Thumbnail
Τι δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης

"Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα" Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός, ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου. Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το δημόσιο, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Το νομοσχέδιο

Ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει αφενός, το μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών όλων των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες , τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και αφετέρου αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο νομοσχέδιο αλλά βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Ακόμα, το ίδιο στέλεχος είπε ότι αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση για ανασκόπηση των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Μάλιστα στο υπουργείο Δικαιοσύνης λειτουργεί ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του νόμου 4336 (πτωχευτικό).

Με βάση όσα συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των θεσμών η επιτροπή θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο το οποίο θα σταλεί στους θεσμούς για να συζητηθεί διεξοδικά όταν έρθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.

Για τις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές.

Επίσης στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης. Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία μιας σειράς νέων οργάνων όπως ο διαχειριστής αφερεγγυότητας που θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα ο σύνδικος, δηλαδή ο εκκαθαριστής των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα