Φίλης: Είμαι υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων - Είναι κατάλοιπο άλλων εποχών

Υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας όμως ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μπορεί να επιβληθεί «από τα πάνω», με διοικητικά μέτρα.

«Υπάρχει θέμα με την παρέλαση. Είναι κατάλοιπο άλλων εποχών. Η κατάργηση των παρελάσεων, που εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τα πάνω, με διοικητικά μέτρα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και τους γονείς, ότι δεν προσφέρουν τίποτα στη διαμόρφωση του πατριωτισμού των παιδιών», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Real FM.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις για την παρέμβαση των δέκα κοριτσιών στην παρέλαση της Νέας Φιλαδέλφειας, ισχυρίστηκε ότι «έχουμε να κάνουμε με ρεσιτάλ υποκρισίας και με κυνήγι μαγισσών, είναι σαφές αυτό το πράγμα». «Δεν είναι δυνατό με αφορμή το περιστατικό στο περιθώριο της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, να ξεσηκώνεται αυτό το κύμα πατριδοκάπηλης εκδίκησης», συμπλήρωσε.

«Τι λέει το κείμενο αυτών των κοριτσιών; Ότι ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Αυτό είναι το νόημα της παρέμβασής τους. Τα κορίτσια μάλιστα, δεν την παρεμπόδισαν, δεν τη διέλυσαν. Μια περφόρμανς, στο άκρο της. Πολλές φορές οι παρελάσεις έχουν αλλάξει χαρακτήρα. Έχουν μετατραπεί σε διαδηλώσεις, σε αποδοκιμασία επισήμων, διότι είναι ένα δρώμενο η παρέλαση. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν ακούω σχόλια για παράδειγμα για τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ του κ. Σιμόπουλου να αποκλειστούν οι Ρομά από τις παρελάσεις γιατί δεν έχουν συνεισφορά στην εθνική συνείδηση... Όπως επίσης δεν ακούω κανένα σχόλιο για το ότι μαθητές παρέλασαν με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά. Ή ότι παρέλασαν νέα παιδιά σε πόλη της Μακεδονίας, φωνάζοντας «Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς». Υπάρχει θέμα με την παρέλαση. Είναι κατάλοιπο άλλων εποχών. Η κατάργηση των παρελάσεων, που εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τα πάνω, με διοικητικά μέτρα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και τους γονείς, ότι δεν προσφέρουν τίποτα στη διαμόρφωση του πατριωτισμού των παιδιών», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα ανοικτών, αφύλακτων συνόρων όπως έλεγε και κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ένα δύσκολο γεωπολιτικό πρόβλημα που η λύση του, δεν είναι λύση που αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά την Ευρώπη ολόκληρη και δεν μπορεί να γίνει με τρόπο ο οποίος παραπέμπει σε μεθόδους άσχημες και τραγωδίες πολλές φορές... Χρειαζόμαστε μία πολιτική πολύ διαφορετική από αυτά που έλεγε αντιπολιτευόμενος ο κ. Μητσοτάκης. Όταν μίλησε στον ΟΗΕ, μίλησε το λέω σχηματικά με γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες. Όταν μιλούν στην Ελλάδα μιλούν με γραμμή Μητσοτάκη, Νέας Δημοκρατίας και ακροδεξιάς μερικές φορές.»

Για την υπόθεση Novartis ο Ν. Φίλης επισήμανε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να υπάρξει πλήρης έρευνα και διαλεύκανση του σκανδάλου της Novartis, αυτό είναι το κύριο σκάνδαλο, ένα σκάνδαλο πανθομολογούμενο που κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό και είναι μία από τις αιτίες της κρίσης την οποία υποστήκαμε. Και το δεύτερο, οποιαδήποτε διερεύνηση να γίνει με τρόπο θεσμικό, είτε είναι η Δικαιοσύνη, είτε είναι η Βουλή... Βλέπω ότι υπάρχει μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην συζητάμε για το σκάνδαλο της Novartis, αλλά για τις ενέργειες του Παπαγγελόπουλου. Ακούγεται ως αντιπερισπασμός, ξεχνάμε το σκάνδαλο και συζητάμε για τον Παπαγγελόπουλο. Να το κάνουμε και αυτό. Καμία αντίρρηση. Για όλα θα συζητήσουμε. Και θα δείξουμε ότι ακριβώς τα περί «σκευωρίας» (όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) αποτελούν αντιπερισπασμό. Με θεσμική υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα και θα περιμένουμε για τις τελικές αποφάσεις μας τις απαντήσεις του Προέδρου της Βουλής, στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητεί να υπάρξει αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης.»

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΟΙΕΛΕ για νομοσχέδιο Κεραμέως: Καταργείται το προστατευτικό καθεστώς των συμβάσεων εργασίας των εκπαιδευτικών
ΟΙΕΛΕ για νομοσχέδιο Κεραμέως: Καταργείται το προστατευτικό καθεστώς των συμβάσεων εργασίας των εκπαιδευτικών
Το κείμενο ανάλυσης των επιπτώσεων του νομοσχεδίου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση έχουν επιμεληθεί το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ σε συνεργασία με τους...
ΟΙΕΛΕ για νομοσχέδιο Κεραμέως: Καταργείται το προστατευτικό καθεστώς των συμβάσεων εργασίας των εκπαιδευτικών
Πρόεδρος ΔΣΑ για νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Δεν μπορεί να γίνει καμία πορεία - Θα φτιάξουμε αυτοφοράκηδες πορειών
Πρόεδρος ΔΣΑ για νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Δεν μπορεί να γίνει καμία πορεία - Θα φτιάξουμε αυτοφοράκηδες πορειών
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, μίλησε για το νόμο για τον περιορισμό των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων
Πρόεδρος ΔΣΑ για νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Δεν μπορεί να γίνει καμία πορεία - Θα φτιάξουμε αυτοφοράκηδες πορειών