ΚΙΝΑΛ κίνημα αλλαγής ΠΑΣΟΚ
Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι μείζον πολιτικό γεγονός. Μπορεί να αλλάξει τις εξελίξεις στη χώρα μας!

Η δημοσκόπηση της Metron analysis (ΤΟ ΒΗΜΑ, 14.11.2021) φέρνει μήνυμα ανατροπής των κομματικών σχηματισμών. Το τελευταίο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου τετραπλάσιο εκείνου του ΚΙΝΑΛ και τώρα το δημοσκοπικό είναι μικρότερο από το διπλάσιο! Αλλά και η καμπύλη εκλογικής επιρροής της Ν.Δ. είναι “με τα κοίλα προς τα κάτω”. Οι φενακισμένες απόπειρες έκφρασης του “κέντρου” από την αριστερά και από τη δεξιά αποτυγχάνουν. 

Μετά από αρκετά χρόνια υπάρχει έντονο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον για τη Σοσιαλδημοκρατία. Το πανελλήνιο συναίσθημα συμπάθειας και αγάπης, που εκφράστηκε για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, για το ήθος και την αξιοπρέπειά της και η ιστορική παρακαταθήκη της για “προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική πρόταση, ενότητα και αυτόνομη πορεία” και ο συστηματικός αγώνας του Κινήματος Αλλαγής ανοίγουν δυναμικούς ορίζοντες για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Στη βαριά σκιά της πανδημίας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και στο τοξικό και διχαστικό κλίμα της στείρας αντιπαράθεσης Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία επιζητεί να αλλάξει το σημερινό γκρίζο σκηνικό. 

Βλαστάρια ξεπετάγονται από τους παλιούς κορμούς της ιστορίας του κόμματός μας. Νέες ιδέες, πρωτόλειοι προβληματισμοί, καινοτομικές προτάσεις, άφθαρτα πρόσωπα, ανανεωτικός προγραμματικός λόγος, ρεαλιστικά αφηγήματα, συγκροτημένες στρατηγικές: ένας καινοφανής πολιτικός γαλαξίας μορφοποιείται όλο και πιο έντονα. Η πράσινη / βιώσιμη  ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αξία των δημόσιων αγαθών, η άμβλυνση των ανισοτήτων, η προαγωγή της κοινωνίας της γνώσης απαιτούν μεταρρυθμιστική πνοή, δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις,  σοσιαλδημοκρατικές. Οι μεταγραφές προσώπων της Κεντροαριστεράς από την αριστερά και τη δεξιά δεν λύνουν προβλήματα.    

Οι πολίτες αναρωτιούνται σε ένα βασικό διακύβευμα: Υπάρχει πρόοδος στη χώρα μας; Στην πανδημία αμφισβητούνται τα εμβόλια, μια πολύ σοβαρή κατάκτηση της επιστήμης - και η ερμηνεία για το κλίμα ανορθολογισμού είναι μετέωρη. Η καθημερινή οικονομική κατάσταση των οικογενειών και των νέων επιδεινώνεται. Με το “παλιό κακοφτιαγμένο με τα λίγα καινούρια κομμάτια πάπλωμα” του Καντ δεν αντιμετωπίζεται η οικονομική βαρυχειμωνιά. 

Η Σοσιαλδημοκρατία ανοίγει νέους ορίζοντες. Δεν κομίζει απλά και μόνο μια δημιουργική πολιτική ατζέντα. Αφουγκράζεται τους ήχους του μέλλοντος. Επιδιώκει μια άλλη σχέση του πολίτη με την πολιτική. Θεωρεί ότι η άσκηση της πολιτικής έχει την ίδια αξία με το περιεχόμενο της πολιτικής. Ως εκ τούτου, ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι διαπαιδαγωγικός και να μη χειραγωγεί. Να απορρίπτει τους δεξιούς αυταρχισμούς και τους αριστερούς λαϊκισμούς. Να απελευθερώνει τη σκέψη του και να μην προπαγανδίζει. Να επιζητεί την κριτική και όχι την τυφλή αποδοχή. Να επιδιώκει τη χειραφέτηση του ανθρώπου!

Η Σοσιαλδημοκρατία διαπνέεται από πολιτική κουλτούρα μετριοπάθειας, σύνθεσης και δημιουργίας. Προάγει ουμανιστικές αξίες. Η επιλογή της δεν είναι μόνο κομματική. Είναι πρωτίστως ορθολογικός τρόπος ζωής. Καταφάνηκε στην απόλυτα θετική στάση των πολιτών αυτού του πολιτικού ρεύματος στον εμβολιασμό. Και είναι μια στάση με πολλαπλά πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Αντίθετα, η μεγάλη μάζα των κάθε λογής αντιρρησιών ανήκει στην  αριστερά και στη δεξιά!   

Το Κίνημα Αλλαγής φέρνει αισιόδοξα μηνύματα. Ξεκινά τη νέα Αλλαγή από τον εαυτό του. Διαμορφώνει το σχήμα του “ανοικτού κόμματος”. Να συνδιαλέγεται κάθε στιγμή με την κοινωνία, με τις ανάγκες και τις προκλήσεις των καιρών. Αναδεικνύει την κουλτούρα διαλόγου και αυτοκριτικής. Να μπορεί να αποδέχεται ως ορθή μια άλλη κομματική πρόταση. Να αναγνωρίζει, να ομολογεί, να ονοματίζει τα λάθη του. Να μετασχηματίζει την πολιτική σε ανθρώπινα πλαίσια. Να δημιουργεί νέες σχέσεις του “εθνικού” με το “διεθνές”, του “ευρωπαϊκού” με το “παγκόσμιο”.   

Η νοσταλγία ενός ένδοξου παρελθόντος δεν μπορεί να είναι λατρεία του χθες. Τουναντίον, οφείλει να τροφοδοτεί τα όνειρα, τις ελπίδες και τους αγώνες του αύριο. Οι καιροί αλλάζουν πιο γρήγορα από του χρόνου τα περάσματα. Είναι ιστορική ευκαιρία να αναπτύξουμε νέες δυναμικές. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι μείζον πολιτικό γεγονός. Μπορεί να αλλάξει τις εξελίξεις στη χώρα μας!

 

Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής                                                                                                                                 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
Αβεβαιότητα για τα όρια ηλικίας και νέες ρυθμίσεις απασχόλησης ενισχύουν το κύμα συνταξιοδοτήσεων
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
Μια καθημερινότητα που θυμίζει περισσότερο αγώνα δρόμου παρά παιδαγωγική διαδικασία.
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
ΜΑΚΡΟΝ.jpg
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Η πρόταση για «μία μέρα χωρίς ίντερνετ» και το μήνυμα για τα όρια της ψηφιακής ζωής
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Σκάκι στα σχολεία
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης
Μια είδηση των τελευταίων ημερών από τη Νέα Υόρκη δύσκολα θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη, όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για όσα αποκαλύπτει.
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης