Thumbnail
Νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της μνημονιακής πολιτικής

Την υπαγωγή της χώρας υπό διεθνή επιτήρηση και υπό αυστηρό πρόγραμμα (Μνημόνιο) λιτότητας για πολλά ακόμη χρόνια επισφράγισαν οι Βρυξέλλες και η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Όπως αναφέρει η "Αυγή", Όλοι οι θεσμικοί φορείς της Ε.Ε. ανταποκρίθηκαν πάραυτα στο σήμα έκτακτης "βοήθειας" που εξέπεμψε χθες το πρωί ο Αντ. Σαμαράς και ανακοίνωσαν ότι η "στήριξη" της Ευρώπης θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου μέσω ενός "ισχυρού χρηματοδοτικού αποθέματος", που θα συνοδεύεται από τους απαραίτητους όρους και μεταρρυθμίσεις. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί, κατά την πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσαν αργότερα τόσο το Μαξίμου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος. Η διάλυση της στρατηγικής Σαμαρά - Βενιζέλου προς τις εκλογές έχει επιφέρει μεγάλη αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ.

Μαζί όμως με την προσγείωση επιστρέφουν και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις που είχαν χαθεί στη "δίνη" των "λεονταρισμών" της συγκυβέρνησης. Μετά το χαστούκι των αγορών, οι αξωματούχοι της Ευρώπης δηλώνουν  οτι πλέον η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας μπορεί να είναι δυσμενέστερη σε σχέση με λίγες ημέρες πριν, καθώς πλέον «βιάζεται» για συμφωνία και έχει κλειστές «πόρτες» από τις αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το capital.gr, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι,  «δεν μπορείς να ζητάς κόκκινες γραμμές, φοροελεφρύνσεις και αλλαγές σε μνημονιακούς όρους που έχεις είδη υπογράψει  για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, το δημόσιο και παράλληλα να προκαλείς με την στάση σου|» αναφέρουν τα ίδια στελέχη. Φέροντας ως παράδειγμα το ασφαλιστικό, εξηγούν ότι πέρα από την επίσημη «γραμμή» όπως εκφράστηκε και χθες από κυβερνητικές πηγές ότι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι εκτός ατζέντας, η τρόικα που θα επιστρέψει στην Αθήνα θα «δει» τις αναλογιστικές μελέτες και να ζητήσει αλλαγές που θα συνδέονται με την βιωσιμότητα του χρέους στο μέλλον και με την στάση  των αγορών….

Δόση 7,1 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται – όπως και το 2012 – στο κέντρο του κάδρου κρίση στην Ευρώπη, και αυτή τη φορά,  υπάρχουν, άλλα,  μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και οι κυβερνώντες στην Ευρώπη είναι πιο έτοιμοι να διαχειριστούν παραφωνίες. Η Τρόικα που αναμένεται να επιστρέψει τον Νοέμβριο στην Αθήνα για τα 7,1 δισ. ευρώ (μαζί με τα 3,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ) θα ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η Ελλάδα μέσω των μνημονίων του προηγούμενου Μαίου αλλά και του προηγούμενου Αυγούστου (εκταμίευση υποδόσης 1 δισ. ευρώ).

«Η πίεση σχετίζεται και με τις ανάγκες της χώρας για ρευστότητα, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά της για πρόσβαση στις αγορές για να καλύψει την χρηματοδότηση τυχόν παράτασης της συμφωνίας» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι με «οικονομία», αύξηση εντόκων και αναβολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών τα διαθέσιμα  φτάνουν έως τον Μάρτιο…

Ωστόσο, μία παράταση συμφωνίας λόγω «αντιρρήσεων» για μνημονιακές δεσμεύσεις έχει και μία άλλη πιθανή «παρενέργεια» αναφέρουν αρμόδιες πηγές: την αμφισβήτηση του αν η Ελλάδα μπορεί να «οικειοποιηθεί» το μνημόνιο και έτσι η «προληπτική γραμμή» να μην είναι η «ελαφριά», δηλαδή αυτή με τους διαθρωτικούς όρους, αλλά η «βαριά» που περιλαμβάνει και σαφείς δημοσιονομικές δεσμεύσεις, οδηγώντας την χώρα σε μία νέου τύπου επιτήρηση με πιο διακριτική παρουσία των δανειστών αλλά με παρεμφερή στην ουσία της επιτροπεία….
 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα του δημοφιλούς αντιβιοτικού Fucidin – Τι επικίνδυνο βρέθηκε στα χάπια

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxolikes_monades.jpg
Ειδική Αγωγή: Ποιες ΣΜΕΑΕ ανοίγουν, ποιες καταργούνται και ποιες αναβαθμίζονται
Νέος σχεδιασμός για τις ΣΜΕΑΕ: Ριζικές αλλαγές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή
Ειδική Αγωγή: Ποιες ΣΜΕΑΕ ανοίγουν, ποιες καταργούνται και ποιες αναβαθμίζονται
τράπεζες
Έρχεται κοινό δίκτυο ΑΤΜ για όλες τις τράπεζες – Ποιες χρεώσεις καταργούνται από τις 11 Αυγούστου
Νέο μοντέλο με κοινόχρηστα ΑΤΜ εξετάζουν οι τράπεζες, με στόχο την κατάργηση προμηθειών και χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές
Έρχεται κοινό δίκτυο ΑΤΜ για όλες τις τράπεζες – Ποιες χρεώσεις καταργούνται από τις 11 Αυγούστου
Έβρος
Έβρος: 150 άγρια άλογα εγκλωβισμένα σε νησίδα χωρίς νερό – Επιχείρηση διάσωσης από φορείς
Εδώ και εβδομάδες μεταφέρονται καθημερινά νερό και τροφή στη νησίδα των 17.000 στρεμμάτων (video)
Έβρος: 150 άγρια άλογα εγκλωβισμένα σε νησίδα χωρίς νερό – Επιχείρηση διάσωσης από φορείς
ιεπ
Ασυλία υπό όρους για τους αξιολογητές σχολικών βιβλίων: Ποιοι απαλλάσσονται από ευθύνη στο ΙΕΠ
Η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας θωρακίζει τους αξιολογητές σχολικών βιβλίων του ΙΕΠ από προσωπική ευθύνη, με σαφείς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις
Ασυλία υπό όρους για τους αξιολογητές σχολικών βιβλίων: Ποιοι απαλλάσσονται από ευθύνη στο ΙΕΠ