Ο Ανδρέας Παπανδρέου με μια μικρή ομάδα αγωνιστών κατά της δικτατορίας και του ανένδοτου αγώνα παρουσιάζει τη «Διακήρυξη - το Μανιφέστο» της ίδρυσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Όταν ένα πολιτικό γεγονός συμπυκνώνει συσσωρευμένους πόθους και πολύχρονα αιτήματα λαού και κοινωνίας, όταν διατρέχει το παρελθόν και κυρίως το μέλλον με τα μηνύματά του, όταν μετασχηματίζεται σε σύμβολο ιδεολογικό, γίνεται ιστορικό ορόσημο, διαστέλλεται διαχρονικά - καμιά φθορά του χρόνου δεν του θαμπώνει τη φωτεινότητα, δεν του ξεθωριάζει τους χρωματισμούς του.

3η Σεπτέμβρη 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου με μια μικρή ομάδα αγωνιστών κατά της δικτατορίας και του ανένδοτου αγώνα παρουσιάζει τη «Διακήρυξη - το Μανιφέστο» της ίδρυσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του κόμματος που άλλαξε την Ελλάδα, που έφερε στο προσκήνιο το λαό και τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις, που έκανε την πολιτική και τη δημόσια ζωή υπόθεση όλων των Ελλήνων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας θεμελιώνεται και ισχυροποιείται η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός με την  επικράτηση της προοδευτικής πολιτικής. Για μισό σχεδόν αιώνα η Ελλάδα δεν γνωρίζει καμιά συνταγματική εκτροπή και εντάσσεται πλέον στα πιο ισχυρά κράτη της κόσμου. Και η συμβολή του κόμματος αυτού είναι καθοριστική.

Υποστασιοποιείται αλλαγή πολιτικού και κοινωνικού «παραδείγματος»! Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άλλαξε την Ελλάδα. Έθεσε τέλος στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα δεκαετιών, που διχοτομούσε τους Έλληνες. Αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση. Προχώρησε με γοργούς ρυθμούς στον εκδημοκρατισμό και στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό κράτος, με πυρήνα: το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη δημόσια παιδεία, τους μισθούς και τις συντάξεις της αξιοπρέπειας, την ασφάλιση, την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Άμβλυνε τις ανισότητες όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της χώρας. Και όχι μόνο αυτό. Σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν έγινε τόσο έντονη ανακατανομή του Εθνικού Προϊόντος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Έφερε στο προσκήνιο τους μη προνομιούχους Έλληνες. Πολιτικοποίησε τους πολίτες και τροφοδότησε με αγωνιστική κουλτούρα την κοινωνία. Προήγαγε την ειρήνη σε διεθνές επίπεδο. Προάσπισε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα ανέδειξε ως ένα γνήσιο πατριωτικό κόμμα.   

Έδωσε τέλος στην με αντιδημοκρατικούς τρόπους κυριαρχία της δεξιάς παράταξης. Τροφοδότησε την πολιτική ζωή με την  κοινοβουλευτική διαδρομή της εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία με βάση τη θέληση και μόνο του λαού. Κυριάρχησε στο πεδίο της διακυβέρνησης και ποσοτικά και ποιοτικά. Ήταν Κίνημα λαού.

Η Ελλάδα έκοψε τα δεσμά της καθυστέρησης και της συντήρησης. Εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, που αποτέλεσε και αποτελεί – παρά τα πολλαπλά προβλήματα – τον πυρήνα έλξης όλων των χωρών της ηπείρου μας, ένα διεθνικό – διακρατικό σχήμα συνεργασίας πρωτόγνωρο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Έκανε λάθη. Είχε ταλαντεύσεις και οπισθοδρομήσεις. Παλινδρόμησε αρχικά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του. Δεν απέφυγε τα σκάνδαλα. Εξέφρασε αλαζονεία. Κομματικοποίησε πέραν του δέοντος όψεις του δημόσιου βίου. Αλλά τίποτα από αυτά δεν επισκιάζει το ιστορικό, δημιουργικό έργο του.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ανέλαβε ευθύνες – περισσότερες από όσες του αναλογούσαν. Δεν κατέφυγε στις κορώνες του Ζαππείου ούτε στους λαϊκισμούς και στις δημαγωγίες.

Η ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν προσεγγίζεται ούτε ως αναδρομή ούτε ως νοσταλγία του παρελθόντος. Είναι μαγιά για την προοδευτική πορεία της χώρας μας. Σήμερα, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής είναι η Δημοκρατική Παράταξη που αντιτάσσεται στο τοξικό κλίμα και στο διχασμό που διαμορφώνουν Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σήμερα αντιπαλεύει την πολιτική της Ν.Δ. που βαθαίνει όλο και πιο πολύ τις ανισότητες, που οδηγεί την κοινωνία σε αδιέξοδα, που ωθεί μεγάλα τμήματα του λαού στην ανέχεια. Αντιμάχεται τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατική πολιτική της συντηρητικής παράταξης, που έφτασε μέχρι το σημείο να παρακολουθεί μέσω της Ε.Υ.Π. τον πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη. Οι αξίες του και το όραμά του για μια Ελλάδα της κοινωνικής ανέλιξης και της προόδου είναι πάντα ζωντανές. 

Με νέα ηγεσία, χωρίς τα βαρίδια προσώπων και πολιτικών νοοτροπιών του παρελθόντος και της κρίσης, με ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης, με σύγχρονους βηματισμούς που ενώνουν τους Έλληνες, με κουλτούρα που αναδεικνύει τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, είναι το κόμμα της επόμενης ιστορικής περιόδου. 

Ανδρέας Παπανδρέου

* Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

rena_koumioti
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
Η ίδια, ύστερα από απόφαση δικής της αλλά και των πολύ στενών της συγγενών, αποφάσισε να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Εκεί όπου φιλοξενείται τα...
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας