο στην καταστατική έδρα της στο Χαλάνδρι και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό.

Στη συνέχεια, η ΑΠΔΠΧ τονίζει ότι ο έλεγχος στην Intellexa βρίσκεται σε εξέλιξη και πως συνεχίζεται η έρευνα για τις περιπτώσεις χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά προσώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Για τον σκοπό έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από διάφορους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας και Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και το απόρρητο των επικοινωνιών, που πέρασε η κυβέρνηση με στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου, ο πρόεδρος της ΑΠΔΠΧ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, είχε επισημάνει ότι η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, μια «έννοια νομικά αόριστη», δεν εξαιρεί την υποχρέωση σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η νέα απόφαση - κόλαφος έρχεται εν μέσω της γνωμοδότησης - απειλή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κυρώσεις στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αν μέλη της προχωρούν σε ελέγχους μέσω τηλεφωνικών εταιρειών στο πλαίσιο έρευνας για τις υποκλοπές, που έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στον πολιτικό και νομικό κόσμο αλλά και σοβαρότατους τριγμούς στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kpg1_19.jpg
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Αποτελέσματα των εξετάσεων περιόδου 2025Β
Περισσότεροι από 4.600 οι επιτυχόντες σε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Τουρκικά
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Αποτελέσματα των εξετάσεων περιόδου 2025Β
τάξη
Χωρίς επαρκή θέρμανση και βασικό εξοπλισμό τα σχολεία του Δήμου Νότιας Κέρκυρας
Σοβαρές ελλείψεις και επικίνδυνες υποδομές στα σχολεία της Νότιας Κέρκυρας καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί
Χωρίς επαρκή θέρμανση και βασικό εξοπλισμό τα σχολεία του Δήμου Νότιας Κέρκυρας
διπε
ΔΙΠΕ Τρικάλων και «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μια ισχυρή συμμαχία απέναντι στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό
Η εμβληματική παρουσία του Κώστα Γιαννόπουλου
ΔΙΠΕ Τρικάλων και «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μια ισχυρή συμμαχία απέναντι στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό
παντειο
Κινητοποίηση φοιτητών του Παντείου ενάντια σε πολεμικό σεμινάριο - «Επιστήμη και γνώση δεν γεννιούνται για σφαγές»
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Ινστιτούτου, ύστερα από κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, με βασικό αίτημα την ακύρωση...
Κινητοποίηση φοιτητών του Παντείου ενάντια σε πολεμικό σεμινάριο - «Επιστήμη και γνώση δεν γεννιούνται για σφαγές»