Thumbnail
Τουργκούτ Καγιά

Με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο Τούρκος αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά πήρε το πολυπόθητο πολιτικό άσυλο και πλέον αναμένεται η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για την μη έκδοση του και την άμεση απελευθέρωσή του.
Για «δικαίωση του αγώνα του και των αλληλέγγυων που του συμπαραστάθηκαν» κάνουν λόγο στην «Εφ.Συν.» οι δικηγόροι του, Μαριάννα Τζεφεράκου και Μαρία Παπαμηνά.

«Περιμένουμε τώρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, να εκδώσει άμεσα απόφαση για την μη έκδοση και την άμεση απελευθέρωσή του σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό δίκαιο και στην αρχή της μη επαναπροώθησης, καθώς κινδυνεύει στην Τουρκία», τονίζουν.

«Ασφαλώς πρόκειται για νίκη του κινήματος αλληλεγγύης, αλλά και του ίδιου του κράτους δικαίου, το οποίο αρνήθηκε να μπει σε λογικές αδιέξοδων συμψηφισμών» αναφέρει ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένει την άμεση αποφυλάκιση του Τ. Καγιά, προσθέτοντας με ανακούφιση: «Επιτέλους [...] δεν κινδυνεύει με έκδοση στην Τουρκία».

Ο Καγιά έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές

Ο Τούρκος αγωνιστής βρίσκεται σε απεργία πείνας για 49 μέρες και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Αιτών πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα στη γειτονική χώρα, ο Καγιά έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.

Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εδώ. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να αρθεί αυτή η απόφαση από την κυβέρνηση, τα πολιτικά παιχνίδια και τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με την τούρκικη εξακολουθούν να υφίστανται. Το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ώστε ο Τουργκούτ Καγιά να εξασφαλίσει οριστικά και για πάντα το πολιτικό άσυλο.

Οι δηλώσεις Μπακογιάννη για παράδοση των "τρομοκρατών" στη Τουρκία που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και ως λαγός για το σύστημα συνολικά δεν είναι τυχαίες. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και για τους 9 Τούρκους και Κούρδους συναγωνιστές που παρά το ότι με αποφάσεις των δικαστηρίων δεν παραδίδονται, μέχρι τώρα, στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι και διάσπαρτου στις ελληνικές φυλακές ως τρομοκράτες! Οι αγωνιστές αυτοί τις τελευταίες μέρες προχώρησαν επίσης σε απεργία πείνας συμπαραστεκόμενοι στον Τουργκούτ Καγιά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

«Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών»: Μία εκδήλωση ενημέρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού για όλους τους μαθητές/τριες της Γ’ τάξης Λυκείου της χώρας
Πανελλήνιες 2026: Ψηφιακό «ανοιχτό σχολείο» από το ΕΚΠΑ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
«Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών»: Μία εκδήλωση ενημέρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού για όλους τους μαθητές/τριες...
Πανελλήνιες 2026: Ψηφιακό «ανοιχτό σχολείο» από το ΕΚΠΑ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
ntountouka-1021x580_1_0.jpg
Εκπαιδευτικοί απαιτούν την παραίτηση της Διευθύντριας της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Για να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο της Σοφίας Χρηστίδου - Την κατηγορούν ως βασική υπεύθυνη για την «κατάσταση ασφυξίας» στα σχολεία
Εκπαιδευτικοί απαιτούν την παραίτηση της Διευθύντριας της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Άδωνις Γεωργιάδης
Ασύλληπτο υβρεολόγιο στη Βουλή: Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου για βίντεο και ένα... κρακεράκι
Διακοπή της συνεδρίασης μετά από σφοδρή αντιπαράθεση – «Έφαγα ένα κρακεράκι γιατί είχα πόνο στο στομάχι και με τράβαγαν βίντεο»
Ασύλληπτο υβρεολόγιο στη Βουλή: Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου για βίντεο και ένα... κρακεράκι