ειδική αγωγή σεμινάριο
Στις 25 Μαρτίου 1943 χιλιάδες φοιτητές και άλλοι νέοι διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη, κάτω από τα έκπληκτα βλέμματα των πάνοπλων Γερμανών στρατιωτών και δίπλα στις ερπύστριες των τανκς του Γ΄ Ράϊχ.

Εβδομήντα εννέα χρόνια, συμπληρώθηκαν φέτος από τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκδήλωση που συνέβη στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της γερμανικής φασιστικής κατοχής:

Τη μαχητική  διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στις 25 Μαρτίου 1943, χιλιάδων φοιτητών και άλλων νέων, κάτω από τα έκπληκτα βλέμματα των πάνοπλων Γερμανών στρατιωτών και δίπλα στις ερπύστριες των τανκς του Γ΄ Ράϊχ.

Ήταν μία εκδήλωση που απέβλεπε στον γιορτασμό της εθνικής επετείου, στην τόνωση του φρονήματος των υπόδουλων Θεσσαλονικέων αλλά και στην υπόμνηση προς τους κατακτητές ότι δεν θα περάσουν χωρίς αντίσταση τα εξοντωτικά τους μέτρα.

Η διαδήλωση, που είχε οργανωθεί από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης, προετοιμάστηκε από τους επικεφαλής της ΕΠΟΝ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν, εκτός του γραμματέα της, Άνθιμου Χατζηανθίμου και φοιτητές που θα γίνουν ευρύτατα γνωστοί αργότερα, όπως ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Γιώργος Καφταντζής, ο Πάνος Θασίτης, ο Θανάσης Γιαννούσης  και πολλοί άλλοι.

Το φλογερό δημοσίευμα της παράνομης Ελευθερίας, ξεσηκώνει

25i-martioy-1943_1.jpg

Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, με ημερομηνία 25 Μαρτίου 1943, είχε κυκλοφορήσει η μυστική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, όργανο του ΕΑΜ Μακεδονίας, που εκδίδονταν με χίλιες προφυλάξεις στο υπόγειο του ανθόκηπου του Παντελή Μορφόπουλου στην Ξηροκρήνη. 

Όλη τη νύχτα ο Γραμματέας του ΕΑΜ, Νίκος Δηλαβέρης με τον συντάκτη της εφημερίδας Γιάννη Κανάκη και τους ηρωϊκούς τυπογράφους Μιχάλη Αλεξανδρόπουλο και Κώστα Κατσούλη, πάσχιζαν να προλάβουν ώστε να γίνει έγκαιρα η έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, με το φλογερό πρωτοσέλιδο άρθρο που αναφέρονταν στην επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Διαβάζουμε:  25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821: Μέρα Ανάστασης του Γένους μας. Σαν τέτοια μέρα οι ηρωϊκοί προπάτορες μας έσπασαν τα δεσμά μιας μαύρης σκοτεινής και πολύχρονης σκλαβιάς και με το γιαταγάνι στο χέρι, αγωνίσθηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να μας δώσουν το πιο πολύτιμο που έχουμε σε τούτη τη γη, τη λευτεριά.

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1943: Καινούρια μέρα δόξας! Ο αδάμαστος ελληνικός λαός σπάει τα δεσμά της σκλαβιάς και συνεχιστής των πιο λαμπρών και ηρωϊκών παραδόσεων του 1821, ξεχύνεται από τα βουνά και τις αετοράχες και με το κοφτερό του γιαταγάνι εκδικείται τους νέους τυράννους…

Και το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κατέληγε ως εξής: Ο ελληνικός Λαός το πήρε απόφαση: Λευτεριά ή Θάνατος. Ενωμένος κάτω από τη δοξασμένη πιά σημαία του ΕΑΜ, θα συντρίψει κάθε αντίδραση των κατακτητών και των οργάνων τους – γιατί κάθε φαγωμάρα, κάθε διαίρεση και αντίδραση είναι σήμερα προδοσία κατά του Έθνους μας – και θα βαδίσει για τη ΝΙΚΗ, για ένα νέο 1821.

Η δοξολογία στην Αγία Σοφία

Κάποιοι διακινητές της εφημερίδας, έχοντας παραφουσκωμένες τις τσέπες αλλά και τις σχολικές τσάντες με φύλλα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, θα τα μεταφέρουν το πρωϊ της 25ης Μαρτίου 1943 με χίλιες προφυλάξεις στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, όπου θα γινόταν η επίσημη δοξολογία για την επέτειο της Εθνεγερσίας. Από την προηγούμενη ακόμη μέρα, η ΕΠΟΝ είχε κινητοποιήσει τους φοιτητές και τους άλλους νέους, δίνοντας βαρύτητα στον εορτασμό της εθνικής επετείου, καθώς προγραμμάτιζε να αποτελέσει αυτή την πρώτη δημόσια μαζική αντιστασιακή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο μάλιστα της προετοιμασίας εκείνης, την παραμονή της επετείου είχε πραγματοποιηθεί στο πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου, στη γωνία Πλάτωνος και Φιλίππου συγκέντρωση χιλιάδων φοιτητών, όπου είχε μιλήσει ο Λεόντιος Τριανταφυλλίδης, καλώντας σε εθνικό εγερτήριο. Και απευθυνόμενος στους ήρωες του εικοσιένα, οι προσωπογραφίες των οποίων ήταν αναρτημένες ολόγυρα, είπε: «Κολοκοτρώνη, Διάκε, Καραϊσκάκη, Ανδρούτσο, Παπαφλέσσα. Να είστε περήφανοι για μας. Στα ελληνικά βουνά ζωντάνεψε η κλεφτουργιά, βροντά ξανά το καριοφίλι».

Οι φοιτητές ψάλλουν τον εθνικό ύμνο μπροστά στην προτομή του Βότση

epon-25-martioy-1943-e-jpg_2.jpg

Η διαδήλωση-παρέλαση

Εκείνο που έγινε το πρωϊ της 25ης Μαρτίου από τους φοιτητές, με πρωτοβουλία της ΕΠΟΝ,  στην Αχειροποίητο αρχικά και στην Αγία Σοφία στη συνέχεια, ήταν μοναδικό και ανεπανάληπτο, ιδιαίτερα όταν μετά τη δοξολογία ανέβηκε στον άμβωνα ο φοιτητής Λάκης Ζαβάκος, που έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους: Κι αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα Θεία είν΄η δάφνη. Μια φορά κανείς πεθαίνει.

Στη συνέχεια, εκείνο το ανθρώπινο ποτάμι ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης τραγουδώντας πατριωτικά άσματα και φωνάζοντας συνθήματα κατά των κατακτητών.

Παρακολουθούμε την περιγραφή της διαδήλωσης από έναν εκ των οργανωτών της, τον τότε φοιτητή της Νομικής, Γιώργο Καφταντζή: Χιλιάδες φοιτητές, βαδίζοντας συνταγμένοι σε τετράδες, με τη σημαία μπροστά ξεδιπλωμένη (σημαιοφόρος και  στεφανοφόρος ήταν διάκοι, φοιτητές Θεολογίας),  διασχίσαμε την οδό Αγίας Σοφίας, κατεβήκαμε στη λεωφόρο Νίκης (παραλία) και καταλήξαμε στην προτομή του Βότση, κάτω από το θόρυβο ενός τανκς που περιπολούσε και το άγριο βλέμα της Φελντ Τζενταρμερί. Σ΄όλη τη διαδρομή αυτή τραγουδούσαμε δύο πατριωτικά τραγούδια που έβαζαν φωτιά στο αίμα και συγκλόνιζαν τη Θεσσαλονίκη. Το ένα ήταν:

«Τα ρόδα τα τριαντάφυλλα της άνοιξης καμάρι

Χάνουν την ομορφάδα τους στη σκλαβωμένη γη

…………………………………………………………………………..

Μια μέρα η πατρίδα μας είχε χαρά μεγάλη

Και μας την εφαρμάκωσε η μαύρη η σκλαβιά»


Και το άλλο:

«Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά στους κάμπους πέφτει χιόνι

Στα άγρια στα σκοτεινά, στες τραχιές πέτρες στα στενά, ο Έλλην ξεσπαθώνει».

Κατάπληκτοι οι Θεσσαλονικείς στο δρόμο, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες, στα παράθυρα, έβλεπαν το εξαίσιο εκείνο ποτάμι και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Άκουγαν την ανοιξιάτικη εκείνη θύελλα κι ένιωθαν δέος. Κι άλλοι έκλαιγαν, άλλοι ενώνονταν με τους φοιτητές, άλλοι οι πιο τολμηροί έριχναν λουλούδια, χειροκροτούσαν, ζητωκραύγαζαν.

Ο Γραμματέας της ΕΠΟΝ Πανεπιστημίου,  Άνθιμος Χατζηανθίμου,
καταθέτοντας το δάφνινο στεφάνι στην προτομή του Βότση

diadilosi-25.3.1943-1.jpg

Όταν φτάσαμε στο άγαλμα του Βότση, κάναμε κύκλο και ο Άνθιμος Χατζηανθίμου κατάθεσε στεφάνι με μια μικρή προσφώνηση. Ύστερα όλοι ψάλλαμε τον Εθνικό Ύμνο, ενώ οι χωροφύλακες που στάλθηκαν να μας διαλύσουν, χαιρετούσαν σε στάση προσοχής. Ήταν μια σπάνια στιγμή, ένας μυστικός ορκόδεσμος σ΄ ένα ναό παράξενο. Χοντρά δάκρυα κυλούσαν απ΄τα μάτια μας, κατέληγε ο Γιώργος Καφταντζής.

Από κει, οι φοιτητές ανηφορίζοντας για το Πανεπιστήμιο πέρασαν από την οδό Πολωνίας, τη σημερινή Αλεξάνδρου Σβώλου. Στη γωνία Πολωνίας-Ιπποδρομίου έμενε ο καθηγητής της Φιλοσοφίας, Χαράλαμπος Θεοδωρίδης, ο οποίος, ακούγοντας τους φοιτητές να τραγουδούν και να φωνάζουν πατριωτικά συνθήματα, βγήκε στο μπαλκόνι και τους πέταξε μία μεγάλη ελληνική σημαία. 

Η σημαία στο μπαλκόνι του καθηγητή Χ.Θεοδωρίδη λίγο πριν ριχτεί στους διαδηλωτές φοιτητές

25-martioy-1943-1.jpg

Ανεμίζοντας την γαλανόλευκη, συνέχισαν τη διαδήλωση μέχρι το άγαλμα του Μακεδόνα ήρωα του ΄21, Καρατάσιου, απέναντι από το Πανεπιστήμιο και από κει κατευθύνθηκαν μέχρι το Διοικητήριο όπου διαλύθηκαν. Και όπως έγραψε ο Καφταντζής: Τόσο επιβλητική ήταν η εκδήλωση, τόσο παλλαϊκή η συμπαράσταση, που οι Γερμανοί αιφνιδιασμένοι δεν τόλμησαν να δημιουργήσουν επεισόδια. 

Πηγή: farosthermaikou.blogspot.com

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΒΟΜΒΑ Βορίδη: Τον Μάρτιο ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ασεπ
Προσλήψεις: Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Μάρτιο του 2023 για χιλιάδες θέσεις-Η διαδικασία
Από τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την...
Προσλήψεις: Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Μάρτιο του 2023 για χιλιάδες θέσεις-Η διαδικασία
Αφίσα απεργίας
Δικαστήριο: Τέλος στις εξουσιοδοτήσεις Γενικών Συνελεύσεων προς Δ.Σ για απεργία
Η ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία της ΔΟΕ δίνει μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους: Eως ακατόρθωτη πλέον απόφαση...
Δικαστήριο: Τέλος στις εξουσιοδοτήσεις Γενικών Συνελεύσεων προς Δ.Σ για απεργία
logariasmos revma
Λογαριασμοί ρεύματος: «Μπλόκο» σε όσους θέλουν να αλλάξουν πάροχο αλλά έχουν οφειλές
Όσοι έχουν χρέη θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη και με «πράσινη» όσοι έχουν εξοφλήσει ή κάνει διακανονισμό στις οφειλές του λογαριασμού...
Λογαριασμοί ρεύματος: «Μπλόκο» σε όσους θέλουν να αλλάξουν πάροχο αλλά έχουν οφειλές